Za izniman doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu, Voja Brajović nagrađen je kao jedan od dobitnika cijenjene Nagrade za životno djelo “Pavle Vuisić”.

Prilikom uručenja priznanja, Voja je iskoristio priliku da priča o svom susretu sa Pajom, kojeg je imao čast da upozna davne 1971. godine.
U televizijskom filmu “Šešir profesora Koste Vujića” Vuisić je preuzeo glavnu ulogu, Brajović debitirao, a Voja matematičar Mihaila Petrovića utjelovio je Miku Alasa.

Od mojih prvih susreta s Pajom, prepoznao sam njegovu nepokolebljivu predanost i brižljivost prema detaljima. Nekoliko godina kasnije, dok smo bili na setu snimanja “Robova” u Mostaru, našli smo se u pauzi i usputnom razgovoru. U tom trenutku sinula mi je misao koju nisam mogao ne izreći: “Znaš, shvatio sam koliki si ti zapravo perfekcionist!” Mnogi su ostali pod dojmom da je Paja s lakoćom utjelovio svoje likove, kao da živi njihove živote, a ne da samo glumi. Međutim, iza kulisa, ostao je predan i marljiv u svom zanatu. Ova sjećanja glumac je podijelio u intervjuu za “Gloriju”.

Pavle je zasluženo stekao reputaciju pravog perfekcionista jer nije oklijevao snimiti jednu scenu više od 10 puta kako bi postigao potpuno zadovoljstvo.

Kad je upitao: “Kako to misliš, štreberu?”, nastavio sam prepričavati sjećanje na snimanje određene scene u “Šeširu” ukupno 17 puta. U ovoj sceni ja sviram violinu, Milan Caci Mihailović pjeva, a Pavle jednostavno stoji i sluša. Međutim, Pavle je, nezadovoljan vlastitim iskustvom slušanja, inzistirao na ponavljanju kadra 17 puta. Voja je podijelio ovu anegdotu, rekavši:
Kao odgovor, imao je brzi odgovor: “Iako možda nemam vlastite djece, postoje mladi koji moje sadašnje postupke smatraju hvalevrijednim, a ja sam odlučan da ih u budućnosti neću iznevjeriti.

Oglasi - Advertisement