Potresno i bolno svjedočanstvo Marice Mihajlović (27) o pojavama akušerskog nasilja tijekom porođaja, koje je, kako tvrdi, dovelo do tragičnog gubitka njezine kćeri, duboko je ražalostilo ne samo Srbiju, već i regiju.

Marica je svečano ušla na društvenu mrežu Instagram i još jednom ostavila sve u suzama.

Mlada majka je u nedavnoj objavi izrazila namjeru da donira artikle za novorođenu djevojčicu kao i kozmetiku. Ljubazno je zamolila sve kojima je potrebna da joj se jave putem izravnih poruka.
Jučer je uhapšena doktorka M. M., koja se sumnjiči da je počinila porodiljsko nasilje u Sremskoj Mitrovici i trenutno joj je zadržano zadržavanje do najduže 48 sati. Majka i njezina obitelj dali su svjedočanstvo vlastima, tvrdeći da je liječnik odgovoran za tragičnu smrt njihovog novorođenčeta. Prema njihovom iskazu, prerana smrt djeteta bila je posljedica traumatičnog poroda.

U Općoj bolnici u Sremskoj Mitrovici pokrenuta je interna istraga nakon nesretne smrti bebe. Bolničke vlasti navode da su za incident saznale putem društvenih mreža te da trenutno provode temeljitu istragu. Ministrica zdravstva Danica Grujičić očekuje da će izvješće o smrti djeteta dobiti u roku od petnaest dana. Istovremeno, Zaštitnik građana pokrenuo je regulatorni postupak i od Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici zatražio da u roku od 15 dana dostavi detaljan prikaz svih faktora koji su doprineli ovom tragičnom događaju.

Marica Mihajlović u razgovoru za Kurir ispričala je neke aspekte tragičnog događaja koji je pogodio njenu obitelj.

Kad mi je svijest počela nestajati, povratila sam svijest da sam okružena brojnim babicama. Upravo u trenucima intenzivnog truda, dok se beba trebala roditi, počeo se agresivno ponašati, vičući na mene i zahtijevajući da ne surađujem. Bolovi su bili nepodnošljivi, a kao odgovor, liječnički tim mi je davao kisik i pritiskao trbuh, pribjegavajući prijetnjama, pa čak i fizičkoj sili. Išao je čak toliko daleko da mi je prijetio da će mi izbiti tri zuba i dobacivao mi je uvrede. Molila sam ga za pomoć, suzdržavala sam se od podizanja glasa ili govora bez poštovanja, jednostavno ga preklinjući da spasi život mog djeteta carskim rezom. Umiješala se jedna od babica, izrazivši negodovanje njegovom ponašanju i podsjetivši ga da je vrijeđanje žene u tako kritičnom trenutku krajnje neprimjereno.
Tijekom tog konkretnog slučaja, porođaj je bio zaustavljen, a medicinski stručnjak mi je dao anesteziju prije nego što je nastavio s rezovima kako bi nasilno izvukao bebu. Nakon toga, nastavio je pritiskati moj trbuh, uzrokujući ogromnu nelagodu i potencijalno rezultirajući prijelomom rebra, što mi je otežavalo disanje. Bol koju osjećam je neodoljiva.

Prema Maricinim riječima, dijete je moglo udahnuti, ali nije moglo izdahnuti, što je rezultiralo stvaranjem mjehurića u plućima, što je u konačnici dovelo do srčanog zastoja. Nakon reanimacije beba je prebačena u Novi Sad, gdje je sutradan ujutro nažalost preminula.

Marica je u rodilište primljena 11. siječnja, sedam dana nakon planiranog termina, na drugi porod.

Oglasi - Advertisement