Prema izvješćima raznih agencija, u Dublinu je u četvrtak navečer došlo do nasilnih sukoba za koje su okrivljene ekstremističke desničarske skupine. Sukobi su uslijedili nakon napada nožem u kojem je ozlijeđeno pet osoba, među kojima i troje djece.

Prema izvješćima AFP-a, veliki broj pojedinaca, potencijalno tisuća, sudjelovao je u prosvjedu na kojem je bila isticana irska zastava i natpis “Životi Iraca su važni”. Ova demonstracija je bez presedana u smislu veličine i nije zabilježena u zemlji duže vrijeme.

U četvrtak poslijepodne izbilo je nasilje nakon napada nožem u središtu grada u kojem je ranjeno pet osoba. Ozljede koje je zadobila petogodišnja djevojčica bile su dovoljno teške da zahtijevaju intenzivnu njegu, dok su petogodišnji dječak i šestogodišnja djevojčica zadobili samo lakše ozljede. Teže je ozlijeđena i jedna žena, a muškarac je zadobio lakše ozljede.

Dok se gomila prosvjednika okupljala, jedan glas se mogao čuti kako viče: “Irci su napadnuti od strane ovih nitkova!” U međuvremenu, drugi pojedinci u skupini iznijeli su tragični incident u kojem je ubijena učiteljica, a slovački državljanin dobio doživotnu robiju za zločin.

Ministrica pravosuđa Irske, Helen McEntee, opisala je nedavne događaje kao “neprihvatljive”. Također je potvrdila da neće tolerirati djelovanje male skupine pojedinaca koji žele podijeliti društvo zbog nesretnih događaja.

Demonstranti su petardama zasuli policijski kordon.

Prema Drewu Harrisu, šefu Garda Siochana (Nacionalne policije Irske), nedavne nerede potaknula je ekstremistička frakcija koja je bila potpuno iracionalna i vođena političkim uvjerenjima krajnje desnice.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak, premijer Leo Varadkar objavio je da je osoba odgovorna za napad uhićena. Službenici za provođenje zakona identificirali su osumnjičenika kao muškarca u pedesetim godinama, koji je nakon toga primljen u medicinsku ustanovu. Irish Times je izvijestio da se vjeruje da je ozljede koje je osoba zadobila sama sebi nanijela.

Šef policije Harris pozvao je javnost da ostane mirna i upozorio ih na širenje dezinformacija.

Tijekom večeri u četvrtak izvijestio je novinare da su agresivni prosvjednici uništili policijska vozila.

Što se tiče napada koji se dogodio tijekom poslijepodneva u Dublinu, izjavio je da razlog za to trenutno nije jasan.

Prema Harisovim riječima, nema motiva za napad koji je potpuno zanemario. Ipak, drži da je istraga u tijeku kako bi se utvrdili svi mogući motivi.

Oglasi - Advertisement