Dunja je voće bogato vitaminima, poznato u narodnoj medicini već decenijama. Posebno se cijeni zbog svoje sposobnosti da ublažava kašalj i smiruje probavne smetnje.

Ovaj plod, zajedno sa svojim sjemenom i listovima, koristi se u različite svrhe. Dunja se može konzumirati u svježem obliku, ali je također popularna u obliku sokova, kompota i sirupa, koji su efikasni u rješavanju raznih zdravstvenih problema.

Bogata je vitaminima i mineralima, uključujući obilne količine vitamina C, čak i više nego što se nalazi u limunu. Takođe sadrži vitamine B1, B2, niacin, karoten, kao i minerale poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra, natrijuma, cinka, gvožđa, mangana, hlorida i sumpora. Dunja je također izvor proteina, dijetalnih vlakana i ugljenih hidrata.

Najkorisniji dio dunje su njene semenke, iz kojih se pravi čaj. Kada se namoče u vodi, semenke ispuštaju sluz koja pomaže u rješavanju problema s kašljem i čisti respiratorni sistem. Osim toga, bogate su amigdalinom, poznatim i kao vitamin B17, koji ima potencijalno antikancerogeno dejstvo. Semenke dunje također sadrže masti, tanin, pektin, šećere, emulzin i protid.

Zahvaljujući taninu i sluzi, dunja pozitivno utiče na rad crijeva i pomaže u prevenciji infektivnih bolesti. Pektin u plodu dunje dobro utiče na krvotok, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i štiti od radioaktivnog zračenja.

Sok od dunje efikasan je u liječenju kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje osobama s anemijom, kao i za tretman upala želučane i crijevne sluzokože. Također može biti od pomoći kod obilnih menstrualnih krvarenja.

Priprema soka od dunja: Operite i sitno narendajte kilogram dunja, zatim procijedite kroz gazu. Sok je najbolje piti odmah, jer brzo oksidira, po mogućnosti prije jela.

Priprema čaja od dunja: Prelijte sjemenke dunje ključalom vodom i ostavite nekoliko minuta da odstoje. Nakon toga, čaj je spreman za konzumaciju.

Oglasi - Advertisement