U Srbiji je selo Jagodina, lokalno poznato kao Strižilo, nadaleko poznato kao jedno od najpoznatijih sela.

Tema razgovora je bogato vlaško selo naseljeno radnicima migrantima, upotpunjeno mitskim bićima poput vila, lavova i grifona, kao i luksuznim bazenima. Selo je u posljednje vrijeme izazvalo još veću pozornost zbog ozloglašenosti jednog od njegovih stanovnika, Milorada, o kojem se naveliko raspravlja u Srbiji.

Miloradovo selo i obitelj bili su ispunjeni ponosom dok je on organizirao raskošnu proslavu koja će se prepričavati godinama koje dolaze. Ova fešta bila je bogata tradicijom i običajima. U središtu događaja bila je vlaško-srpska svadba dvoje ljudi koji su rođeni i odrasli u selima udaljenim jedno od drugog svega šest kilometara.
Marija je rođena u Bagrdanu, koji je pretežno naseljen srpskim stanovništvom. S druge strane, mladoženja je svoje formativne godine proveo u Strižilu, gdje većinu stanovništva čine Vlasi.

U ovoj regiji razlika u godinama između mladenaca je znatno veća od norme. Mladoženja Milorad je 16 godina stariji od mlade Marije, a sjeća se čak i njezine majke iz zajedničkog školovanja. Ovu informaciju prenio je RTS uoči emisije Svadba iz mog kraja u kojoj su gostovali mladenci.
Iako su se mladenci službeno vjenčali tijekom pandemije, svadbu i domjenak odgodili su za neku kasniju, veseliju prigodu. To vrijeme je sada došlo, a pozvali su preko 600 uzvanika da sudjeluju u njihovoj proslavi.

Snimka sela Strižilo iz zraka pokazuje obilje raskoši. Selo se može pohvaliti ekstravagantnim trokatnim kućama, luksuznim vilama koje imaju bazene i ukrašenim vratima, s ukrasima poput lavova, a sve to ukazuje na bogatstvo prisutnog u tom području.
Čini se da je tema Kuma česta tema rasprava.

Jedna od najintrigantnijih tradicija koja se promatrala tijekom njihova slavlja bila je jedinstvena uloga kuma. Bilo mu je zabranjeno komunicirati s bilo kim, jesti i piti dok dijete ne podigne s prostirke. Nakon crkvenog vjenčanja, mladenka je sudjelovala u nizu običaja, uključujući prolijevanje kante vode i bacanje sita. Gosti su se razišli nakon početne službe, vrativši se tek nekoliko sati kasnije kako bi nastavili svečanost.

Dolaskom kuma svečano počinje veliko slavlje. Prolazi cijelim šatorom s tortom koju daju svi prisutni. Nakon toga slijedi glazbena ekstravaganca u kojoj će nastupiti 15 vrlo hvaljenih glazbenika.
Vrhunac sreće bilo im je krštenje potomka koji je na svijet došao između građanske zajednice i vjenčanja u crkvi.

Svečanosti su bile prepune šarmantnih tradicija, koje potječu iz vlaške i srpske kulture. Ti su običaji uključivali korištenje kante vode, sita i kolača koje je napravio kum. Osim toga, bio je običaj da svatovi odlaze nakon ručka i vraćaju se poslijepodne.

Tu stoji svekrva.
Unatoč raskošnoj vjenčanici s ukrasom za kosu, mladenka se nije zamarala pospremanjem kuhinje i pranjem suđa. To je zato što nema tolerancije za bilo kakvu neurednost, čak ni na svoj poseban dan.

Nakon pregleda iz zraka, šator nije bio samo šator, već je više podsjećao na letjelicu. Interijer je bio ukrašen raskošnim lila i sivim dekorom, a bilo je prisutno i obilje kolača u različitim nijansama lila.
Prije same ceremonije vjenčanja mladenka je izložila razne kombinacije koje je rasporedila uz svoju vjenčanicu.

Zrak truba ispunio je zrak dok je mladoženja šutio, umjesto da je odlučio uzeti “šušku” i njome okititi glazbu i trubače.

Mladić je bio ispunjen radošću kada je označio početak svog novog života sa svojom voljenom nevjestom. Svoju ljubav prema domovini iskazao je uzvikom “Volim svoju Srbiju!” Pročelje njegovog stola krasile su boje srpske zastave, a veselju intimnog slavlja koje je uključivalo i vlaške i srpske običaje pridružili su se i domaći šeici.
Ulogu domaćina vjenčanja preuzeo je Miloradov brat koji se brinuo da sve bude organizirano i da prisutni budu zadovoljni odvijanjem.
Na stolu je stajao mali odojak okićen žarko crvenom mašnom, dok se veće prase vrtjelo na ražnju.

Oglasi - Advertisement