Njemačko ministarstvo finansija nametnulo je zamrzavanje potrošnje svim saveznim odjelima, pogoršavajući budžetsku krizu koja je potresla vladajuću koaliciju nakon prošlosedmične sudske presude. Politiko piše da je Ministarstvo finansija odlučilo da suspenduje većinu novih odobrenja potrošnje nakon presude Ustavnog suda prošle sedmice koja je ostavila rupu od 60 milijardi eura u vladinoj kasi.

Vlada se sada priprema za mogući širi finansijski uticaj presude, koji bi mogao ograničiti njenu sposobnost da povlači novac iz raznih specijalnih fondova koji su osnovani da zaobiđu “kočnicu duga” zemlje koja bi savezni deficit ograničen na 0,35% američkog. fiskalni deficit. BDP. , osim u hitnim slučajevima.

U pismu ministarstvima, državni sekretar Werner Gaze rekao je da ministarstvo finansija zamrzava potrošnju “kako bi se izbjegla dodatna opterećenja u budućim finansijskim godinama”. Generalni sekretar Socijaldemokrata Kevin Kunert rekao je juče da ovaj korak neće uticati na već preuzete finansijske obaveze.

Članovi odbora za budžet Bundestaga održali su jutros javnu raspravu sa pravnim stručnjacima kako bi ocijenili uticaj prošlosedmične sudske presude. Thys Bittner, profesor na Univerzitetu Erlangen-Nürnberg, rekao je da, iako će u teoriji finansijski jaz od 60 milijardi eura nakon presude trajati nekoliko godina, u stvarnosti će efekat biti direktniji.

“Neophodno je konsolidovati planiranje budžeta za 52 milijarde eura za narednu godinu”, rekao je on.

Nesposobnost vlade da pronađe novac koji joj je potreban za finansiranje svoje opsežne agende za ubrzanje zelene tranzicije i zaštitu njemačke industrije od visokih troškova energije dovela je do sve češćih poziva s ljevice da vlada obustavi kočnicu duga proglašavanjem vanrednog stanja. Tokom pandemije korona virusa.

Članovi Slobodne demokratske stranke (FPD) do sada su se opirali pozivima da se prekine kočnica duga. Ministar finansija FPD-a Kristijan Lindner rekao je prošle nedelje da presuda Ustavnog suda ne opravdava suspenziju duga.

„Moramo kreirati efikasnije politike sa manje novca nego što smo imali u protekloj deceniji“, rekao je on.

Ipak, drugi u vladi se zalažu za fundamentalne promjene u kočnici duga uvedenom 2009. godine.

“Način na koji je konstruisana njemačka dužnička kočnica nije bio dovoljno pametan,” izjavio je juče za ARD ministar zelene ekonomije Robert Habeck. “Rusija, Kina su bile naše kupovno tržište, Amerikanci su bili pouzdan, odan prijatelj, a nedostatak rata u Evropa olakšava vojni teret na našim plećima. Ta vremena su sada iza nas”, dodao je Habeck, prenosi Politico.

Oglasi - Advertisement