Nakon incidenta u Konzumu, još dva velika hrvatska trgovačka lanca uklonila su sa svojih polica Coca-Colu u PET ambalaži od 0,5 litara po nalogu Državnog inspektorata (DIRH).

Riječ je o Lidlu i Kauflandu koji, za razliku od Konzuma, nikada na svojim policama nisu imali još jedno bezalkoholno piće “Romerquelle Emotion Blueberry Pomgranate” te su od strane inspektorata zamoljeni da ga skinu s polica.

Lidl nam je saopštio da je povukao čitav asortiman Coca-Cole u PET ambalaži od 0,5 litara sa polica prodavnica, dok je Kaufland saopštio da je povukao određenu seriju pića sa polica prodavnica. Život 11. aprila 2023.

Odlukom Nacionalnog inspektorata obustavljamo prodaju Coca-Cola Original 500 ml PET, EAN koda 54491472, datuma proizvodnje 11.10.2023. i roka trajanja do 11.04.2024. – Rekli su nam iz Coughlana. Lidl nam je rekao da će “odmah poduzeti mjere prema uputama Državnog inspektorata i Službe zdravstvene inspekcije da uklone Coca-Cola 0,5L PET proizvode s polica, bez obzira na rok trajanja/seriju”.

Spar, treći najveći maloprodajni lanac u zemlji, otišao je korak dalje i primijenio odluku Državnog inspektorata o zabrani prodaje “Coca-Cole” i mineralne vode “Romerquelle Emotion Blueberry” u PET ambalaži.

– U svim trgovinama Spar i Interspar obustavili smo prodaju svih proizvoda iz asortimana Coca-Cola Original Taste i Coca-Cola Zero (bez obzira na veličinu) i cjelokupnog asortimana Romerquelle. Iz Spara nas obavještavaju da će ova mjera predostrožnosti ostati na snazi ​​sve dok nadležni organi i proizvođači službeno ne potvrde ispravnost i sigurnost navedenih proizvoda, u kom slučaju će se Spar ponašati na isti način kao i Konzum. S druge strane, pojedini trgovački lanci, poput Kauflanda, nisu odlučili da obustave prodaju svih pića Coca-Cola, već samo onih navedenih u navedenom rješenju Državnog inspektorata. Vrijedi napomenuti da se “Romerquelle Emotion Blueberry” ne prodaje ni u svim trgovačkim lancima.

Udruženje ugostiteljsko-turističkih djelatnika Hrvatske udruge obrtnika pozvalo je ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te uklone problematična gazirana pića iz svojih proizvoda dok ne dobiju više informacija i potvrde zdravstvenu ispravnost proizvoda. Istu direktivu Hrvatska obrtnička komora izdala je i ugostiteljskim trgovcima putem internog komunikacijskog sustava.

– U zajedničkim prostorijama automobila ima puno informacija. S obzirom na to da nemamo službene informacije i upute, te da ne želimo da se pojave novi slučajevi koji ugrožavaju zdravlje naših gostiju, predlažemo da se potencijalno rizični proizvodi u potpunosti uklone iz ponude i ostvari pravo na povrat novca. Kao ugostitelji imamo obvezu zaštititi svoje goste, a kao trgovačko udruženje imamo obavezu zaštititi svoje ugostitelje – kaže HOK Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja i turističkih djelatnika.

Oglasi - Advertisement