Unatoč ovogodišnjoj proslavi 32. rođendana Republike Srpske, nije prošlo bez zluradih komentara i negodovanja. To se, navodi Kurir, vidi kao dvostruki standardi, gdje ono što vrijedi za druge zemlje ne vrijedi za našu zemlju.

Obilježavanje Dana Republike Srpske, kojim se obilježava 32. godišnjica RS-a, ove je godine obilježeno pod temom “Simbol slobode”. No, očekivano, nizali su se negativni komentari i zgražanje oko događaja. Te su kritike, tvrde povjesničari i izvori Kurira, bile dvojake jer se i Srpskoj i Srbiji uskraćuje temeljno pravo koje svaki narod zaslužuje – pravo na samoupravu. Ovakva perspektiva proizlazi iz pristranog stava zapadnih zemalja prema raspadu Jugoslavije, gdje krive isključivo Srbiju, ne priznajući vlastitu umiješanost ili nedostatak u potpori separatističkim pokretima jugoslavenskih republika.

Pojam moralnog prava obuhvaća načela etičke ispravnosti i pravednosti.

Prema riječima povjesničara i profesora Momčila Pavlovića, trenutna politička akcija usmjerena je upravo na Republiku Srpsku i srpski narod, odražavajući zapadnu perspektivu raspada Jugoslavije.
I dalje prevladava stajalište da srpski narod i Srbija snose odgovornost za raspad jugoslavenske države. Međutim, oni sebe ne doživljavaju kao izravne zagovornike separatizma jugoslavenskih republika, niti kasnijih unutarnjih sukoba u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu. Naprotiv, RS (Republika Srpska) ističe svoje povijesno i moralno pravo na obilježavanje i obilježavanje značajnog datuma koji doprinosi njenom identitetu, razvoju i budućim odnosima. Iz povijesne perspektive, Bosna i Hercegovina je nacija koja postoji uz konsenzus njenih stanovnika. Ukoliko dođe do izostanka dogovora i pokušaja vanjskih sila da nametnu volju jedne strane drugoj, to će rezultirati destabilizacijom ne samo unutar BiH nego i na cijelom području bivše Jugoslavije i šire, upozorava Pavlović.

S tom se perspektivom slaže i mišljenje povjesničara Miljana Koljanina.

Koljanin je istaknuo da se to odnosi na povezanost Republike Srpske i srpskog naroda, kao i na njihovo opravdano zalaganje za državnost unutar BiH, kako je zacrtano Dejtonskim sporazumom. Reč je o dovođenju u pitanje temeljnih prava srpskog stanovništva, koja su svojstvena svakom narodu, ističe Koljanin u izjavi za Kurir.
Obilježavanje 32. godišnjice Republike Srpske započelo je nizom aktivnosti dan prije službenog obilježavanja. Upriličen je svečani čin polaganja vijenaca, odavanje počasti palim borcima i svečana akademija. Vrhunac događaja bio je svečani mimohod koji je održan u poslijepodnevnim satima, au kojem je sudjelovalo oko 3.000 pojedinaca iz različitih resora, uključujući Ministarstvo unutarnjih poslova te javni i civilni sektor Republike Srpske.

Poruke

Po prvi put u povijesti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske u 20 sati planiran je sinhronizirani vatromet. u Banja Luci i Beogradu. Ovaj dogovor sklopili su predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Osim toga, vatrometom je zamišljeno da istovremeno obasja nebo svih gradova u Republici Srpskoj.

Prema riječima Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Republike Srpske, pojam slobode duboko je isprepleten s identitetom našeg naroda.

Višković je istaknuo značaj Republike Srpske kao zaštitnice opstojnosti našeg naroda na svom povijesnom prostoru, istaknuvši da bez nje ne bi bilo slobode, ostavljajući nas u pitanje vlastite biti.
U krajevima u kojima srpski narod nije imao svoju samostalnu državu, njegovo postojanje nije bilo održano. Republika Srpska, međutim, osigurava vjersku slobodu za sve pojedince, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Ova regija ostaje stabilna u svim aspektima, što se očituje kroz redovite isplate mirovina, zbrinjavanje branitelja, kao i potporu ranjivim skupinama stanovništva. Unatoč tvrdnjama da nećemo nadmašiti postignuća iz prethodne godine i prijeti kolaps, jasno je da to nije tako. Naš napredak koči se na svakom koraku, no sve izazove učinkovito rješavamo i rješavamo. Revnosno smo vodili računa o svim stvarima i čak proširili razne oblike pomoći – naglasio je.

Delegacije Kosova i Metohije, zajedno sa Odborom za pomoć Kosovu i Metohiji, juče su u Banjoj Luci odale počast polaganjem vijenca i cvijeća na spomenik 12 banjalučkih beba. Osim toga, održana je ceremonija u čast i priznanje pojedincima i organizacijama koje dali su značajan doprinos u uspostavljanju i očuvanju Srpske.
Budite uvjereni, Ana Brnabić, uvijek možete računati na nas kao na pravog prijatelja.

Povodom Dana RS-a, Ana Brnabić, premijerka Srbije, srdačnom je porukom prenijela čestitke Radovanu Viškoviću, premijeru Republike Srpske.

Povodom Dana RS, Vama i građanima upućujem srdačne čestitke u ime Vlade Srbije i svoje osobno. Neka RS i srpski narod i dalje napreduju i napreduju. Srbija će uvijek biti nepokolebljiv prijatelj Republici Srpskoj, pružajući joj nepokolebljivu podršku i pomoć za njen dalji razvoj. Zajedno težimo miru i stabilnosti, koristeći naš zajednički rad, znanje i kreativnost kako bismo pokrenuli regiju prema napretku, a na dobrobit svih građana. Građanima RS želim dobro zdravlje, sigurnost i sreću u privatnom životu i da RS postigne uspjeh i daljnji napredak.
Patrijarh Porfirije utjelovljuje dugogodišnju želju srpskog naroda da doživi život koji karakteriziraju sloboda, pravda i mir, san koji traje stoljećima.
Postojanje Republike Srpske simbolizira trajnu želju srpskog naroda da živi u društvu koje karakteriziraju sloboda, poštenje i harmonija među svima. Patrijarh srpski Porfirije istakao je značaj njegovanja ljubavi prema Bogu i bližnjima čestitajući Dan Republike Srpske. Ova srdačna poruka naišla je na srdačan prijem brojnih pojedinaca okupljenih ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.

Ovom svečanom prigodom, oduševljeni smo i sretni što možemo od srca čestitati svakome od vas dok obilježavamo rođenje Republike Srpske, značajan događaj koji je popraćen dubokim osjećajem ponosa. Najiskrenija nam je želja da cijenjena prisutnost i božanski zagovor Svetog arhiđakona Stefana obavije svakoga od vas. Liturgijski spomen na Svetog Stefana, štovanog nebeskog zaštitnika Republike Srpske, kulminirao je osvećenjem slavskog kolača i žita, koji simboliziraju jedinstvo i obilje.
Vladimir Orlić iz Srbije dosljedno stoji uz narod i rukovodstvo RS-a, iskazujući nepokolebljivu podršku.

Značaj 9. siječnja, Dana Republike Srpske, ima veliki povijesni značaj za srpski narod, istaknuo je Vladimir Orlić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije. Istaknuo je nepokolebljivu podršku Srbije, posebno pod vodstvom predsjednika Aleksandra Vučića, narodu i rukovodstvu Republike Srpske.

Orlić, koji je sudjelovao na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, izrazio je opredijeljenost za nastavak zajedničkog obilježavanja svih značajnih datuma.
Redom Orbana, Grujičića i Baje Malog Knindže dobitnici su prestižnih priznanja.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, odlikovao je jučer Đurđevdanski festival dječije pjesme cijenjenim Ordenom Njegoša III. Također, Viktor Orban, premijer Mađarske, dobio je najveće odličje RS-a, Orden Republike Srpske, koji mu je uručen na ogrlici. Nadalje, Ordenom Njegoša prvog reda odlikovan je renomirani umjetnik Mirko Pajčin, poznat i kao Baja Mali Knindža. Odajući priznanje za značajan doprinos zdravstvenoj saradnji Republike Srbije i Republike Srpske, kao i zalaganje za unapređenje zdravstvenog sistema u Srpskoj, Danica Grujičić, ministrica zdravlja Srbije, odlikovana je Ordenom zastave Republike Srbije. RS, okićena srebrnim vijencem.

Oglasi - Advertisement