Rusija je gađala više stambenih zgrada, trgovački centar, školu, rodilište i raznu civilnu i vojnu infrastrukturu, s više od 100 projektila ispaljenih na Ukrajinu.

Nedavni ruski raketni napad na Ukrajinu označava najznačajniji napad od početka rata, nagovještavajući kulminaciju višemjesečnog testiranja ruske protuzračne obrane i vjerojatno nagovještavajući nadolazeću veliku ofenzivu usmjerenu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i naselja.

Manje od 24 sata kasnije, Ukrajina je pokrenula značajan osvetnički udar na ruska urbana područja. Ministarstvo obrane Rusije objavilo je da je uspješno presrelo 13 projektila i 32 bespilotne letjelice u regijama Bryansk, Orel i Kursk, koje se nalaze u blizini granice s Ukrajinom, kao iu Moskovskoj regiji. U međuvremenu su lokalne vlasti potvrdile da su napadi rezultirali tragičnim gubitkom četiri života, uključujući dvoje nedužne djece.

U regiji Brjanske oblasti dogodio se tragičan gubitak života jer je jedno dijete postalo žrtva nasilja. Slično, u Belgorodu, muškarac i dvoje djece doživjeli su razornu sudbinu. Uznemirujući prizori koji kruže društvenim medijima otkrivaju mučan prizor zatrpanih građevina i vozila u ciljanim ruskim gradovima.
Napetosti su eskalirale tijekom vikenda kada je Poljska, članica NATO-a, podnijela optužbu protiv Moskve, tvrdeći da je ruski projektil povrijedio njezin zračni prostor. Prema poljskim dužnosnicima, neidentificirani leteći objekt brzo je napustio poljski zračni prostor samo tri minute nakon ulaska s ukrajinske granice. Moskva je, međutim, odbila dati objašnjenje prisutnosti projektila u poljskom zračnom prostoru dok mu se ne predoče “konkretni dokazi” koji potvrđuju njegovo rusko podrijetlo.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), vidljivo je iz veličine napada 29. prosinca da je Rusija gomilala arsenal projektila posebno za izvođenje opsežnih napada u zimskoj sezoni. Međutim, ISW također primjećuje da količina projektila i bespilotnih letjelica koje Rusija trenutno skladišti, kao i njihov proizvodni kapacitet, vjerojatno onemogućuje pokretanje redovitih, široko rasprostranjenih raketnih napada. Vjerojatno je Rusiji trebalo nekoliko mjeseci da prikupi dovoljnu količinu naoružanja za veliki zračni napad.

Priroda napada od petka ostaje neizvjesna – tek se treba utvrditi je li to bio izolirani incident ili početak dugotrajne kampanje slične prethodnoj ruskoj zimskoj ofenzivi, čiji je cilj bio ometanje energetskih postrojenja i druge civilne infrastrukture, što je rezultiralo širokim širenjem moći ispadi.

Velika je vjerojatnost da će ruske snage idućih dana, točnije tijekom novogodišnjih praznika, intenzivirati napade s ciljem potkopavanja morala ukrajinskih vojnika. Osim toga, postoji mogućnost da će ruske snage izvesti daljnje udare na stambena područja kako bi eskalirale napetosti i utjerale strah među ukrajinske civile. Sjeverna Koreja igra ulogu u podupiranju ovih napora dosljednim opskrbljivanjem Rusije velikim količinama granata i raketa.

Posljednjih mjeseci ruske su snage izvele niz napada raketama i bespilotnim letjelicama, koristeći niz bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila u različitim kombinacijama. Jedna od taktika koju ruske snage često koriste uključuje korištenje bespilotnih letjelica Shahed-136/131 za procjenu ranjivosti ukrajinske protuzračne obrane, omogućujući ruskim projektilima da zaobiđu tu obranu i prouzrokuju značajna razaranja svojih namjeravanih ciljeva.
Posljednjih je mjeseci ruska vojska pokrenula niz napada s različitim razinama intenziteta, djelomično s namjerom da prisili ukrajinske snage da centraliziraju svoje sustave protuzračne obrane u gusto naseljenim područjima koja su udaljena od prve linije.

Prema ISW-u, ukrajinske snage nisu mogle presresti razne tipove projektila koje su lansirale ruske snage 29. prosinca, uključujući projektile H-22/Kh-32, S-300, Iskander-Ms, Kinzhal, Kh-31P i Kh-59 . Ovo ukazuje na to da su Rusi možda učinkovito iskoristili naučene lekcije u kombiniranju paketa oružja, a prisutnost Shaheda prije projektila mogla je poremetiti ukrajinsku protuzračnu obranu ili olakšati napad.

Cijela fronta u Ukrajini trenutno se suočava s nedostatkom potrebnog oružja i streljiva za suprotstavljanje ruskim napadima, što izaziva veliku zabrinutost zbog mogućeg smanjenja zapadne vojne pomoći. Već neko vrijeme Ukrajina zagovara snažne sustave protuzračne obrane od svojih zapadnih saveznika kako bi obranila ruske napade. Ove godine Kijev je dobio početnu isporuku američkog protuzračnog obrambenog sustava Patriot, zajedno s nizom naprednih raketnih baterija.

Međutim, republikanci u američkom Kongresu nedavno su odbacili prijedlog novog paketa sigurnosne pomoći vrijednog 50 milijardi dolara Ukrajina, pozivajući se na uvjet da Bijela kuća mora provoditi strože propise o migrantima koji pokušavaju prijeći južnu granicu Sjedinjenih Država.

Inventar krstarećih projektila zemlja-zrak u Ukrajini, ključnog sredstva za presretanje ruskih projektila, trenutno se smanjuje, što rezultira time da ukrajinske snage moraju pažljivo upravljati svojim resursima između linija bojišnice i gradova poput Kijeva, Harkova, Dnjepra i Lavova , a svi su suočeni s napadima ruskih raketa i dronova.

Zapadni čelnici ističu opsežni ruski napad na vitalnu civilnu infrastrukturu kao dokaz da su Putinovi ambiciozni ciljevi u Ukrajini i dalje postojani, što ukazuje na nedostatak interesa za prekid vatre ili bilo kakav oblik pregovaračkog rješenja tekućeg sukoba.

Oglasi - Advertisement