Tržišna vrijednost Starbucksa pretrpjela je značajan pad, u iznosu od gotovo 11 milijardi dolara, kao rezultat široko rasprostranjenih bojkota i štrajkova zaposlenika koji su izražavali solidarnost s Palestinom.

U iščekivanju mogućih gubitaka, Starbucks je osmislio marketinšku taktiku poznatu kao Red Cup Day, koja se poklapa s blagdanskom sezonom. Ova inicijativa omogućuje kupcima da uz kupnju dobiju besplatnu blagdansku čašu za višekratnu upotrebu.

Prema Newsweeku, Starbucks je svjedočio padu od 8,96 posto svojih dionica, što je rezultiralo nevjerojatnim gubitkom od 10,98 milijardi dolara otkako je promocija najavljena sredinom studenog. To je najniža točka za dionice kompanije od 1992. godine.

Vjeruje se da je primarni uzrok trenutni svjetski pokret za bojkotiranje robnih marki i franšiza koje navodno financijski podupiru Izrael, kako su naveli organizatori bojkota.

Izvršni direktor Starbucksa Laxman Narasimhan i dalje je optimističan u pogledu Starbucksove sposobnosti da prevlada “makroekonomske izazove” s kojima se susreo i obnovi svoj ugled, unatoč padu ekonomske i društvene vrijednosti.

Suprotno očekivanjima, podaci otkrivaju neslaganje između sadašnjih napora tvrtke i njihovih prošlih uspjeha. Glavna ilustracija toga je značajan kontrast između prošlogodišnjeg Red Cup Daya, koji je doveo do porasta rashoda od 81 posto, i ovogodišnjeg skromnog povećanja od samo 31,7 posto.

Oglasi - Advertisement