U događaju bez presedana, Njemačka trenutno proživljava najveći štrajk u svojoj povijesti, što je rezultiralo potpunim zatvaranjem zemlje u uzastopnom razdoblju od sedam dana. Nacija je dovedena u mrtvu točku jer su tisuće farmera izašle na ulice, koristeći traktore da zapriječe vitalne prometnice i zauzmu istaknuta mjesta izvan ključnih vladinih ustanova.

Radnici su u pratnji sindikata izašli na ulice kako bi sudjelovali u prosvjedima. Uništavanje Bundestaga snimljeno je naprednom tehnologijom umjetne inteligencije.

Ozbiljnost situacije očituje se u naslovima njemačkih medija koji privlače pozornost: “Štrajk bez presedana osakatio je naciju”, “Promet u zastoju dok traktori izlaze na ulice”, “Nered se širi zemljom”. U znak solidarnosti s poljoprivrednicima pridružili su se i strojovođe koji su proglasili blokadu koja će trajati do petka.
Njemačke željeznice pozivaju putnike da odgode svoje planove putovanja, međutim, brojni pojedinci suočeni su s preprekom da žive u jednom gradu, a rade u drugom. Trenutačno stanje stvari nalikuje depeši iz ratom razorenog područja, a štrajk duboko utječe na svakodnevni život u cijeloj Njemačkoj.

U emisiji Puls Srbije Mahmud Bušatlija, savjetnik za razvoj i investicije, govorio je o krizi u Njemačkoj.

– Nedavno je na vidjelo izašla pojava pojedinih elemenata njihove krize, poput javnog neslaganja i protivljenja aktualnoj politici. Međutim, važno je prepoznati da se ova kriza proteže izvan Ukrajine. Pad europskog gospodarstva bio je vidljiv već 2018., pri čemu je EU bilježila postupno usporavanje. Vrijedi napomenuti da je Njemačka već krajem 2019. godine ušla u recesiju. Ove ekonomske borbe bi i dalje bile javno vidljive da nije bilo dolaska pandemije Covid-19, kako je naveo Bušatlija.

Utjecaj ekonomske (ne)suradnje s Rusijom, teme koja je i dalje vrlo aktualna, istaknuo je i sugovornik Kurir TV-a.

Opravdanje za naše zatočenje bilo je uvjerenje da ne možemo nastaviti s normalnim aktivnostima. Međutim, pravi temeljni problem nije bilo širenje Covid-19, već stagnacija europskog gospodarstva, posebno u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu u Europi u to vrijeme. Njihova sposobnost da napreduju istom brzinom kao prije bila je spriječena, unatoč dostupnosti jeftine robe iz Rusije. Sada se sugerira da bi sve bilo u redu da nije sukoba s Rusijom u Ukrajini i drugih čimbenika. Međutim, ovaj sukob samo je zaoštrio i ubrzao kontinuirani ekonomski pad, navodi Bušatlija.
Građanima je sinula spoznaja da više nikada neće uživati ​​u prednostima koje su nekada imali – pristupačnoj energiji i raznim mineralnim resursima. Švabe, koje su uspostavile snažne gospodarske i političke veze s Rusijom, odigrale su ključnu ulogu u ovoj prednosti. Međutim, sve je to sada nestalo. Aktualne scene na ulicama označavaju početak onoga što se iščekivalo prošle godine – oštre zime. Unatoč pripremama svih, zima se pokazala podnošljivom, dajući osjećaj snage i nepobjedivosti. Ali sada postaje očito da je to povjerenje bilo pogrešno.

Oglasi - Advertisement