Novo istraživanje će vas natjerati da dvaput razmislite prije nego što vičete na svog muža pred djecom. Zapravo, istraživanja potvrđuju da bebe mogu prepoznati je li odrasla osoba lako ljuta i mogu pokušati promijeniti svoje ponašanje kako bi umirile tu osobu.

– Naše istraživanje pokazuje da će bebe učiniti sve da ne budu meta ljutnje. U tako mladoj dobi, naučili su kako da ostanu sigurni. To je pametan, prilagodljiv odgovor – objašnjava glavni autor studije, Betty Repaccioli sa Instituta za mozak i učenje Univerziteta Washington.

Evo šta su istraživači otkrili nakon što su pogledali stotine 15-mjesečnih beba u dva odvojena eksperimenta.

Cilj prve studije, objavljene u časopisu Developmental Psychology, bio je izložiti dojenčad ljutnji nepoznate odrasle osobe (nekoga koga još nisu poznavali), komunicirati s drugom osobom i vidjeti kako će djeca reagirati.

Sve je jednostavno: roditelji drže bebu u krilu, a naspram njih se stranac igra igračkom. Stranac će tada reagovati neutralno, ili sa ljutnjom ili ljutnjom.

Kada su istraživači dozvolili bebama da okreću igračke, primijetili su nešto zanimljivo. Ako stranac negativno reaguje na igračku i ne oponaša njen stil igre, manje je vjerovatno da će beba biti voljna da se igra s njom. Ali kada je odgovor bio neutralan, bebe su se igrale sa igračkom kao što je prikazano.

Još zanimljivije: Nepoznata osoba je učestvovala u drugoj rundi igre sa istim igračkama koje su ga naljutile, ali su ovaj put bile neutralne. U svakom slučaju, ovog puta su i bebe isključile tu igračku.

– Kao da beba nije verovala strancu i sada je mirna. Jednom kada beba otkrije da je neko lako ljut, može biti teško riješiti se te osobe. Autori studije objašnjavaju da prihvataju ovaj pristup – bolje je spriječiti nego liječiti – ali ga neće prihvatiti.

Druga studija, objavljena u časopisu Infanci, nadovezuje se na prvu studiju. Ovoga puta eksperimentator je napravio vrlo atraktivne igračke za bebe i pustio ih da se prvo igraju s njima. Nakon nekog vremena nepoznata osoba je zatražila da se igra sa igračkom. Sada stvari postaju interesantne: 69% beba koje su bile svjedokom ljutitog stranca prevrnulo je svoje igračke. S druge strane, samo 46% dojenčadi dijelilo je igračku sa prethodno neutralnim strancem.

“Zaista sam se iznenadio kada sam vidio kako bebe poklanjaju igračke – bilo je kao da uživaju ili prave kompromis sa odraslom osobom”, rekao je Rapaccioli. “Nisu htjele riskirati da se prethodno ljuta odrasla osoba ponovo naljuti. Nisu htjeli uradi to drugoj odrasloj osobi koja nije pokazala ljutnju.”

Moramo biti svjesni kako reagujemo u prisustvu beba. Kao što je Rapaccioli rekao: “Naše istraživanje pokazuje da su bebe lako pogođene ljutnjom drugih. Važno je da roditelji shvate koliko ova emocija može biti moćna za njih.”

Oglasi - Advertisement