Čini se da je Ukrajina pred kritičnim trenutkom. Trenutačno stanje na bojnom polju pogoršalo se u odnosu na prijašnje stanje, a primjetan je izostanak pomoći, posebice iz Sjedinjenih Država. Ovaj nedostatak potpore može se pripisati smetnji koju uzrokuje republikanska većina u Zastupničkom domu.

Prema izvješćima, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden navodno je upozorio Volodimira Zelenskog da će zbog dinamike u Kongresu i približavanja izborne sezone vjerojatno doći do značajnih promjena u razini pružene pomoći.

Kako bi osigurali njihov konačni trijumf, Kijev procjenjuje da je potrebno najmanje 400 milijardi dolara, dok je SAD već izdvojio pozamašnu svotu od 111 milijardi dolara.

Fokus republikanskog diskursa pomaknuo se na kritiziranje demokrata zbog njihove pažnje prema “rubnom i udaljenom” pitanju Ukrajine, zanemarujući značajna unutarnja pitanja u Americi, kao što je priljev latinoameričkih migranata iz Meksika. Očekuje se da će ova zabrinutost biti ključna točka za razgovor republikanskih kandidata koji se natječu za nominaciju.
Štoviše, postoji osjećaj umora od Ukrajine, posebno u europskoj javnosti, zbog naizgled beskrajne prirode rata. Stoga je jedan od ključnih ciljeva Kijeva “ponovno pobuditi globalnu pozornost prema ruskoj agresiji” i, što je još važnije, procijeniti potencijalne izazove s kojima bi se Europa suočila u slučaju ruskog trijumfa.

Kijev trenutno ima jedan od najsnažnijih argumenata na raspolaganju.

Nakon što je krenuo na opsežno putovanje Južnom Amerikom, predsjednik Volodymyr Zelensky sada se nalazi u Washingtonu, prepun nade i iščekivanja. Kako je izvijestio New York Times, vojno vodstvo i Sjedinjenih Država i Ukrajine aktivno traži novi pristup borbi protiv Rusije, s planovima da Ukrajina potencijalno pokrene ovu strategiju već početkom 2024.

Prema informacijama iznesenim u novinama, Sjedinjene Države predlažu i snažno zagovaraju obrambeni pristup koji se usredotočuje na vraćanje okupiranih regija Ukrajine. To baca sumnju na planiranu protuofenzivu koja bi trebala započeti u proljeće 2024. godine.

Cilj je održati postojeće položaje na bojnom polju.

Nadalje, potpora će se proširiti na ukrajinski obrambeni sektor, s planovima za skladištenje zapadne vojne pomoći u skladištima do 2024. Prema publikaciji, Ukrajinci su u potrazi za znatnim količinama topničkog streljiva, što je potražnja koju ne može ispuniti niti jedna Amerikanci ili Europljani.

Washingtonski establišment vjeruje da će provedba takve strategije osnažiti Ukrajinu da se odbrani i zaustavi svaki potencijalni vojni napredak Rusije. Štoviše, cilj ovog novog pristupa je uspostaviti okolnosti koje će natjerati Rusiju da razmisli o uključivanju u mirovne pregovore krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Prevladavajuće uvjerenje u Sjedinjenim Državama je da je tekuća situacija u Ukrajini došla u pat poziciju, gdje niti jedna strana ne može izaći kao jasni pobjednik. Međutim, sada je primarni cilj osigurati da se Ukrajina ne nađe u poziciji u kojoj joj prijeti gubitak. Upravo zbog toga nedavna komunikacija Berlina s Kijevom ima još veću važnost. Vrijedi napomenuti da su Nijemci izričito izrazili nepokolebljivu potporu Ukrajini, obećavajući da će stajati uz nju i pružiti potrebnu pomoć u suprotstavljanju ruskoj agresiji.
Unatoč prethodnim poricanjima Washingtona i Berlina u vezi s njihovim navodnim utjecajem na Kijev kako bi ojačali svoju obranu, odvratili rusku agresiju i istražili potencijalne mirovne pregovore koji bi mogli uključivati ​​teritorijalne ustupke, čini se da se ova strategija doista provodi, barem do 2024.

Najizazovniji aspekt ove situacije, kojem se Kijev oštro protivi, jest odricanje teritorija, točnije 20 posto. Ovaj poseban zahtjev ima značajnu težinu jer bi se mogao shvatiti kao Putinov trijumf. Ako bi zapadne sile popustile po ovom pitanju, to bi moglo predstavljati presedan za teritorijalne ustupke u drugim regijama poput Gruzije, Moldavije ili baltičkih država, koje Kremlj povremeno zastrašuje.

Prema New York Timesu, ukrajinsko izaslanstvo i dalje je odlučno pokrenuti vojnu operaciju u nadolazećem proljeću 2024. Njihovi planovi uključuju pokretanje ofenzive putem kopnenih snaga ili raketnih napada dugog dometa, kao i ciljanje ključne vojne i komunikacijske infrastrukture unutar ruskog teritorija. To bi uključivalo raketne napade na željezničke čvorove, mostove, skladišta i tvornice oružja.

Prema New York Timesu, Ukrajinci aktivno traže metode za narušavanje stabilnosti Rusije na razne načine. Njihov primarni fokus leži u pokretanju napada na pomorske ciljeve, budući da je protuofenziva prethodno postigla značajan uspjeh u desetkovanju ruske crnomorske flote. Ruske snage pretrpjele su značajne gubitke, što je rezultiralo potrebom za premještanjem određenih brodova iz Sevastopolja, glavne luke, u Feodosiju, rusku luku Novorosijsk, i baze smještene u nepriznatoj Abhaziji. Osim strateških udara na tvornice, skladišta oružja i željeznice, Ukrajinci ostvaruju i simbolične pobjede.

I u Kijevu i u Washingtonu, ukrajinska strana pouzdano se oslanja na strategiju koja uključuje pokretanje učinkovitih napada duboko u srcu Krima. Ovaj odvažni plan, koji su mnogi prozvali “hrabrim”, bit će pažljivo razrađen i dorađen tijekom vojnih vježbi zakazanih za siječanj 2024. na poligonima u blizini njemačkog grada Wiesbadena.
Kako bi proveli ovaj novi pristup, Amerikanci su imenovali generala Antonia Aguta Jr. da nadgleda plan. Međutim, Bijela kuća umiruje Zelenskog dajući mu jamstva da Ukrajina nikada neće biti napuštena. Vrijedi napomenuti da je ministrica financija Dženet Yelen upozorila da bi, ako Kongres uskrati pomoć Kijevu, SAD mogao snositi odgovornost za potencijalni poraz Ukrajine u ratu. S nadolazećom izbornom godinom u SAD-u, postoji široka zabrinutost, osobito u Kijevu, da bi Ukrajina mogla postati žrtva političke kampanje.

U komentaru moskovskog Kommersanta, primijetili su percipiranu ranjivost Zapada, kao što je istaknuo New York Times. Sugerira se da Zapad postupno priprema Zelenskog za smanjenje pomoći. U komentaru se nadalje tvrdi da Ukrajina sve više postaje Bidenov primarni predizborni izazov, te on želi izbjeći da bude “talac” ovog pitanja.

Postoje analitičari u Sjedinjenim Državama koji nagađaju da Bijela kuća formulira plan kako bi Biden postigao globalni trijumf pronalaženjem povoljnog rješenja za ukrajinsko pitanje, čime bi ojačao svoje izborne izglede. Međutim, moguće je zamisliti da su ovaj svježi pristup i manevar primijenjeni s namjerom da uznemire i Europu i Sjedinjene Države, potaknuvši strepnju oko potencijalnog trijumfa Putina, što bi predstavljalo veću poteškoću od tekućeg sukoba i pomoći pružene Ukrajini.

Oglasi - Advertisement