Voćni sokovi često nose reputaciju zdravih napitaka, ali je li to zaista tako? Dok mnogi smatraju voćne sokove korisnom opcijom u ishrani, određene vrste mogu neprimjetno povećavati razinu šećera u krvi i doprinijeti povećanju tjelesne težine.

Postoji određena vrsta voćnog soka koju bi bilo preporučljivo izbjegavati, posebno ako je konzumirate svakodnevno, kako biste izbjegli neželjene skokove šećera i očuvali zdravu tjelesnu težinu.

Džesi Fejder, ugledni trener i dijetetičar, upozorava na određeni tip voćnog soka koji bi trebalo eliminirati iz svakodnevne ishrane zbog njegovog negativnog utjecaja na tjelesnu težinu i razinu šećera u krvi. Fejder posebno ističe sokove s umjetnim aromama, koji su često prenatrpani šećerom, kao one koje treba izbjegavati.

U šarolikom spektru voćnih sokova, koji obuhvaća sve od tradicionalnih sokova od naranče i jabuke do egzotičnih mješavina, često se nude kao praktičan način za unos vitamina i osvježenja. Međutim, važno je naglasiti da nisu svi sokovi jednako kvalitetni. Neki sokovi, bogati dodanim šećerima i bez vlakana, mogu uzrokovati porast šećera u krvi i potencijalno doprinijeti debljanju.

“Voćni sokovi s dodanim umjetnim aromama i velikim količinama šećera su najštetniji. Oni mogu uzrokovati debljanje i značajne skokove šećera u krvi. Takvi sokovi obično uključuju voćne punčeve, limunade, havajske punčeve, sokove voćnih koktela i slično. Ovi sokovi sadrže vrlo malo pravog voća, ako ga uopće sadrže”, objašnjava Fejder.

Fejder dodaje da su ovi sokovi prepuni umjetnih boja, sastojaka, šećera i kalorija. Takvi proizvodi ne samo da mogu povećati šećer u krvi, već mogu dovesti do postepenog debljanja ako se konzumiraju redovito.

Oglasi - Advertisement