Bosiljak, poznat kao ‘kralj biljaka’, je iznimno cijenjen kao snažan antioksidant i efikasan prirodni antibiotik. Ova drevna i široko cijenjena biljka je prepuna terapeutskih fitonutrijenata. Ovaj godišnji grmoliki začin posebno se uzgaja zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki.

Ova biljka najbolje uspijeva u toplim, tropskim uvjetima. Poznato je preko 60 varijeteta bosiljka, koji se obično kategoriziraju u tri glavne grupe: slatki bosiljak, ljubičasti bosiljak i grmoliki bosiljak.

Bosiljak je vrlo lako održavati kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Cvjetne pupoljke treba redovito rezati kako bi se potaknuo gušći rast i razvoj novih grančica. Preporučuje se rezanje ispod listova na dugim, tankim stabljikama.

Svježi bosiljak ima slatku, zemljanu aromu i nije samo ukusan, već i nutritivno bogat. Izvor je vitamina K, koji je bitan za zgrušavanje krvi, a samo dvije kašike bosiljka sadrže 29% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Bosiljak također sadrži vitamin A i beta-karoten, moćne antioksidante koji štite stanične membrane mnogih organa, uključujući krvne sudove, od oštećenja slobodnih radikala. Ovo pomaže u sprječavanju oksidacije holesterola u krvi, čime se umanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara.

Biljka je bogata i drugim vitaminima i mineralima kao što su željezo, kalcij, magnezij, vitamin C i kalij. Posjeduje antibakterijska svojstva i flavonoide koji štite DNK.

Ljekovita svojstva bosiljka uključuju:

  • Djelovanje kao moćan antioksidant.
  • Funkcija prirodnog antibiotika, posebno kada se kombinira s bijelim lukom, stvarajući jedan od najjačih prirodnih antibiotika.
  • Pročišćavanje krvnih sudova, učinkovito čisteći arterije od LDL kolesterola.

Osim toga, bosiljak se koristi u prevenciji i liječenju raznih zdravstvenih problema, uključujući glavobolje, dijareju, zatvor, kašalj, parazite, bradavice, bolesti bubrega i mnoge druge.

Oglasi - Advertisement