Rusija se danas službeno povukla iz ključnog sporazuma o sigurnosti nakon hladnog rata koji ima za cilj ublažavanje potencijalnih sukoba između Istoka i Zapada. Riječ je o Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE). Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije objavljeno je da je “ovaj međunarodnopravni dokument koji je naša zemlja suspendovala 2007. godine konačno postao naša istorija”.

Članice NATO-a osudile su odluku Rusije i rekle da će obustaviti implementaciju sporazuma. Saveznici su osudili odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE) i njen agresivni rat u Ukrajini, koji je u suprotnosti sa ciljevima sporazuma. navodi se u saopštenju NATO-a, prenosi Reuters.

Prema saopštenju alijanse, potez Rusije je konačni čin sistematskog podrivanja evroatlantske sigurnosti. “Saveznici stoga namjeravaju obustaviti, ako bude potrebno, implementaciju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ova odluka ima punu podršku svih NATO saveznika”, dodaje se u saopštenju.

Oglasi - Advertisement