Kako je Pegla ostala na parkiralištu, tri su osobe produžile u dvoranu s namjerom da izvrše trostruko ubojstvo.

Javnost je i nakon 24 godine opčinjena nerazjašnjenom misterijom oko atentata na Željka Ražnatovića Arkana. Identitet pravog organizatora ovog čina nasilja i dalje nam izmiče.

Oko 17 sati. 15. siječnja 2000. ispred beogradskog Intercontinentala, koji se danas zove Kraun Plaza, zaustavila su se dva vozila.

Nakon prethodnog upoznavanja sa organima reda, Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki udaljili su se iz vozila poznatog kao “opel kalibar”.

Po izlasku iz drugog vozila, Golfa, iskrcali su se Zoran Nikolić Pegla i Dobrosav Gavrić, pripadnik Druge čete Prvog bataljona Policijske brigade SUP Beograd.
Dok je Pegla ostao vani na parkiralištu, trojac je produžio u dvoranu s namjerom da izvrše trostruko ubojstvo. Predvorje hotela vrvjelo je od iznimnog okupljanja ljudi. Arkan je u društvu supruge Svetlane Cece Ražnatović, njene sestre Lidije Veličković i njihovog tjelohranitelja Zvonka Mateovića zauzeo separe nedaleko od recepcije.

Dok su sestre u pratnji Mateovića ulazile u butike, Arkan je sa svojom pratnjom ostao u holu. Nešto poslije 17 sati prema njima su krenuli Gaga i Miki.
Nakon što su se rukovali s Arkanom i toplo zagrlili s Mandom, uputili su se prema stubištu koje će ih odvesti u elegantne banketne dvorane hotela. Gavrić se, pak, odlučio smjestiti u poseban separe svega nekoliko metara od Arkana.

Ubrzo nakon toga, Gavrić je ustao sa sjedala i uzeo skriveni pištolj “CZ 99”. S preciznošću je ispalio tri metka u stražnji dio Arkanine lubanje. Od udara su krhotine, među kojima i razbijena stakla, čaše i boce, pale na pod dvorane “Intercontinental”. Zaprepašteni, gosti su brzo potražili utočište, prostrvši se na tlo kako bi se zaštitili od pucnjave.
Osoba odgovorna za strijeljanje Arkana je nitko drugi do Dobrosav Gavrić; ali tko je on zapravo?

Bivši policajac Dobrosav Gavrić, porijeklom iz Loznice, osuđen je na 30 godina zatvora. No, kako sutkinja u roku od godinu dana nije obrazložila presudu, Gavrić je pušten da se pripremi za novo suđenje. Marljivo je pratio sudske procese sve do 9. listopada 2006. kada mu je izrečena kazna od 35 godina zatvora. Umjesto da se pojavi na izricanju presude, Gavrić je odlučio pobjeći iz zemlje, transformirajući se u trenutku u najtraženijeg bjegunca u Srbiji.

U Južnoafričkoj Republici, krajem 2011., Gavrić je uhićen, ali ne po tjeralici Srbije. Unatoč uhićenju, Gavrić je ustrajao u kriminalnim aktivnostima na afričkom tlu, što je dovelo do njegovog pritvaranja kao šofera ozloglašene osobe iz afričkog podzemlja, Sirila Bika, koji je preminuo u ožujku 2011. Gavrić je u početku skrivao svoj pravi identitet (predstavljajući se vlasti kao Saša Kovačević), zbog čega je pušten iz pritvora. No, ubrzo je ponovno uhićen zbog posjedovanja kokaina, što ga je u konačnici razotkrilo kao Arkanova ubojicu.

Unatoč zahtjevu naših vlasti, Gavrić nije izručen Srbiji. Loznički se policajac najprije pravnim putem opirao izručenju, no kasnije je zatražio politički azil u Južnoafričkoj Republici. On je u svom izjašnjenju negirao odgovornost za Arkanovo ubojstvo, pripisujući to djelo isključivo Slobodanu Miloševiću. Iako mu je zahtjev za političkim azilom odbijen, Gavrić bez izručenja ostaje u Južnoj Africi, uživajući na slobodi.

Ceca i Lidija, očajne i uplakane, hitno su povukle Arkana prema izlazu iz hotela, dok je policija brzo stigla na mjesto događaja, iako je Hitna pomoć bila znatno odsutna.

U pokušaju da Arkanu osigura hitnu medicinsku pomoć, Ceca je prišla policajcu i zatražila da Arkana službenim vozilom preveze u bolnicu. Nažalost, službenik joj nije mogao udovoljiti zahtjevu jer nije imao ovlaštenje od svog nadređenog. Zbog toga je Arkan na kraju vozilom marke BMW prevezen u Urgentni centar. Upravo u ovoj ustanovi službeno je potvrđen njegov odlazak.

Nakon 12 godina, Dobrosav Gavrić vratio se u Srbiju, noseći sa sobom dugo očekivano razrješenje sudbine Arkanova ubojice. Interpol je dao odobrenje za njegov dolazak.

Nakon 12 godina provedenih u pritvoru u Cape Townu, Dobrosav Gavrić, ubojica Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih suputnika, uskoro bi mogao dočekati zatvor u Srbiji jer je Interpol krajem svibnja prošle godine dobio dopuštenje za njegovo izručenje.

Prema južnoafričkoj novinskoj kući Netwerk24, Gavrićev obrambeni tim iznio je svoje namjeru da se ponovno žali na odluku o izručenju, jer se Gavrić oštro protivi povratku u domovinu. Međutim, Gavrićev odvjetnik u Srbiji Veljko Delibašić rekao je da nije upoznat s ovom konkretnom odlukom.
Sud mu je izrekao dugotrajnu kaznu od 35 godina zatvora.

Podsjetimo, Gavrić, koji je u Srbiji osuđen za strijeljanje Ražnatovića, Milenka Mandića Mande i Dragana Garića 15. siječnja 2000. godine, osuđen je na 35 godina zatvora. Ovi incidenti dogodili su se u krugu hotela “Interkontinental”, tačnije u separeu kafića. Tijekom suđenja za trostruko ubojstvo u hotelu, Gavrić je kao sredstvo osiguranja slobode isticao nužnu obranu. Međutim, izbjegao je uhićenje 2006. godine, neposredno prije izricanja prve presude. Značajan vremenski period i Gavrić i Miroslav Đuričić Miki, koji je u to vrijeme također nestao, ostali su nepoznati javnosti. Tek 2011. godine, kada je Gavrić uhićen u Južnoafričkoj Republici, otkriven je njegov pravi identitet pod pseudonimom Saša Kovačević. Njegovo putovanje u Južnu Afriku uključivalo je proputovanje kroz Italiju i Ekvador 2007. Ovu informaciju prenosi jedan pojedinac u razgovoru za Kurir.

Navodno je živio u raskošnom stanu na plaži u Cape Townu, gdje je boravio sa suprugom i djecom. Izvori pokazuju da su on i njegova supruga bili vlasnici restorana u Johannesburgu i da su također vodili uvozno-izvozni posao. Pravi identitet Gavrića, kako su ranije objavili mediji, doznao se kada je zadobio prostrijelne rane tijekom incidenta koji je rezultirao smrću Sirila Bike, istaknute osobe podzemlja JAR-a. Gavrić, identificiran kao vozač vozila u pucnjavi, zadobio je teške tjelesne ozljede, ali je uhićen nakon što je potvrđeno da je za njim raspisana Interpolova tjeralica.

U Srbiji ima pravo na novo suđenje.

U slučaju da bude izručen Srbiji, Dobrosav Gavrić će imati pravo tražiti ponovno suđenje za trostruko ubojstvo koje se dogodilo u hotelu “Interkontinental”, jer je ranije osuđen u njegovom odsustvu. Podsjetimo, trenutno je samo Dragan Nikolić na izdržavanju 30-godišnje zatvorske kazne, budući da je Miroslav Đuričić Miki ubijen u Johannesburgu u travnju 2018. Nakon njegove smrti otkriveno je da se skrivao s Gavrićem i koristio krivotvorene belg. identifikacijski dokumenti.

Gavrić je tijekom cijelog postupka izručenja po zahtjevu Srbije više puta tražio status izbjeglice i azil, oštro se protiveći izručenju Srbiji. Tvrdio je da je njegova osuda rezultat politički dirigiranog suđenja i izrazio istinsku zabrinutost za svoju sigurnost zbog navodne prijetnje koju predstavljaju takozvani Arkanovi osvetnici, ako bude vraćen u Srbiju.

Tvrdnje o neumiješanosti oštro su odbijene.

U procesu za ubojstvo u “Intercontinentalu” optuženi su oštro negirali bilo kakvu umiješanost u zločin. Na suđenju je svjedočila Svetlana Ceca Ražnatović, Arkanova udovica i poznata pjevačica. Tijekom jednog ročišta na sudu se izravno obratila Gavriću snažnom izjavom: “Vidjela sam te kako sjediš, pognute glave, okrenut prema izlazu, savršeno vidljiv preko Željkovog ramena. Reći ću to sto puta! Potpuno sam sigurna, izdajniče, ti točno znaš koga si izdao i koga si ubio. Smrdiš, ti si ništa drugo nego smeće!” Dok je izlazila iz sudnice, udovica je čak i pljunula Gavrića. Po okončanju suđenja Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi, uz Gavrića, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Oglasi - Advertisement