Njemačka je jučer doživjela neviđenu blokadu koja se nastavila i drugi dan, jer su deseci tisuća poljoprivrednika izašli na ulice sa svojim traktorima u znak prosvjeda protiv vlade kancelara Olafa Solaca, čime je praktično paralizirana čitava zemlja.

U povijesnom prikazu prosvjeda poljoprivrednika, tisuće traktora preplavilo je ceste diljem Njemačke, uzrokujući opsežne poremećaje i učinivši normalno funkcioniranje jučer praktički nepostojećim.

Usred prosvjeda, legendarna Brandenburška vrata bila su blokirana, dok je impresivna flota od 5500 traktora krenula prema srcu Münchena.
Koji je bio povod koji je pokrenuo prosvjede?

Poljoprivrednici su kroz ove opsežne prosvjede vrlo jasno pokazali svoje protivljenje planovima njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tekući val nezadovoljstva usklađen je s radničkim sukobima većih razmjera koji redovito odjekuju cijelom nacijom, s posebnom pažnjom usmjerenom na “željezničare”. Oba sindikata zalažu se za poboljšanje uvjeta rada, dok poljoprivrednici izražavaju svoje protivljenje predloženom ukidanju subvencija za gorivo.

Nedavna eskalacija prosvjeda može se pripisati odluci koalicijske vlade Olafa Solaca, koja je objavljena prošli mjesec. Odluka uključuje ukidanje poreznih izuzeća za poljoprivredna vozila i ukidanje poreznih olakšica za dizel. Ovi prijedlozi dio su sveobuhvatnog plana usmjerenog na rješavanje proračunskog deficita od 17 milijardi eura predviđenog za 2024. Kao rezultat toga, ove su mjere postale središnja točka rasprava oko radnih prava i ekonomskih politika u zemlji.
Prosvjed pokreću i strojovođe u Njemačkoj.

Prema Veltu, njemački sindikat strojovođa GDL objavio je namjeru pokretanja višednevnog štrajka u zemlji, počevši od srijede navečer.

Kako se navodi, očekuje se da će obustava rada trajati do petka navečer, a njemačka željeznička kompanija “Deutsche Ban” traži pravnu intervenciju kako bi se štrajk zaustavio.

Prema njemačkom informativnom portalu Velt, obustava rada prvotno će se nastaviti do petka navečer, a njemačka željeznička kompanija “Deutsche ban” tražila je sudsku zabranu prekida štrajka.
Tvrtka “Deutsche Ban” traži pravni postupak za zabranu štrajka.

Jučer je tvrtka objavila da je poduzela potrebne korake za pokretanje pravnog procesa na Radnom sudu u Frankfurtu. Ovo dolazi nakon što su potvrdili primitak zahtjeva od “Deutsche Ban”.

Željeznička kompanija je izrazila uvjerenje da je štrajk neproporcionalan i izazvala sumnju u sposobnost GDL-a da uopće pregovara s “Deutsche Ban”.
Prosvjed su preuzele radikalne frakcije, kako je rekao vicekancelar.

Tvrdnje njemačkog vicekancelara Roberta Habeka pojačale su rastuću zabrinutost, budući da je upozorio da su radikalni elementi preuzeli kontrolu nad prosvjedom poljoprivrednika diljem zemlje.

Kako prenosi DPA, Habek je apelirao na očuvanje načela demokracije.
Simboli nacionalizma nesramežljivo su izloženi kako bi ih svi vidjeli.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habek oglasio se na društvenim mrežama i podijelio video poruku s javnosti.

Habek je izrazio zabrinutost zbog kruženja poziva koji zagovaraju državni udar, popraćenih pojavom ekstremističkih frakcija i otvorenim izlaganjem nacionalističkih simbola.
Ovakva demonstracija nije viđena već neko vrijeme, kao što je prikazano na slici.

Prema njemačkoj publikaciji Bild, Njemačka već duže vrijeme nije svjedočila tako opsežnim demonstracijama. Međutim, izvještaji pokazuju da su ovi prosvjedi daleko od kraja, jer su poljoprivrednici najavili nove akcije zakazane za danas.

Unatoč očekivanjima da će jučerašnji nacionalni žestoki ponedjeljak rezultirati događajima manjih razmjera, navodi se da se oni ipak očekuju manjeg opsega.

Prema izvješćima, između ostalih aktivnosti planirano je paljenje krijesova i organiziranje okupljanja sudionika prosvjeda, uključujući one na tegljačima u Bad Hersfeldu i na prometnoj obilaznici oko Berlina.

Prema procjeni Bilda, za sada se ne očekuju značajnije smetnje u prometu, iako bi do ove situacije moglo doći već sutra.

Prema nedavnom priopćenju njemačkog sindikata strojovođa GDL, planiran je trodnevni štrajk na željeznici, koji bi trebao započeti i trajati do petka.
Njemačka vlada objavila je da nema planova za bilo kakve izmjene u tekućem procesu postupnog ukidanja poljoprivrednih subvencija.

U brzoj izjavi, njemačka vlada jasno je dala do znanja da neće biti promjena u tekućem procesu postupnog ukidanja poljoprivrednih subvencija.

Prema izvješću Reutersa, prosvjedi poljoprivrednika koji su u tijeku u Njemačkoj nisu potaknuli vlada u Berlinu da razmotri sve dodatne prilagodbe u vezi s planom postupnog ukidanja poljoprivrednih subvencija.

Prema Guardianu, glasnogovornik njemačke vlade izjavio je da nema planova za razmatranje bilo kakvih promjena po ovom pitanju.

Prema izvješćima, navodno je izrazio uvjerenje da je u konačnici odgovornost vlade da donosi odluke i osigurava vodstvo.

Vladin glasnogovornik kancelara Olafa Solaca priznao je da nije uvijek moguće svima ugoditi.

Oglasi - Advertisement