Iako se među najljepšim ženama na svijetu obično nalaze poznate ličnosti, stvarnost je da širom svijeta postoje prirodne ljepotice koje svojom pojavom oduzimaju dah. Nedavno je na društvenoj mreži TikTok objavljena fotografija žene iz afričkog plemena koja je izazvala mnoge reakcije i privukla veliku pažnju.

Ova žena, čije ime i pleme nisu poznati, svojom je ljepotom privukla više od dva miliona lajkova. Na slici drži preslatku djevojčicu, a njena ljepota djeluje gotovo nestvarno, što je izazvalo sumnje u autentičnost fotografije. Mnogi korisnici su komentirali da je fotografija vjerojatno obrađena u Photoshopu, ali su također istaknuli da su žene iz afričkih plemena prirodno predivne.

Komentari na fotografiju su bili raznoliki. Neki su glasili: “Očigledno je da je slika obrađena, ali vjerujem da je ova djevojka prelijepa,” dok su drugi isticali: “Toliko je lijepih žena u Africi, a vi uradite ovo ženi koja je sigurno lijepa i bez filtera.” Ovi komentari reflektiraju poštovanje prema prirodnoj ljepoti žena iz afričkih plemena, ali i skepticizam prema manipulacijama fotografijama na društvenim mrežama.

Posebno su poznate žene iz plemena Himba zbog svoje izvanredne ljepote. One koriste posebne losione pripremljene od mješavine životinjske masti i prašine od hematita, što im daje prepoznatljivo crvenu boju kože. Iako se ne kupaju, Himba žene koriste mirisno bilje i specijalne zemlje za održavanje higijene i ljepote.

Krema od crvene zemlje pravi se tako što se mineralni kamen hematit lupa na sitne komadiće, koji se zatim miješaju sa životinjskom masti, zagrijavaju dimom i nanose na kožu. Ova smjesa ne samo da štiti kožu od jakog sunca, već je održava čistom i vlažnom te donekle sprječava rast dlaka. Zanimljivo je da Himba žene, unatoč nedostatku konvencionalnih higijenskih sredstava, uspijevaju održavati visoke standarde čistoće i njege kože.

Uz to, žene iz plemena Himba uživaju snažan i ravnopravan matrijarhat, što je posebno vidljivo u pitanjima nasljedstva gdje imovina uvijek ostaje na majčinoj strani, a ne prelazi na nasljednike s očeve strane. Ova društvena struktura omogućava ženama značajnu ulogu i utjecaj unutar zajednice, što dodatno doprinosi njihovom samopouzdanju i osjećaju vrijednosti.

Dakle, dok je moguće da je spomenuta fotografija na TikToku obrađena, to ne umanjuje činjenicu da su žene iz afričkih plemena, poput Himbu, prirodno lijepe i ponosne na svoje naslijeđe i kulturu. Njihova ljepota ne leži samo u fizičkom izgledu već i u njihovoj snazi, samopouzdanju i načinu na koji njeguju svoje tijelo koristeći tradicionalne metode koje su prenosile generacijama.

Ove priče o ljepoti i tradiciji podsjećaju nas na raznolikost i bogatstvo koje postoji u različitim kulturama širom svijeta, te na važnost poštovanja i očuvanja tih tradicija.

Oglasi - Advertisement