Priča o ženi, nepravedno zatvorenoj zbog tragičnog gubitka četvero djece, odvija se poput zadivljujućeg scenarija. Dva je desetljeća trpjela zatvorsku ćeliju, sve vrijeme zadržavajući svoju nevinost.

Najozloglašenija australska serijska ubojica, Kathleen Folbig, suočila se s optužbama za ubojstvo svoje četvero djece. No, nakon dva desetljeća iza rešetaka, neočekivano je dobila pomilovanje zbog uvjerljivih dokaza. Ova odluka je pozdravljena kao pobjeda znanstvenog istraživanja i potrage za istinom, jer je nedavna istraga potaknula znanstvenike da istraže mogućnost prirodnih uzroka smrti djece.

Zadržavajući svoj nepokolebljivi stav nevinosti, odlučno je odbacila optužbe koje su joj nametnute. Prvobitna osuda temeljila se na pretpostavci da je gušenjem namjerno izazvala smrt svojih sinova Caleba i Patricka, zajedno sa svojim kćerima Sarah i Laurom.
Iako nikada nisu pronađeni konkretni dokazi o navodnim zločinima, osobni dnevnik njezina supruga otkrio je nekoliko zapisa koji su snažno sugerirali njezinu umiješanost u ubojstva nasljednika.

Godine 2001. privedena je i osuđena na 40 godina zatvora, u što je uračunato i 30 godina bez uvjetne kazne. Unatoč znanstvenim i medicinskim studijama koje predlažu mogućnost da su djeca preminula zbog prirodnih okolnosti, sudska istraga 2019. odbacila je te nalaze.
U ožujku 2021. skupina od devedeset istaknutih australskih znanstvenika i medicinskih stručnjaka, potaknuta nedavnim istraživanjem objavljenim 2020., okupila se kako bi podnijela peticiju guvernerki Margaret Beazley iz Novog Južnog Walesa da odobri pomilovanje Folbigu. Peticija je pružila sažet i uvjerljiv argument, pokazujući da se smrt sve četiri osobe može pripisati iznimno neuobičajenim genetskim čimbenicima. Konačno, 5. lipnja 2023., guverner Beazley odobrio je Folbigu bezuvjetno pomilovanje, što je dovelo do njihovog oslobađanja iz zatvora.

Izražavajući zahvalnost na novostečenoj slobodi, govorila je o svoja dva desetljeća iza rešetaka i vječnoj tuzi koju osjeća za svojom djecom.

Također je izrazila zahvalnost svojim prijateljima i pojedincima koji su se proteklih godina neumorno zalagali da se njezin slučaj uzme u obzir.

Otvoreno je priznala da njezin opstanak kroz cijelu kalvariju ne bi bio moguć da nije bilo njihove prisutnosti i podrške.

Australski pravosudni sustav bio je naširoko kritiziran jer je ovaj slučaj smatrao jednom od svojih najvećih pogrešaka.

Između 1989. i 1999. za nju se odigrao tragičan niz događaja jer su sva njezina djeca, u dobi od 19 dana do 19 mjeseci, neočekivano umrla.

Zbog nepravednih godina koje je provela u zatvoru, Kathleen ima potencijal podnijeti tužbu protiv vlade, tražeći milijunsku odštetu.

Reni Rego, odvjetnica koja zastupa Kathleen, izrazila je golemu poteškoću u razumijevanju nepravde koju je proživjela, od gubitka djece do gotovo dvadeset godina provedenih u zatvorima s maksimalnom sigurnošću.

Možete li mi, molim vas, dati više konteksta ili informacija za ponovno stvaranje rečenice?

Godine 2003. suđenje se usredotočilo na neizravne dokaze, posebno na dnevnike optužene, koji su detaljno opisivali njezine izazove s obzirom na to da je majka. Ove osobne spise vlastima je 1999. dostavio njezin tadašnji suprug, koji je sumnjao da je kriva. Par se razišao 2000. godine. Tim obrane supruga istaknuo je nevjerojatno da je četvero djece iz iste obitelji umrlo prirodnom smrću.

Osnova slučaja tužiteljstva oslanjala se na dnevničke zapise u kojima je ona detaljno opisala svoju žalost za svojom preminulom djecom i izrazila ogromnu krivnju za njihov gubitak. Suprotno tome, nedostajali su opipljivi dokazi koji bi upućivali na gušenje ili bilo kakvu fizičku ozljedu nanesenu djeci.
Tijekom nedavne istrage, stručnjaci su predložili da su dnevnici služili kao sredstvo za rješavanje poteškoća, a čini se nevjerojatnim da je sve četvero djece moglo biti ugušeno, a da za sobom nisu ostali nikakvi dokazi.

Tim imunologa, predvođen umirovljenim sucem Tomom Betharstom, otkrio je ključne dokaze tijekom istrage koji sugeriraju da je svo četvero djece možda podleglo prirodnoj smrti.

Utvrđeno je da kćeri posjeduju specifičnu genetsku mutaciju poznatu kao CALM2 G114R, koja ima potencijal dovesti do naglog srčanog zastoja. Osim toga, otkriveno je da su sinovi nosili različite genetske mutacije povezane s pojavom iznenadne epilepsije.
Nakon izlaska iz zatvora, Folbig je na vratima dočekala grupa bliskih prijatelja koji su se posvetili zalaganju za njezinu slobodu tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Poštujući njezinu potrebu za osobnim prostorom i vremenom da krene naprijed, ljubazno su zatražili da joj javnost omogući privatnost potrebnu za ponovnu izgradnju svog života.
Prema jednom od Kathynih prijatelja, ona ne gaji osjećaje mržnje; umjesto toga, ona jednostavno želi prigrliti život koji joj je izmicao posljednja dva desetljeća i nastaviti naprijed.

Od malih nogu život prema njoj nije postupao s popustljivošću.

Dana 8. siječnja 1969. Kathleen May Donovan tragično je izgubila život zbog postupaka svog partnera, Thomasa Johna “Taffyja” Brittona, koji ju je nemilosrdno izbo 24 puta. U vrijeme ovog užasavajućeg incidenta njihova kći Kathleen Folbig imala je samo 18 mjeseci. Britton je brzo uhićen dan nakon ubojstva i potom je odslužio 15-godišnju zatvorsku kaznu prije nego što je deportiran u Englesku. Kao rezultat toga, mlada Kathleen postala je štićenica države i smještena u udomiteljsku skrb. Godine 1970. našla se u dječjem domu Bidura. Međutim, tek je nekoliko mjeseci kasnije konačno pronašla stabilan dom pun ljubavi u obitelji koja je već imala kćer po imenu Lea. Do danas Kathleen smatra Leu svojom sestrom. Nevjerojatno, u dobi od 15 godina, Kathleen je stupila u brak s Craigom Gibsonom Folbingom 1987. godine. Nažalost, njihov je savez bio pogođen tragedijom, što je dovelo do njihova razvoda 2000. godine.

Oglasi - Advertisement