Mediji s vremena na vrijeme objavljuju vijesti o falsifikovanju hrane, uključujući i upozorenja na mogućnost prisustva lažne riže na tržištu. Ova lažna riža, koja se navodno proizvodi u nekim azijskim zemljama, izrađena je od krompirovog brašna i plastike.

Možda vam se čini neobično, ali postoji riža koja se uvozi iz Laosa, poznata kao “vučang”, koja je gotovo u potpunosti napravljena od plastike. Prema naturalnews.com, ova riža je mješavina krompirovog brašna, sintetičke smole i najlona, s dodatkom arome koja joj daje okus prave riže. Iako nema potvrđenih informacija da je ova vrsta riže dostupna u trgovinama u Europi, korisno je znati kako provjeriti autentičnost riže koju kupujemo. Postoje nekoliko jednostavnih metoda koje možete koristiti:

Test s Vodom

  • Stavite kašiku sirove riže u čašu vode. Ako riža potone, to znači da je jestiva. Ako riža pluta na površini, postoji sumnja da nije prava.

Test s Vatrom

  • Zapalite malo riže šibicom. Ako osjetite karakterističan miris paljene plastike, postoji vjerojatnost da riža nije prava.

Test s Avanom

  • Stavite malo riže u avan i usitnite je. Ako je prah bijele boje, riža je vjerojatno autentična. Žućkasti prah može ukazivati na neautentičnost.

Test s Buđi

  • Stavite rižu u posudu, hermetički je zatvorite i ostavite na toplom mjestu. Prava riža bi trebala pokazati znakove buđi nakon nekoliko dana. Ako se buđ ne pojavi, to može biti znak da riža nije autentična.

Ovim jednostavnim metodama možete provjeriti je li riža koju ste kupili autentična i sigurna za konzumaciju.

Oglasi - Advertisement