Vrhovni sud Novog Južnog Walesa poništio je presudu Kathleen Folbig, ženi koja je prethodno bila označena kao “najgora australska majka”, za ubojstvo četvero djece. U presudi od četvrtka, sud je dokaze koji su izvorno korišteni za utvrđivanje Folbigovog zatvaranja smatrao “nepouzdanima”.

Nakon dva desetljeća iza rešetaka, Katlin, koja sada ima 56 godina, državna je vlada pomilovala i puštena je na slobodu u lipnju. Ovakva vijest veseli Folbigovu, iako je izrazila frustraciju što su dokazi koji dokazuju njezinu nevinost svih ovih godina zanemarivani i odbacivani.

Tijekom svog pojavljivanja pred sudom u četvrtak, izrazila je svoju frustraciju tendencijom sustava da pripiše krivnju njoj umjesto da prizna nesretnu stvarnost da djeca mogu, i umiru, iznenada i neočekivano.

Prema BBC-ju, slučaj Folbig označen je kao jedan od najznačajnijih slučajeva nepravde u povijesti Australije.

U središtu pozornosti bio je tragični gubitak njezino četvero male djece: Caleba, Patricka, Sare i Laure. Svako je dijete prerano umrlo između 1989. i 1999., a njihova dob bila je u rasponu od 19 dana do 18 mjeseci. Tijekom njezinog suđenja, tužitelji su tvrdili da ih je ona ugušila. Slučaj je prvenstveno ovisio o neizravnim dokazima, koristeći njezine osobne dnevnike kao sredstvo da je se prikaže kao emocionalno nestabilnu majku sklonu napadajima bijesa. Značajno je da ti časopisi nikada nisu bili podvrgnuti ispitivanju psihologa ili psihijatara.

Za ubojstvo Sare, Patrika i Laure, kao i slučajno ubojstvo Caleba, dobila je 40 godina zatvora 2003. No, kazna joj je kasnije smanjena na 30 godina nakon žalbe. Nedavno je značajna istraga o njezinom slučaju utvrdila da postoji opravdano pitanje njezine krivnje. Ova sumnja proizlazi iz znanstvenih otkrića koja pokazuju da su njezina djeca možda umrla prirodnom smrću, uzrokovanom iznimno neuobičajenim genetskim mutacijama.

Traženje odštete u ime dotične osobe potvrdili su njezini pravni zastupnici, no konkretan iznos nije objavljen. Široko zanimanje koje je izazvao ovaj slučaj rezultiralo je optužbama da je australski pravni sustav neadekvatno reagirao na napredak znanstvenog napretka.

Katlin je izrazila zahvalnost za uvide koje je pružila moderna znanost i genetika, a koji su joj omogućili da razumije okolnosti vezane uz smrt njezine djece.

Dodala je da su još 1999. godine postojala pravna rješenja da se utvrdi njezina nevinost.

Moje riječi, koje su tužitelji upotrijebili protiv mene, izvučene su iz konteksta. Iskreno se nadam da nitko više neće doživjeti istu patnju koju sam ja proživio.

Oglasi - Advertisement