Glumica Danijela Vranješ u 43. godini prigrlila je majčinstvo. Ne znajući, već je očekivala kada je donijela odluku o rastavi od partnera glazbenika Igora Maleševića. Kao rezultat toga, odlučila je samostalno odgajati svoju kćer Emu.

Danijela Vranješ u intervjuu za domaće medije podijelila je nevjericu što je postala majka i izjavila da je do trudnoće došlo bez ikakve medicinske intervencije. Međutim, priznala je da je u brojnim aspektima odstupila od tipičnih očekivanja žene njezinih godina tijekom trudnoće.
Glumica Danijela Vranješ izrazila je uvjerenje da je sposobna roditi prirodnim putem, no njezin liječnik koji je vodio njezinu trudnoću inzistirao je na carskom rezu. Razmišljajući o ovoj odluci, sada osjeća lagani osjećaj krivnje jer nije mogla roditi prirodnim putem. Tijekom trudnoće bila je zatvorena na posebnom odjelu za rizične trudnoće, zbog čega se prilično dosađivala. Vrijedno je napomenuti da je njezino začeće bilo prirodno i da joj je krvni tlak cijelo vrijeme bio stabilan. Zanimljivo je da je svoju prvu hipertenzivnu krizu doživjela tek kada je njezina kći Ema napunila 5 godina. Osim fizičkih aspekata, trudnoća je na nju imala i dubok duhovni utjecaj. Čak je bila na premijeri filma dok je bila u osmom mjesecu, a tijekom trudnoće nastavila je raditi na filmskom projektu.

U kasnijim godinama doživjela je transformaciju i usvojila način razmišljanja koji je odbacivao ideju da postane majka. Ipak, sada priznaje da je iskustvo majčinstva dovelo do dubokog ponovnog rođenja u njoj.
Biti majka je nešto što mi donosi neizmjernu radost i ispunjenje. Ušla je u moj život u savršenom trenutku i nikada se ne umaram od uloge. Od presudne je važnosti da pojedinci koji istinski žele postati roditelji dobiju priliku za to. Svako dijete zaslužuje imati roditelja koji ga iskreno želi. Čimbenici bogatstva i dobi trebali bi biti od minimalne važnosti u ovom pitanju. Treba svesrdno podržati one koji imaju želju postati roditelji, baš kao što glumica sugerira.

Ponekad bi mogli spomenuti: “Evo bake koja je stigla po dijete”, ali nisam doživio taj osjećaj.

Glumica Danijela Vranješ kaže kako se, unatoč brojnim slučajevima diskriminacije žena koje se sele u različite države, osobno nije susrela s takvim tretmanom.
Diskriminacija nikada nije bila nešto što sam doživjela, čak ni nakon oporavka. Kao žena nepokolebljive odlučnosti, biti roditelj zahtijeva snažnu odlučnost. Umor jednostavno nije opcija. Ni sada ne osjećam svoje godine, a ni drugi me tako ne doživljavaju. Međutim, čula sam priče žena koje to rade. Previše je uobičajeno da ih se zamijeni s bakama, iako su one zapravo majke. Dobna diskriminacija je dominantan problem u našoj zemlji, objašnjava Vranješ.

Priznajući da njihova predviđanja nisu bila u skladu sa stvarnošću, ona priznaje da se ništa što su predvidjeli zapravo nije ostvarilo.
Danijela se prisjeća kako su joj govorili da se više neće moći vratiti na djevojčinu liniju, da će završiti s velikim trbuhom i da njezino dijete neće biti dobrog zdravlja. Prema staroj poslovici, dijete bi navodno imalo slabiji imunološki sustav, u usporedbi s jabukom. No, niti jedan od predviđenih ishoda nije se dogodio, kako samouvjereno tvrdi Danijela.

Snaga i ohrabrenje koje odišem osnažuju kolegice žene, potiču njihovu vlastitu energiju i potiču pozitivan način razmišljanja.

Ističe svoju ulogu u motiviranju starijih majki koje su zbog godina oklijevale pratiti svoju djecu u park.
Vranješ priznaje da odluka o majčinstvu u starijoj dobi može biti zastrašujuće iskustvo, a neke žene čak oklijevaju posjetiti park. Međutim, ona preuzima na sebe pružanje ohrabrenja i podrške tim pojedincima, prepoznajući značajnu odgovornost koja dolazi s odabirom rađanja kasnije u životu.

Autor ističe da se o trudnoći nakon 40. godine govori objektivno, jer se priznaje da se to iskustvo uvelike razlikuje među pojedincima.
Tijekom svog postporođajnog iskustva susreo sam žene koje su bile okrepljene mojom blistavom energijom i optimističnim pogledom. Rasprava o ovoj stvari na nepristran način je korisna. Ključno je prepoznati da je iskustvo svakog pojedinca jedinstveno i da ga ne treba generalizirati, ističe Danijela Vranješ u intervjuu za “Prvu TV”.

Oglasi - Advertisement