Javnost je ostala zatečena spektakularnim otkrićem da je Marija Šerifović, poznata pjevačica, ušla u majčinstvo. Vijest o rođenju njezina sina Marija 2. prosinca, uz pomoć surogat majke u Sjedinjenim Državama, odjeknula je poput eksplozivnog udarnog vala. Financijska investicija koju je Maria morala izdvojiti za cijelo ovo putovanje je sljedeća.

Prema Blicu, američkoj agenciji specijaliziranoj za surogat majčinstvo, prosječna cijena obično se kreće u rasponu od 130.000 do 160.000 dolara.

Prema njima, dok međunarodno surogat majčinstvo može biti pristupačno i do 50.000 dolara u istočnoj Europi ili Južnoj Americi, važno je provesti temeljito istraživanje i potražiti smjernice kako biste pronašli agenciju od povjerenja.

U prosječne troškove uključene su kliničke naknade, zamjenska naknada, pravni troškovi i agencijske naknade. Preporuča se da budući roditelji dodijele dio svog proračuna za naknadu donorima jajnih stanica i lijekove za neplodnost, kao i putne troškove (koji nisu uključeni u ove procjene) preko agencije.

Prema američkoj agenciji, gotovo polovica ukupnog proračuna bit će izdvojena za naknadu za surogat majčinstvo, dok će otprilike jedna trećina biti namijenjena agencijskim i pravnim troškovima. Preostali dio vašeg proračuna iskoristit će se za kliničke postupke i sve povezane troškove.

Za razliku od drugih zemalja, Sjedinjene Države zahtijevaju da se većina “troška” plati unaprijed.

Početna uplata potrebna za proces obično je u rasponu od 20.000 do 30.000 USD.

Surogat majčinstvo, složen i dugotrajan proces, često olakšavaju agencije u ime parova koji nemaju potrebno znanje ili dostupnost za obavljanje svakodnevnih obaveza. Međutim, pogodnost agencijskih usluga ima veliku cijenu.

Proces surogatnog podudaranja uključuje pronalaženje odgovarajućih podudaranja.
Iznos od 12.000 do 20.000 dolara potreban je na zahtjev za surogat.

Potraga za prikladnim surogat majkom je najteži i vremenski najintenzivniji aspekt procesa surogat majčinstva. Budući roditelji često posvete godine pronalaženju pravog surogata. Čak i nakon što je kandidat identificiran, mora proći opsežan skup skupih medicinskih, pravnih i psiholoških procjena. Zadatak spajanja surogata s planiranim roditeljima povjeren je vještim regruterima koji imaju široke veze unutar svoje mreže.

Naknade koje su propisane zakonom.
Isplata od 8.000 do 10.000 dolara bit će podijeljena u dvije rate: prva pri potpisivanju ugovora, a druga u trećem kvartalu.

Unutar uobičajenog financijskog plana može se predvidjeti da će se susresti s dvije primarne zakonske odredbe. Početna odredba uključuje stvaranje i provedbu ugovornih sporazuma, dok se naknadna odredba odnosi na stvari koje prethode ili slijede nakon rođenja pojedinca. Važno je napomenuti da su obje ove odredbe propisane zakonodavstvom u većini država.

Plaćanje za surogat
Ugovor o surogat majčinstvu zahtijeva punu uplatu od 55.000 do 75.000 USD nakon potpisivanja.

U Sjedinjenim Državama prosječna mjesečna naknada za surogat majke kreće se od 35.000 do 45.000 dolara. Uz to, dobiva dodatnih 5000 do 10 000 dolara u raznim pogodnostima. Surogati s iznimnim kvalifikacijama ili poželjnim osobinama mogu dobiti čak i veću naknadu. Na primjer, ako surogat majka ima sveobuhvatno zdravstveno osiguranje, može zaraditi dodatnih 5000 dolara kao osnovno plaćanje. Nadalje, iskusni surogati koji su prethodno završili uspješna putovanja surogat majčinstva mogu povećati svoju plaću za dodatnih 10.000 USD.

Troškovi povezani s kliničkim naknadama za IVF i prijenos embrija mogu biti prilično značajni.
Prilikom zakazivanja donacija ili IVF ciklusa, važno je imati na umu da će biti potrebna uplata od 25.000 do 35.000 USD.

„Svježi“ ciklus IVF koristi jajne ćelije dobijene direktno od donatora jajnih ćelija (bilo predviđene majke ili donatora treće strane). Sama IVF može koštati do 25.000 dolara, ali lijekovi, PGS analiza, transfer embriona i drugi manji troškovi će dodatno povećati cijenu. Plaćanja klinike se vrše kada roditelji počnu da rade sa svojom klinikom. Ova naknada plaća donaciju jajnih ćelija, ciklus vantjelesne oplodnje i najmanje jedan transfer embriona. Ove procedure bi se mogle desiti odmah nakon provizije. Ponekad roditelji mogu usporiti tempo svojih troškova tako što će ovaj proces razbiti na više koraka u razmaku nekoliko nedjelja (ili mjeseci).

Prenatalna njega i nadzor
5.000 – 10.000 dolara – Plaća se mesečno tokom cijele trudnoće

Čim bHCG test potvrdi da je surogat trudna, ona će početi da dobija prenatalnu njegu. To će uključivati rutinske posjete kancelariji njenom akušeru, mjesečne ultrazvučne preglede, razne vitamine i hormonske suplemente i provjere koordinatora putovanja vaše agencije. Također će početi da prima mesječnu stipendiju, kao i druge beneficije. Plaćanje za prenatalnu njegu počinje kada se potvrdi da je surogat trudna (što se dešava oko 3 do 4 nedjelje nakon transfera embriona). U zavisnosti od prema sporazumu, zdravstveno osiguranje surogata sada može početi da plaćaju predviđeni roditelji.

Porođaj i povezani troškovi
5.000 – 10.000 dolara – Plaća se osiguranjem ili na licu mjesta

Troškove porođaja i sve komplikacije treba da pokrije zdravstveno osiguranje surogata. Međutim, osiguravajuća društva rutinski odbijaju neke naknade i zahtjevaju participaciju za druge. Zato ostavite rezervni fond za pokrivanje mogućih troškova isporuke koje osiguranje odbija. Cijena porođaja zavisiće od nekoliko faktora, prije svega od toga da li će surogat zahtijevati vaginalni ili carski rez. Carski rez je skupa procedura koja zahtjeva operacionu salu, anesteziju i duži boravak u bolnici. Porođaji carskim rezom čine oko 3 od 10 porođaja.

Birokratija i povratak kući
2.000 – 3.000 dolara – Plaća se iz džepa dok se usluge pružaju

Međunarodni roditelji moraju utvrditi državljanstvo bebe i dobiti pasoš za povratak kući. Proces traje od 3 ili 4 nedjelje. DNK testovi su uobičajeni za međunarodne porodice i mogu koštati do 1.000 dolara po testu u SAD. Roditelji iz inostranstva treba da očekuju DNK testove, takse za prijavu, prevode i notarske takse, kao i dodatne putne troškove za posjetu od 4 nedjelje. Surogat će takođe morati da potpiše dodatne papire, a povremeno će se pojaviti lično u ambasadi roditelja. Surogat obično nastavlja da prima svoje mjesečne naknade nakon porođaja kako bi pokrio troškove tokom njenog oporavka.

Programi u inostranstvu mogu uključivati dodatne naknade za pomoć bebinom povratku kući sa roditeljima. Najveći je često DNK test, koji može biti 800 USD ili više. Ako je za proces legalizacije potreban sudski nalog, roditelji mogu očekivati da plate pravne troškove direktno lokalnom advokatu. Dobro vođen paket za vantjelesnu oplodnju i surogat majčinstvo će budžetirati za skoro sve: surogat nadoknadu, donaciju jajnih ćelija i sperme, procedure IVF-a, prenatalnu njegu i porođaj.

Renomirani programi će takođe uključivati pravnu pomoć za bezbjedno dovođenje bebe kući. Naknade za program obično NE uključuju donatore jajnih ćelija, smeštaj u hotelu, avionske karte, pravne procese specifične za zemlju ili vanrednu medicinsku njegu za bebu ili surogat. Međutim, renomirani agent će raditi sa vama na izradi kompletnog budžeta koji uključuje sve ove nestandardne troškove surogat majčinstva pre potpisivanja bilo kakvog sporazuma, zaključuju iz agencije.

Prema ovoj računici, Marija Šerifović je za celokupan proces surogat majčinstva morala da izdvoji između 160.000 – 193.000 dolara.

Oglasi - Advertisement