Bogdan Obradović, dosadašnji izbornik srpske Davis Cup reprezentacije, nedavno je komentirao kontroverzan tretman Novaka Đokovića. Đoković je bio primoran na doping test neposredno prije finalnog meča Davis Cupa, svega sat i pol prije početka meča.

Iako je istina da se u sve može sumnjati, postoje stvari koje su nedvosmisleno velike, poput Novaka. U velikoj šemi stvari, ako je kraj Davis Cupa, a on je dio značajne organizacije, zbunjujuće je zašto mu je imperativ doći na koncert Rolling Stonesa i nastupiti na gitari s njima. Cijeli proces događa se samo pet minuta prije početka koncerta, a iako će se oni nedvojbeno pripremiti za njega, ostaje pitanje zašto se toliko mučiti? To su osjećaji koje je Obradović iznio u svom gostovanju na K1 televiziji.

Bivši izbornik otkrio je kako se odvijaju testiranja elitnih sportaša i okolnosti koje se često pojavljuju prilikom tog ocjenjivanja.

Prema pravilima, sportaši se mogu testirati na doping 24 sata dnevno, uključujući i bezbožne sate kao što su tri ujutro kada bi se netko poput Janka Tipsarevića mogao pojaviti i zazvoniti na portafon i trgnuti vas iz sna. Ovi testeri se lijepe za vas poput otrovnih gljiva i stvaraju psihički teret vašem umu kao igraču. Možda ćete morati mokriti ili imati druge tjelesne potrebe koje se poklapaju s vašim bioritmom, ali ispitivači za to nemaju obzira. Osim toga, uvođenje darivanja krvi izazvalo je zabrinutost među mnogim sportašima koji se boje igala, vremena oporavka i mogućnosti ponovnog uboda ako promaše venu. Iako su igrači pristali na ove mjere i razumiju da su profesionalci, čini se da krajnji cilj nije dobrobit samih sportaša, već služenje interesima sporta. Prvi prioritet u ovom scenariju očito je doping kontrola. Za dodatna pojašnjenja najbolje bi bilo raspitati se kod Janka i ostalih uključenih igrača. Vrijedi napomenuti da je Viktor također dobio kaznu od godinu dana jer navodno nije dao pravovremeni uzorak krvi, što je bio značajan korak unazad.
Obradović se u svom obraćanju osvrnuo na polemiku oko pjesme Veseli se srpski rode koja je izazvala kritike na račun naše reprezentacije. Unatoč osudama, Novak i njegovi suigrači ostali su nepokolebljivi i nastavili svirati tu pjesmu tijekom svih svojih mečeva.

Kad izađemo na teren, imamo privilegiju odsvirati pjesmu. U početku je bilo neugodnosti kada smo igrali “Marš na Drinu” u svlačionici. No, ja sam tu tradiciju započeo 2007. godine kada sam bio izbornik. Nedavno je naš tim na čelu s Novakom zatražio korištenje ove pjesme i na to imamo puno pravo. Naš prijatelj Feilisiano Lopez, koji je također najbolji igrač turnira, zatražio je kopiju pjesme i pustio ju je bez problema. Na kraju, postavlja se pitanje koga odabrati za partnera: Madonnu ili Eltona Johna?

Prema Obradovićevim riječima, među ljudima je oduvijek postojala velika znatiželja oko sitnijih detalja o Novaku, kao što je njegov izbor glazbe dok nosi slušalice prije meča.

Tijekom mog boravka u Americi bilo je slučajeva da su se pojedinci raspitivali o Novakovom izboru glazbe dok je nosio slušalice. Posudio sam mu slušalice i otkrio da je u tom trenutku slušao Tomu Zdravkovića. Poticao sam ga da istražuje razne žanrove u rasponu od Ex-Yu rocka i šire, ali u konačnici, odluka o slušanju onoga što odzvanja nečijom dušom je osobna stvar.

Obradović je rekao da je u nekim prilikama doživljavao grižnju savjesti gledajući borbe koje je Novak prolazio.

Promatrajući situaciju, očito je da se koristi svaka zamisliva taktika kako bi se kod njega stvorila tjeskoba. Doista je obeshrabrujuće vidjeti ga kako se obraća publici za pomoć, jer nije njegova odgovornost upravljati takvim okolnostima. Sudac i ITF trebaju biti odgovorni za osiguranje da je sigurnost u dvorani primjerena za nadziranje publike. “Partizansku gomilu” nužno je ukloniti kako smo bili upozoreni jer su izašli iz okvira prihvatljivog ponašanja i potrebno ih je udaljiti iz prostora. Nakon što se prijeđe linija, ne bi trebalo oklijevati da ih se makne iz dvorane.

Oglasi - Advertisement