Ekskluzivnu privilegiju ulaska u školu u kojoj je Vanja Đorčevska tragično izgubila imala je isključivo novinarska ekipa koja je razgovarala kako s upućenim pojedincima tako i s lokalnim stanovnicima Skoplja.

Izvješće koje se ovdje prenosi spoj je izvješća hrvatskih novinara iz Nedeljnog.

Duboko se ispričavamo zbog nesretnih okolnosti, voljeni moji. Neka nađeš utjehu u izvanzemaljskim carstvima. Uspomena na tebe zauvijek će ostati u našim srcima i nikada nećemo dopustiti da tvoja prisutnost nestane. Počivaj u miru, drago dijete. Ova srdačna oproštajna poruka samo je jedna u nizu onih koji su imali privilegiju poznavati 14-godišnju Vanju Đorčevsku. Njezina tragična smrt nije potresla samo stanovnike Skoplja nego je odjeknula i izvan granica Sjeverne Makedonije.

Na stolu unutar škole nalazi se kolekcija od deset nježno ružičastih ruža i deset sitnih bijelih krizantema. Odmah ispred ulaza u školu ležali su razbacani pougljenjeni ostaci svjetiljki. Na pročelju zgrade preko puta nalazi se grafit s porukom “Vanja, voljena si”. U međuvremenu, bijeli kvadratni transparent pričvršćen na ogradu nosi natpis “U pokoj vječni Vanja.

U spokojnom prostranstvu prostranog predvorja, stišanu atmosferu povremeno prekida tihi žamor djece koji dopire iz susjednog vrtića. Ulaz smo napravili s velikom pažnjom, pazeći da ne narušimo mir koji je obavijao okolinu. Nakon što je gospođi koju smo zatekli prenijela svrhu našeg posjeta, ljubazno nam je dopustila da snimimo sliku prekrasno aranžiranog buketa cvijeća. Međutim, naš mirni trenutak ubrzo je prekinut kad je ravnatelj škole izašao na hodnik.

Na zapovjednički je način inzistirala da škola nema nikakve veze s incidentom i zatražila da smjesta napustimo prostor. Nadalje, pozvala nas je da izbrišemo sve snimljene fotografije.

Dok su slike nestajale sa zaslona kamere, započeli su naši pokušaji da joj razjasnimo svrhu. Nastojali smo poručiti da je naše prisustvo rezultat podrške koju nam je dao gradonačelnik općine Centar u Skoplju.

Katerina Atanasova se predstavila i uključila:

Nakon što sam nekoć bio student ove ustanove, kasnije sam preuzeo dužnost ravnatelja u trajanju od četiri godine. Prije ravnateljstva imao sam privilegiju prenositi znanje učenicima od prvog do četvrtog razreda.

Unatoč našim početnim sumnjama, uspjeli smo je uspješno uvjeriti da nam pruži informacije o studentima o kojima smo posebno putovali ovamo kako bismo ih upoznali.

Među 26 učenika, učenika i učenica, koliko ih je bilo upisanih u deveti i završni razred, Vanja je bila marljiva učenica. Ujutro 27. studenog nastava je počela točno u osam sati. Međutim, Vanja je taj dan bila vidno odsutna s nastave. Zabrinuta gdje se nalazi, razrednica je odmah kontaktirala njezinu majku kako bi je obavijestila o situaciji. Pravovremeno su obaviještene i lokalne vlasti. Kako nam je redatelj rekao, pred nama su se iznenada pojavili Vanjini kolege iz razreda. Ispostavilo se da je Vanja upravo završila smjenu i odvojila trenutak da nam se pridruži u kratkom razgovoru. U nekoliko je riječi objasnila svoje postupke.
Jezgrovito je objasnila kako je to njezin osobni pristup poslu. U biti, nakon što je primijetila odsutnost pojedinca na nastavi, odmah se obratila da se raspita o razlogu njihove odsutnosti.

Sjećanje na tragično preminulog učenika izmamilo joj je suze. Bilo je očito da želi brzi odlazak.

Ispruživši ruku i otpozdravivši nam, predstavila se kao Cvetanka prije nego što nas je napustila u društvu direktora.

S studentskim tijelom od 863, ova obrazovna institucija predstavlja velikodušan doprinos švicarskih građana Makedoniji. Njeno osnivanje uslijedilo je kao odgovor na razaranje izazvano katastrofalnim potresom 12. srpnja 1963. godine, koji je prethodno srušio izvornu školu na istom mjestu. Kao izraz dubokog poštovanja, škola ponosno nosi ime Johanna Heinricha Pestalozzija, utjecajnog švicarskog zagovornika obrazovanja i pionira reforme obrazovanja.

Otac se raspitivao o kameri.

Na rastanku, ravnateljica Atanasova nas je uvjerila da su svi učenici i dalje pod stresom i da škola čini sve kako bi im pružila podršku. Kao gestu dobre volje, poklonila nam je monografiju škole i dala do znanja da nam je posebno omogućila ulazak u prostorije nakon uznemirujućeg incidenta koji je pogodio Sjevernu Makedoniju.

U ponedjeljak, 27. studenog, Vanja je trebala ići na prvi sat u osam sati. Međutim, na zvuk školskog zvona već je bila uključena u očajničku borbu za preživljavanje. Svezana i začepljenih usta, sa slomljenom čeljusti, prevezena je na mjesto gdje joj je život tragično oduzet, a tijelo joj je bilo skriveno u vreći za spavanje. Iako to još nije službeno objavljeno, moguće je da je u tom trenutku već podlegla gušenju. Jedinstvenu dimenziju cijelom zločinu daje i sadašnje pritvaranje njezina oca Aleksandra.

Njega se tereti da je otmičarima dao ključnu informaciju, navodeći da će Vanja tog jutra ići bez pratnje u školu jer s njom neće ići starija sestra koja ima godinu dana ispred. Put do škole, koji prolazi kroz deo centra Debra, mogu da pređu pešice za svega desetak minuta. Isto toliko nam je trebalo da pređemo od škole do peterokatnice koja se nalazi na adresi Naum Naumovski Borče 87.

U stanu na trećem spratu je živela zajedno sa majkom Zoricom Lazarovom i sestrom. Uprkos razvodu roditelja, otac Aleksandar je često boravio u istom stanu na trećem spratu.

Teško je povjerovati tvrdnji da je on otmičarima davao informacije, s obzirom na to koliko ju je cijenio i posvetio brizi za njihove kćeri sve do njihove desete godine. Unatoč tome, postoje izvještaji stanovnika iz susjedstva koji navode da se dan nakon njezinog nestanka raspitivao o mogućnosti da nadzorne kamere snime vozilo korišteno u otmici.

Tijekom razgovora na platou kod ulaza, pazili smo da pristup bez šifre ili pomoći pri otvaranju vrata nije moguć, jer brava radi automatski.
Osoba protiv koje se trenutno vodi istraga za Vanjino ubojstvo, Ljupčo Palevski Palčo, također je prvoosumnjičena u slučaju ubojstva Panče Žežovskog, 74-godišnjeg frizera iz Velesa. Zanimljivo je da je Palevski Palčo posjedovao stan u istoj zgradi u kojoj su se dogodili ovi tragični događaji. Vrijedi napomenuti da je upravo on zaslužan za izgradnju ove zgrade na zemljištu koje je denacionalizacijom s pravom vraćeno obitelji Vanjine majke.

Uz Palevskog i skupinu od tri suučesnika, zajednička poveznica dvaju ubojstava, koja su se dogodila u razmaku od pet dana, leži u vozilu marke “citroen” frizerke koja je tragično izgubila život. Upravo u tom automobilu Vanju su, skrivenu u prtljažniku, prevezli u selo Brazda, udaljeno svega tridesetak minuta vožnje od Skoplja, gdje su je položili na počinak, a potom i zapalili vozilo.

Priče oko sekte Crna ruža

Zorica Lazarova, Vanjina majka, javila se na Facebooku u 12:08 istog dana i podijelila potresnu vijest o iznenadnom nestanku svoje kćeri. U obraćanju javnosti izrazila je sumnju da je Vanja oteta jer se nije pojavljivala u školi.

Dostavljeni su podaci o odjeći djevojke po odlasku iz kuće, kao i kontakt broj za hitnu obavijest u slučaju da je netko prepozna na fotografiji. O njezinom nestanku obaviješteni su i nadležni organi i otac djevojčice, a otac je to službeno prijavio oko 11 sati.

Prema službenom kazivanju, Vanju su otmičari preuzeli na ulazu u zgradu, smjestili ga u vozilo i brzo odvezli. Nagađanja i nesigurnosti koje su izrazili susjedi, taksisti i novinari nastavljaju rasti, što je izazvalo rasprave o metodama otmičara u raznim restoranima i kafićima.

“Samo sam u kratkom posjetu Makedoniji, pa je prilično iznenađujuće vidjeti policajca stacioniranog na raskrižju prekoputa svakog sata u danu. Očigledno je to zato što 28. studenoga počinje važan ministarski sastanak OESS-a , što je rezultiralo velikom prisutnošću policije u cijelom gradu. Čak su i taksisti neumorno radili cijelu noć. Zbunjujuće je da unatoč svemu tome, čini se da nitko ničemu nije svjedočio”, uzviknula je žena izlazeći iz zgrade.

Zaposlenici trgovine madraca do ulaza uvjeravali su nas: “Nismo svjedočili ničemu! Naš radni dan počinje u 10 sati, a incident se dogodio oko 7:30 ujutro!” Na suprotnoj strani od ulaza nalazi se stomatološka ordinacija koja na vratima ima naljepnicu koja ukazuje na postojanje 24-satnog video nadzora.

Recepcionerka nas obavještava da je razgovor dopušten samo pacijentima, pokazujući nam da odemo.

U ponedjeljak je djevojka nestala, zbog čega je policija posjetila moju kuću u srijedu. Raspitivali su se o postojanju videonadzora, na što sam im rekao da on obuhvaća samo ulaz i blagajne. Prema zakonu, snimanje ulice je zabranjeno. Vlasnik biciklističke trgovine i servisa, zgodno smještene preko puta ulaza, ljubazno je dao ovo objašnjenje.

Danijel, taksist iz Skoplja, postavlja pitanje o netransparentnosti događaja koji su se odvijali na dan kada je Vanja oteta. Unatoč prisutnosti 15 kamera na ulici, čini se da nije snimljena niti jedna snimka. Vrijedi napomenuti da je ulica tog jutra bila puna automobila, što je otežavalo kretanje. Zapanjujuće, čak ni uz obavijest poslanu putem radija preko dispečerskog centra, koja je upozorila otprilike stotinu Danijelovih kolega da traže nestalu djevojku, nije bilo pomaka. Zbunjujući aspekt ove situacije leži u nedostatku objavljenih snimaka kamera, kojih nema sumnje.

Njegova averzija prema snimanju kamerom je odlučna; on će samo otkriti svoje ime.

Dok se oprašta, upozorava: “Radije bih izbjegao bilo kakve komplikacije, jer je ishod uvijek neizvjestan.

Saznavši svrhu našeg posjeta, Dino, naš šofer sa skopske zračne luke, otkrio nam je.

Tijekom smjene moje supruge u bolnici ‘Majka Tereza’ odvijala se kaotična scena dok su dovozili njezino beživotno tijelo. Ispričala mi je užasne detalje: slomljenu čeljust, krvavu i ranjenu vatrenim oružjem. Okolnosti ove tragedije i dalje su misterij. Ne mogu a da se ne zapitam zašto, ako je njezina otmica bila vođena financijskim motivima, nisu postavljeni zahtjevi za otkupninom. Špekulacija i glasina ima na pretek, svatko na svoje tumačenje, ali vjerujem da Palčo drži ključ prave istine. Posjeduje izvanrednu sposobnost manipuliranja i manipuliranja drugima.

Postoji obilje teorija koje okružuju ubojstvo i njegove temeljne motive, kao što smo osobno primijetili. Među tim teorijama, Dino je podijelio jednu koja povezuje sve dijelove zajedno, pripisujući ih vjerskoj sekti.

Postoji tvrdnja da je jedan pojedinac pripadao zloglasnoj sekti Crna ruža i da je želio raskinuti veze, ali je uvjet bio da moraju žrtvovati nekoga od svojih bližnjih.

Isključivi nositelj prave istine je nitko drugi do Palevski.

Na ovu verziju naišla je i naša kolegica Irena Mulačka, novinarka Fokusa, koja je u posljednjem broju napisala opširan tekst o ubojstvu Vanje Đorčevske. Da su upoznati s ovom verzijom, potvrdio je i pouzdani izvor u lokalnoj policiji, koji želi ostati anoniman. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije trenutni fokus istrage.

Trenutno u zatvoru u Turskoj, Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni, tamo je potražio utočište nakon počinjenja zločina.

Irena Mulačka otkriva nam da je on jedini upućen u pravu istinu. Već je otkrio priču o svojoj romantičnoj vezi s djevojčinom majkom. Redakcija Fokusa nalazi se u zgradi koju je izgradio Palevski, poduzetnik sporne reputacije. Unatoč 100 kaznenih prijava, uspio je izbjeći zatvorsku kaznu. Palevski, bivši novinar, izdavač i inženjer poljoprivrede, ima veze s tajnim službama, policijom i političkim sferama.

Prema izvješćima, on je član “urbane mafije” koja je doživjela politički zaokret s ljevice na krajnju desnicu. Prešavši iz prozapadnog u rusofilski, ovaj pojedinac, koji je imao bliske veze sa svakim premijerom, donio je odluku da na svom YouTube kanalu objavi povjerljive policijske snimke. Osim toga, osnovao je političku stranku Desna i namjerava sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za proljeće.

Pojedinci koji su upleteni u Vanjinu otmicu sastoje se od lojalnih članova stranke i odanih sljedbenika osumnjičenika. Velibor Manev, Bore Videvski iz Velesa i Vlatko Kešišev iz Štipa, koji su uhićeni nedugo nakon zločina, trojica su prvoosumnjičenih. Bez oklijevanja su priznali svoju umiješanost u Vanjinu otmicu, tvrdeći da su taj čin izveli po izravnim uputama Palevskog. Prema njihovom svjedočenju, Palevsky im je dao detaljne podatke o tome gdje se Vanja nalazi, podatke koje je dobio od njezina oca.

Naprotiv, objave Palevskog na Facebooku pokazuju da je održavao redovitu komunikaciju i nakon počinjenja prekršaja.
Ključna točka u istrazi pojavila se kada je Kiril Danevski, bivši šef skopske policije i vješti snajperist iz specijalnih snaga, izrazio skepsu prema svjedočenju Vanjina oca. Međutim, identitet počinitelja ostaje misterij, potvrdila je policija. Kako istraga napreduje, na političkoj platformi Sjeverne Makedonije pojavljuju se različita tumačenja ovog zločina bez premca.
Naši izvori upozoravaju da bi svaki propust u istrazi imao teške posljedice i za državu i za njezine institucije. Dok čekamo Palčevo izručenje, njegovi suradnici već se suočavaju s neprijateljstvom zatvorenika.

Dok su osumnjičenici odvođeni prema ćelijama, s prozora zatvora Šutka ori se zbor glasova koji strastveno zahtijevaju: “Predajte ih nama!

Oglasi - Advertisement