Vrijes, poznat i kao vriština, visoki je zimzeleni polugrm koji se već dugo cijeni zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava. Ova biljka je posebno priznata po svojoj sposobnosti otapanja različitih vrsta kamenaca, čišćenja krvi te liječenja reume, artritisa i gihta. Također se koristi u borbi protiv infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.

Vrijesak sadrži brojne ljekovite tvari, uključujući arbutin, tanin i saponin, s posebnim naglaskom na njegovu sposobnost otapanja kamenaca. Tradicionalna medicina smatra vrijesak efikasnim sredstvom protiv svih vrsta kamenaca, ali za optimalne rezultate potrebno je biti ustrajan i redovito konzumirati čaj od ove biljke kroz nekoliko mjeseci.

Čaj od cvjetova vrijeska, posebno onih ubranih u jesen, smatra se posebno učinkovitim protiv žučnih, bubrežnih i kamenaca mokraćnog mjehura. Pored toga, vrijesak pridonosi liječenju upala bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika. Osim toga, ova biljka pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razine šećera i masnoća u krvi te pomaže u borbi protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućeg krvnog tlaka.

Vrijesak se najčešće koristi u obliku čaja, kako za unutarnje tako i za vanjsko liječenje. Kupke od vrijeska koriste se u liječenju kožnih osipa, raznih ekcema, prišteva, lišajeva i gljivica, dok se oblozi od ove biljke primjenjuju kod upala oka, glaukoma i konjunktivitisa.

Oglasi - Advertisement