Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike i istakao da će danas izneti sve ono što je važno za Srbiju u naredne četiri godine. Prvo, Vučić je istakao da će od 1. januara plate u javnom sektoru porasti za 10 odsto, a minimalac će dostići 47.000 dinara. Penzije za penzionere će porasti za 14,8%.

Osim toga, najavljena je izgradnja “Bio 4 Campusa” do 2026. godine, odnosno značajno ulaganje u obrazovanje i zdravstvo: “Ulagaćemo više nego do sada, posebno u obrazovanje i nauku. To će sigurno biti u većoj mjeri nego do sada „Investirajte“ i druge delove javnog sektora, ali ćemo mimo toga raditi na ulaganju u dualno obrazovanje, koje se pokazalo kao značajna prednost za Srbiju u odnosu na zemlje u regionu. Dovešćemo najbolje univerzitete. Mladi ljudi odlaze jer misle da ovdašnji univerziteti nisu dovoljno dobri. Mnogo ulažemo u zdravstvo, a moramo ulagati i u ljude. Pogotovo oni koji su bili spremni da rizikuju život tokom krize sa korona virusom, a nisu našli posao – naći će posao“, naglasio je Vučić.

Vučić je najavio izgradnju velikog broja puteva širom Srbije i potom istakao značaj Expo 2027. Stari muzej će biti u potpunosti sačuvan i zaštićen od strane države. – rekao je Vučić i dodao da je u planu izgradnja nacionalnog Expo stadiona, kao i novog velikog plivačkog stadiona i pristaništa na Savi.

Povodom situacije na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da Srbija nikada neće prihvatiti takozvanu nezavisnost. Takođe ne postoje dokumenti koji ograničavaju pristupanje “Kosova” Ujedinjenim nacijama, uz ocenu da “Algibin Kurti ne želi da sprovodi ove sporazume, dok Srbija želi da na dostojanstven način izrazi sve što je rekla”. On je takođe istakao da porodica i advokati žrtava srpske nacionalnosti Banišća tri meseca nisu dobili rezultate obdukcije i upitao zašto se to nije dogodilo, navodeći da je „obdukcija obavljena, a da je nisu dobili“. rezultat”. Reci mi ko je to uradio. ”

Komentarišući nedavne parlamentarne izbore, Vučić je rekao da su izbori protekli mirno i da su “najmirniji u modernoj istoriji Srbije”. “Veoma sam ponosan na to. Bila su dva manja incidenta. Nije bilo incidenata tokom kampanje, bio je jedan manji fizički incident gdje je direktor javnog sektora napao ženu koja je išla od vrata do vrata. “2022. Primili ste 83 prigovora i 48 prigovora u 2023. godini. U 2022. godini RIK-u su podnete 53 pritužbe, a ove godine samo devet“, rekao je Vučić i podsetio da su strani posmatrači prijavili da ne vide nepravilnosti na biračkim mestima pod njihovom kontrolom.

“Što se tiče gradskog veća, nema većine – ne, u čemu je problem? Novi izbori će se održati u skladu sa zakonom. Da je bilo bi novih izbora, ali ne odmah”, rekao je Vučić, ovoga puta – ako institucije odluče drugačije ili ne dobiju većinu – sljedeći izbori će se održati 2027. godine.

Vučić je rekao da se u januaru očekuje izrada Ustava Narodne skupštine Republike Srbije, a formiranje vlade do kraja februara.

Oglasi - Advertisement