Pjevač Dino Merlin ima poseban način da svojim hitovima unese osobni pečat. Upravo zahvaljujući publici njegove su pjesme ostale popularne i nakon više od dva desetljeća, jer u njegovoj glazbi prepoznaju biografske elemente svojstvene samo Merlinovom stilu.

Merlinovo odrastanje bilo je obilježeno siromaštvom i zlostavljanjem, jer ga je otac maltretirao i na kraju ostavio kao dijete. Ovo teško djetinjstvo nadahnulo je Merlinu pjesmu “Kad ti dođem, nesrećo”, koja uključuje dirljivu rečenicu “Nisam oca birala kao prosjaka sam se rodila…” pozivajući slušatelje da ne očajavaju i ne gube nadu u lice nevolje.

Kada su u pitanju romantične veze koje se smatraju tabuom, na pamet pada pojam zabranjene ljubavi. Ovu vrstu ljubavi karakterizira dvoje ljudi koji se snažno privlače, ali im je društveno ili kulturološki zabranjeno biti zajedno. Često je popraćeno intenzivnim emocijama i neodoljivim osjećajem želje, kao i osjećajem krivnje i srama zbog društvenog ili obiteljskog pritiska koji obeshrabruje takvu zajednicu. Unatoč preprekama, oni koji dožive zabranjenu ljubav mogu smatrati da je njihova privlačnost vrijedna traženja, čak i ako to znači ići protiv normi i očekivanja društva.

Na početku ljubavne veze Dino Merlin i njegova supruga Amela suočavali su se s raznim izazovima i poteškoćama koje su mnogi smatrali nepremostivim. Naime, Amela je bila iz imućne obitelji, zbog čega joj je bilo teško razmišljati o udaji za pjevača. Osim toga, njezini roditelji nisu odobravali Dinovu odluku da se bavi zanatstvom jer je Amela išla u prestižnu srednju školu.

Merlin i Amela, oboje dvadesetogodišnjaci, pobjegli su u tajnosti zbog osjećaja nejednakosti među sobom. Njihova ljubavna priča kasnije je poslužila kao inspiracija jednoj pjevačici koja je napisala pjesmu “Kad si proklad da me voliš”.

“Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon vjenčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se kod moje majke i odmah osetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni čuti za nju. Ali, eto vrijeme liječi sve pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem”, rekao je Merlin, prenosi Alo.rs.

“Paša moj solidni” i “Kokuzna vremena”
Pored roditelja ni prijatelji nisu bili za njihovu vezu, a njihove “savjete” kako Amela nije prava djevojka za Merlina, pjevač je opisao u pjesmi “Paša moj solidni”.

Merlin – Kokuzna vremena (Official Audio) [1985] – YouTube

Merlin je poslije vjenčanja morao da se bori kako bi i finansijski brinuo za svoju pordicu, a jednom kada ga je Amela pitala da li je donio hranu, pjevač je mahao papirom na kome je napisao pjesmu “Kokuzna vremena”.

“Jesi li ti lud? Papir se ne jede”, rekla mi je tada supruga, a ta pjesma obežila je Merlinov prvi album i napravila bum u njegovoj karijeri.

Velika ljubav pretočena u pjesmu “Moj je život Švicarska”
Veliki hit “Moj je život Švicarka” nastao je na veoma interesantan način.

Dino Merlin – Moj je život Švicarska (Official Audio) [2000] – YouTube

Naime, Merlin se kao mlad momak zaljubio u djevojku koja je bila sponzoruša. Kako je Dino tada bio jako siromašan ona ga je ostavila i otišla u Švicarsku sa drugim, bogatim momkom. Kada se vratila u Sarajevo Merlin se već proslavio i tada joj je prvi put otpjevao ovu pjesmu.

Dino je bio vezan za majku, a kada je ona umrla posvetio joj je pjesmu “Nedostaješ”

“To je nažalost i istina, kada tek izgubiš nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svjestan da ga nećeš više vratiti”, rekao je Dino.

Oglasi - Advertisement