Posljednja želja dugogodišnjeg lidera Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Josipa Broza Tita, bila je usmjerena ka dvojici ključnih figura – šefu jugoslovenske tajne policije Stanetu Dolancu i generalu Nikoli Ljubičiću. U formi pisma koje je praktično predstavljalo testament Josipa Broza, namijenjeno da ga otvori njegova supruga Jovanka, otkrivali su se dijelovi misterije koja je okruživala posljednje riječi ovog političkog velikana. Nažalost, pismo je “misteriozno nestalo” kada su šef policije i general otvorili sef, ostavljajući javnost u neizvjesnosti o sadržaju.

Široj javnosti ostao je nepoznat sadržaj pisma na koje je Titoval često aludirao izjavom “Ako mi se nešto dogodi, otvorite pismo…”. Jovanka Tito, kad god je njen suprug krenuo na put ili obilazio narod, bila je svjesna postojanja pisma. U prilikama kada ga nije pratila, Tito bi joj davao pomno čuvano pismo, naglašavajući da u slučaju kakve nesreće prouči zagonetni sadržaj tog dokumenta.

Jovanka, u nedostatku hrabrosti da se suoči s teškim sadržajem, nikada nije smogla snage da otpečati pismo. Taj misteriozni aspekt Titovog nasljeđa ostao je neistražen i zatajen, zauvijek raspirujući nagađanja i skrivajući tajne u analima povijesti bivše Jugoslavije.

Po povratku s puta, Tito bi to pismo uzimao i vjerno ga vraćao u sef kad god bi odlazio.

Sadržaj pisma koje je Tito mijenjao ostaje misterij, a čak i konačna “varijanta” ostaje nepoznata.

Pod prijetnjom vatrenim oružjem, Jovanka je bila prisiljena napustiti prostorije.
Nakon smrti Josipa Broza 4. svibnja 1980. godine, njegova udovica Jovanka suočila se s nesretnom deložacijom iz predsjedničke vile u Užičkoj ulici na Dedinju.

U ovoj rezidenciji uz Tita je boravila 35 godina. Međutim, Jovanka je nasilno istjerana iz vile pod prijetećom prisutnošću vatrenog oružja, ostavljajući svu svoju imovinu.

Jovanka je za života i sama potvrdila priču da su je iz kuće istjerali Stane Dolanc i general Nikola Ljubičić.

Udovičin pristup “testamentu” ometali su Dolanc i Ljubičić, onemogućavajući joj da ostvari ili čak razotkrije posljednje Titove želje. Nakon što je sef otvoren, svaki trag pisma nestao je bez traga.

Je li dostupno osam primjeraka oporuke?
U pismu upućenom osobi od povjerenja, Jovanka je ustvrdila da ju je Tito oporukom odredio za skrbnicu svih preostalih stvari. Dodatno je spomenula da je čula glasine o postojanju osam kopija, ali je navela da je cijelu situaciju minirao Stane Dolanc, načelnik policije.

Prema pismu koje je Jovanka napisala u lipnju 1983., ratni drug ju je obavijestio da je Tito napisao oporuku i napravio je osam kopija. Za vrijeme savjetovanja SUBNOR-a u Igalu, jedan od tih primjeraka povjerio je generalu Kosti Nađu. U tom dokumentu Tito je precizirao da bi Jovanka osobno trebala brinuti o svim njegovim stvarima nakon njegove smrti, jer bi imala znanja, volje i sposobnosti da to učini učinkovito. Jovanka je doznala i da je Stane Dolanc nakon toga prišao Nađu i upozorio ga da dokument slučajno ne zaturi ili izgubi jer će snositi teške posljedice.

Kako navodi Luftika, sadržaj Titove oporuke nikada nije otkriven, pa je do sada obavijena vječnom misterijom.

Oglasi - Advertisement