Kod nas je rak pluća bolest koja mnogima odnosi živote. Završne riječi izrekao je Žarko Laušević, koji se hrabro borio s ovim oblikom raka: „Moje uloge bile su moj život.

Žarku Lauševiću nedavno je dijagnosticiran rak pluća, opaka bolest koja hara Srbijom. Unatoč tome, cijenjeni glumac lavovskom se upornošću borio protiv ove nedaće. Čak i dok je bio na liječenju, odbijao je propustiti debi “Heroji Haliarda”, film u kojem je glumio. Pojavio se kako bi iskazao svoju zahvalnost publici koja ga je dočekala gromoglasnim pljeskom koji je trajao i trajao.

Prema pisanju “Kurira”, jedna od njegovih završnih izjava bolničkom osoblju bila je:

Moje postojanje se vrtilo oko mojih nastupa.

Zbog velike svijesti o vlastitom zdravstvenom stanju, u jednom je trenutku dao izjavu koja je ukazala na težinu njegove bolesti.

Laušević je iskazao želju da ode s poštovanjem, rekavši: ‘Jedino što tražim je da odem dostojanstveno’.

Posljednjih petnaest dana svog života slavni glumac boravio je u KBC-u “Bežanijska kosa”, gdje ga se svi rado sjećaju kao izuzetnog gospodina.

Neophodno je ne zanemariti određene simptome raka pluća. Ovi simptomi uključuju:

Opšti bol u telu
Oboleli od astme
Hroničan osećaj umora
Uporan kašalj
Bol u grudima može biti simptom raka pluća
Iskašljavanje krvi
Nedostatak vazduha

Iskašljavanje krvi može biti zastrašujuće i zabrinjavajuće iskustvo. Ključno je odmah potražiti liječničku pomoć ako osjetite ovaj simptom, jer može ukazivati ​​na ozbiljno osnovno stanje.

Prema dr. Raja Floresu, torakalnom kirurgu i profesoru na Icahn School of Medicine u New Yorku, iskašljavanje krvi uvijek je razlog za zabrinutost. Neophodno je odmah potražiti liječničku pomoć. Dok prisutnost krvi u ispljuvku ne mora nužno ukazivati ​​na rak, neophodno je podvrgnuti se analizi, jer je to jedan od pokazatelja početka raka pluća.

Rak pluća može se manifestirati u obliku boli u prsima, što može poslužiti kao pokazatelj prisutnosti bolesti.

Neophodno je obratiti pozornost na bilo kakvu naglu i upornu bol u prsima, leđima ili ramenima. Osim toga, osoba može doživjeti osjećaj stezanja ili probadanja u prsima koji se pogoršava dubokim udisajem, kašljanjem ili smijehom.

Dr. Flores tvrdi da se bol može lokalizirati na području gdje se tumor nalazi. Nadalje, ako se tumor nalazi sa strane, moguće je osjetiti bol u tom području. Slično tome, ako se tumor nalazi na stražnjoj strani pluća, mogao bi uzrokovati nelagodu u leđima. Zbog toga dr. Flores naglašava važnost traženja liječničke pomoći u slučaju bolova u prsima ili leđima, kao mjere opreza.

Kašalj koji traje dulje vrijeme obično je poznat kao uporan kašalj.

Nešto naizgled bezopasno poput alergije, prehlade ili čak čaše hladne vode može biti dovoljno da potakne napadaj kašlja. Međutim, ako kašalj ne prestane, to može ukazivati ​​na težu temeljnu bolest.

Prema dr. Floresu, prisutnost raka u respiratornom traktu može izazvati iritaciju u grlu i rezultirati upornim kašljem. Ovaj kašalj je prirodna reakcija tijela da izbaci izvor nelagode.

Nedostatak zraka može biti ogromna prepreka koju svaki živi organizam mora savladati.

Ako osjetite poteškoće s disanjem nakon uspinjanja uz stepenice ili sudjelovanja u rutinskoj šetnji, to može poslužiti kao daljnji znak potencijalnog upozorenja.

Kako prenosi “Eklinika”, dr. Flores napominje da otežano disanje može proizaći iz začepljenja dušnika uzrokovanog tumorom. Osim toga, može biti posljedica nakupljanja tekućine u prsima.

Kada se tumor formira na sluznici pluća, dolazi do nakupljanja tekućine. Dok pluća imaju kapacitet da sadrže određenu količinu tekućine, ona postaju nesposobna uzeti dovoljno zraka kada su potpuno napunjena. Poteškoće s disanjem koje se javljaju u sjedećem ili ležećem položaju treba pregledati liječnik.

Stalni osjećaj iscrpljenosti.

Drugi mogući simptom koji treba uzeti u obzir je osjećaj umora, čak i ako dnevna rutina ostaje nepromijenjena.

Prema dr. Floresu, iako to možda nije definitivan pokazatelj raka pluća, uporni kašalj nedvojbeno je znak da u tijelu nešto nije u redu. Osim toga, gubitak težine i apetita koji nije namjeran može biti još jedan znak upozorenja na koji treba obratiti pažnju.

Pojedinci koji pate od astme.

Osobe s astmom nisu izložene povećanom riziku od razvoja raka pluća. Unatoč tome, u slučajevima kada je astma otkrivena u ranom djetinjstvu, a postoje i drugi čimbenici rizika, zdravstveni radnici mogu preporučiti daljnje preglede kako bi se osiguralo da se ne zanemaruju potencijalni zdravstveni problemi.

Dr. Foleres, pulmolog, kod astmatičara tijekom pregleda pluća obično otkriva zviždanje, što je jedan od uobičajenih simptoma astme. Ipak, dr. Foleres savjetuje da je za astmatičare dobro napraviti snimku pluća kako bi se isključila mogućnost tumora. Osim toga, astmatičari mogu previdjeti simptom koji bi uz astmu mogao biti pokazatelj raka pluća.

Bol koja se osjeća u cijelom tijelu na nespecifičan način obično se naziva opća tjelesna bol.

Rak pluća često je asimptomatski sve dok ne napreduje u uznapredovali stadij, što povećava vjerojatnost metastaziranja raka na druga područja tijela. Ako se rak pluća proširi na mozak ili leđnu moždinu, mogu se pojaviti simptomi kao što su glavobolja, vrtoglavica, poteškoće s ravnotežom ili utrnulost u udovima.

Oglasi - Advertisement