Dotok vojne pomoći iz SAD-a Ukrajini neosporno je zaustavljen.

Prema Johnu Kirbyju, koordinatoru za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, ovaj se događaj može pripisati iscrpljenosti proračunskih sredstava namijenjenih programima vojne pomoći.

Kirby je izjavio da je konačna serija inventara, koju smo bili sposobni isporučiti, distribuirana, te je primijetio da je pomoć Ukrajini prestala upravo onda kada je bila najpotrebnija.

Kako bi se nova pomoć mogla dodijeliti, potrebno je odobrenje Kongresa; međutim, republikanci inzistiraju na tome da demokrati moraju pristati na jačanje američkog zakonodavstva u borbi protiv ilegalne migracije kao uvjet za njihovu potporu.

U posljednjem mjesecu prošle godine, Sjedinjene Države pružile su Ukrajini svoj 12. i najnoviji paket pomoći, vrijedan 250 milijuna dolara. Ovaj sveobuhvatni paket sastojao se od raznih zaliha, poput streljiva, opreme sustava protuzračne obrane, MLRS raketa, topničkih granata kalibra 155 mm i 105 mm, protutenkovskog oružja i više od 15 milijuna jedinica streljiva za malokalibarsko oružje.

U listopadu je predsjednik Joe Biden uputio zahtjev Kongresu za ukupno 106 milijardi dolara pomoći, s izdvajanjima za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. Najviše sredstava, točnije preko 61 milijardu dolara, bilo je namijenjeno Kijevu. No, zbog nesuglasja među zastupnicima, rasprava o ovom pitanju odgođena je za siječanj.

Republikanac Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, nedavno je pozvao Bidenovu administraciju da razvije dobro definiranu strategiju u vezi s Ukrajinom i artikulira krajnje ciljeve u tekućem sukobu, otvarajući put istraživanju potencijala rješenja za financiranje.

Johnson se raspitivao o krajnjem cilju i strategiji u Ukrajini, kao io načinima osiguravanja odgovarajućeg nadzora nad sredstvima poreznih obveznika. Naglasio je da državni dug u Sjedinjenim Državama iznosi nevjerojatnih 34 trilijuna dolara, što zahtijeva pažljivo zaduživanje kako bi se pomoć Ukrajini dodijelila na razborit način.

U Oružanim snagama Ukrajine započele su pripreme za vojnu strategiju 2024. Kako bi se olakšale rasprave o potrebnoj potpori, Sjedinjene Države su pozvale Kijev da jasno ocrta svoje zahtjeve za izvršenje plana. Stoga će nadolazeća vojna strategija igrati ključnu ulogu u tim razmatranjima.

Prema riječima visokih američkih dužnosnika u razgovoru za Bloomberg, postoji mogućnost postizanja dogovora o američkoj pomoći Ukrajini do mjeseca veljače.

U prošlosti je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta, upozorio da razina potpore možda neće dosegnuti istu veličinu kao što je viđeno tijekom prethodne dvije godine sukoba s Rusijom.

Od završetka Drugog svjetskog rata, Ukrajina se pojavila kao glavni korisnik opskrbe oružjem iz Sjedinjenih Država. Tijekom 2023. SAD je Kijevu pružio značajnu vojnu pomoć u ukupnom iznosu većem od 24 milijarde dolara, dok je 2022. izdvojeno gotovo 27 milijardi dolara.

Prema nedavnom izvješću Pentagona, čini se da američki dužnosnici nisu pravilno raspodijelili preko milijardu dolara vrijedne vojne pomoći poslane Ukrajini.

Oglasi - Advertisement