Sa značajnim povećanjem troškova goriva, brojni pojedinci se suočavaju s poteškoćama u smanjenju potrošnje tijekom upravljanja vozilima. Nažalost, usvajanje sporijeg tempa tijekom vožnje ne olakšava njihovu nevolju.

Mnogi vozači nisu svjesni ili su skloni zanemariti postojanje malog, neupadljivog gumba koji se nalazi u gotovo svakom vozilu, a koji ima potencijal uvelike smanjiti potrošnju goriva.

Konkretno, postoji skrivena funkcija unutar klimatizacijskog sustava koja ima sposobnost značajnog smanjenja potrošnje goriva, osobito tijekom kratkih putovanja. Uz prednosti uštede goriva, aktiviranje ovog gumba poboljšat će ukupnu udobnost i vozača i putnika tijekom putovanja automobilom.
Opće je poznato da se klimatizacijski sustav kod dizelskih i benzinskih automobila oslanja na snagu motora, dok kod električnih vozila koristi bateriju. U slučaju motora s unutarnjim izgaranjem to rezultira značajno povećanom potrošnjom goriva. Mehanizam ovog sustava uključuje usis vanjskog zraka, koji se zatim zagrijava ili hladi.

U usporedbi s alternativom korištenja zraka iz vozila, ovaj pristup troši značajnu količinu goriva. Međutim, postoji prikladno postavljen gumb koji vozačima omogućuje odabir željene opcije.
Aktiviranjem gumba za recirkulaciju zraka, klima uređaj može učinkovito iskoristiti unutarnji zrak uvlačeći ga kroz ventilacijske otvore, dok istovremeno blokira ulaz vanjskog zraka.

Gumb koji se obično nalazi u blizini kotačića kontrole klime, vozaču daje mogućnost mijenjanja unutarnje temperature. Sa slikom automobila sa strelicom služi kao vizualni pokazatelj.

Korištenjem ovog gumba, količina potrošene goriva može se svesti na najmanju moguću mjeru, jer smanjuje opterećenje motora vozila. Ovo načelo ostaje dosljedno čak i za električne automobile, jer će uključivanje klima uređaja manje opteretiti bateriju.
Prema Bradleyu Jandou iz Kwik Fita, sustav klima uređaja u vašem vozilu zahtijeva energiju iz kompresora, što rezultira malom potrošnjom goriva dok sustav radi. Međutim, ova potrošnja goriva potencijalno može smanjiti vašu ukupnu potrošnju goriva do 10 posto, s najvećim učinkom koji se opaža tijekom kraćih putovanja. Na početku vašeg putovanja, klima uređaj ulaže značajan napor kako bi brzo ohladio unutrašnjost na ugodnu temperaturu.

U svojoj izjavi, nadalje savjetuje da se klima uređaj ne koristi osim ako nije prijeko potreban, budući da crpi snagu iz motora i znatno troši gorivo. Ovo se načelo također proteže na rad sustava grijanja i hlađenja.

Oglasi - Advertisement