Nakon objave videa koji navodno prikazuje kako ruska vojska ubija ukrajinske padobrance u blizini Zaporožja, glavni tužitelj Ukrajine pokrenuo je istragu.

Služba sigurnosti Ukrajine prednjači u vođenju istrage.

Snimljen dronom za nadzor, jezivi video prikazuje mučnu scenu u kojoj su trojica padobranaca prisiljena kleknuti prije nego što su nemilosrdno oboreni s velike udaljenosti. Još veći užas, jedan od vojnika napreduje i pogubljuje ih iz neposredne blizine.

U prosincu, nakon zarobljavanja vojnika Oružanih snaga Ukrajine, tužiteljstvo je službeno objavilo da se pogubljenje dogodilo u blizini Rabotina u regiji Zaporozhye, samo sat vremena kasnije.
Prema tužiteljstvu, ovo je još jedan primjer u kojem se država agresor flagrantno oglušila o međunarodno humanitarno pravo maltretirajući ratne zarobljenike.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine identificirao je 82. specijalnu desantno-jurišnu brigadu kao postrojbu kojoj su pripadala trojica ukrajinskih vojnika koji su ubijeni kod Rabotina u Zaporožju.

Prema informacijama iz Kijeva, tijela su već uklonjena s tog područja.

Glavni stožer priopćio je da su osobe čiji identitet ostaje nepoznat, pripadnici vojnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije ili drugih vojnih skupina iz agresorske države, s namjerom kršili zakone i običaje ratovanja namjernim ubijanjem osoba koje su bile zaštićene u usred oružanog sukoba dok je bio stacioniran na bojišnici u jednoj od regija unutar regije Zaporizhzhya.

U Zaporožju je nedavno bilo izvještaja o ukrajinskim ratnim zarobljenicima koji su korišteni kao živi štit na prvoj crti bojišnice.

Oglasi - Advertisement