U Srbiji je jučer zabilježena nezapamćena temperatura za ovu sezonu koja je dosegnula vrtoglavih 15 stupnjeva.

U narednom razdoblju možemo očekivati ​​još jedan krug nepredvidivih vremenskih prilika. Kako bi stekao uvid u to kada će ova temperaturna kolebanja prestati i kada možemo očekivati ​​stabilnije prilike, novinar Kurira Nikola Vujović konzultirao se s meteorologom Ivanom Ristićem.

Nažalost, imam neke loše vijesti za podijeliti sa svima vama. Nacionalni vremenski obrazac zadržat će se, prema predviđanjima, do kraja tekuće godine. Kako temperature budu postojano padale, oblaci će se postupno pomicati prema jugu, da bi se konačno spustili na jug Srbije i Sjevernu Makedoniju. Zbog toga će sutrašnji dan doneti dalji pad temperature, a posle podne i uveče kiša će u krajnjim jugoistočnim, južnim i jugozapadnim krajevima Srbije preći u mešavinu susnežice i snega. U ovim krajevima može doći i do slabog snježnog pokrivača, a važno je napomenuti da zbog jakog vjetra u planinama može doći do pojave mećava. Budite oprezni i poduzmite potrebne mjere opreza.

U nastavku je iznio očekivani prestanak padavina koje se nad Srbijom zadržavaju od jutarnjih sati.

Prema najavama meteorologa, kiša će prestati do subote ujutro, a za nadolazeći vikend slijedi osjetan pad temperatura. Vrijeme će se kretati između 2 i 6 Celzijevih stupnjeva, bez kiše, do ponedjeljka kada će nastupiti otopljenje. Ovo će otopljenje biti prilično značajno, uzrokujući porast temperatura iznad 10 stupnjeva, au nekim područjima čak i do 15 stupnjeva. Međutim, regije s maglom mogu imati malo niže temperature.
Ciklus će ustrajati i nastaviti se na kraju nadolazećeg tjedna, kako to diktira postojeći ključ.

Prema riječima Ristića, bližimo se kraju ovog tjedna i pripremamo se za ponovni ulazak u ciklonsko kretanje polarnog vrtloga. Ovog puta, međutim, vrtlog će biti smješten sjevernije, što će rezultirati dolaskom toplijeg zraka pretežno s Atlantika. Dok Ristić ne predviđa ekstremno zahlađenje, on predviđa početak kiše i vjetra. Stoga možemo očekivati ​​meteorološki rollercoaster koji će se zadržati do kraja tekuće godine.

Oprezno je odabrao dan kada se očekuje još značajniji pad temperature nego što je trenutno.

Postoji mogućnost nižih temperatura nakon 25. prosinca, iako moramo biti strpljivi jer modeli još nisu dali konačnu prognozu. Prema sadašnjim modelima, za Novu godinu očekuje se temperatura oko 5 stupnjeva, no nadam se drugačijem ishodu, onom koji bi donio čaroban zimski ugođaj – zaključio je Ristić.

Oglasi - Advertisement