Uvođenje strogih šerijatskih propisa, poput obveznog nošenja marama i striktne segregacije spolova, predložile su četiri učenice srednjih škola u Njemačkoj. Policija trenutno provodi očevid po ovom predmetu.

Kako prenosi Deutsche Welle, četiri muslimanska učenika srednje škole “Nordstadt” u Neussu, gradu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, zatražila su primjenu strogih islamskih propisa.

Prema medijskim izvješćima, skupina učenika koja se sastoji od jednog 17-godišnjaka, dva 18-godišnjaka i jednog 19-godišnjaka, izrazila je zahtjev za rodnu segregaciju u razredima, s muškim instruktorima koji podučavaju dječake i žene instruktori koji podučavaju djevojčice, kao i zahtijevanje od djevojčica da nose marame.

Zahtjev je uključivao odvajanje grupa za čavrljanje po spolu unutar razreda, osiguravanje prostorije za molitvu za muslimane u školi i dopuštenje da petkom rano odlaze u džamiju.

Prema medijskim izvješćima, sve četiri osobe otvoreno su izrazile svoj prijezir prema demokraciji tijekom nastave. Javno su podržali prakse poput kamenovanja i drugih kršenja ljudskih prava te su aktivno dijelili videozapise salafističkih propovjednika poput Pjera Fogela na raznim internetskim platformama.
Dodatno, mediji vrše utjecaj i pritisak na muslimane koji se u svojoj perspektivi smatraju “lošim muslimanima”.

Istrage koje su u tijeku uključivale su i temeljitu provjeru roditelja.

Njemački javni servis WDR imao je uvid u policijsko izvješće koje sadrži sve te podatke. U prosincu prošle godine uprava škole prijavila je policiji incident, a obavijestila je i Državnu sigurnost, državno odvjetništvo u Dusseldorfu i Pokrajinski ured kriminalističke policije (LKA).

Navodno je protekle godine bilo više pojava, točnije u ožujku i prosincu. Od četiri uključena učenika, vjeruje se da su trojica ranije imala slične probleme. Ipak, istražitelji nisu otkrili nikakav kriminalni značaj, barem u odnosu na incidente koji su se dogodili u ožujku.

Istrage državnog odvjetništva koje su u tijeku usmjerene su na otkrivanje događaja koji su se dogodili u prosincu, a sumnje upućuju na umiješanost prijetnji i prisile.
Uvidom u policijsko izvješće utvrđeno je da su roditelji četvero optuženih učenika bili temeljito ispitani, ali nisu pronađeni dokazi o bilo kakvoj prijetnji državi.

Istražitelji su o tome obavijestili lokalnu kriminalističku policiju, s konkretnim zahtjevom da se to proslijedi i federalnom MUP-u i Uredu za zaštitu Ustava.

Pokušaj prevencije pokazao se neuspješnim.

Kako bi se pozabavili problemom ekstremnih islamista, škola je zatražila pomoć od preventivnog programa pod nazivom “Mapa puta” (Wegweiser) koji provodi Sjeverna Rajna Vestfalija, te pozvala svog stručnjaka da pruži smjernice.

Prema policijskom izvješću, ovaj se pokušaj pokazao neuspješnim.
Ozbiljnost situacije priznao je i Herbert Rojl, pokrajinski ministar unutarnjih poslova iz stranke CDU, u intervjuu za list “Rajniše post”. Naglasio je važnost povećane budnosti među roditeljima, učiteljima i pojedincima koji komuniciraju s mladim pojedincima kako bi se borili protiv rastućeg problema islamističke radikalizacije.

Ministar Rojl istaknuo je važnost brzog rješavanja uočenih pojava i sprječavanja novačenja naše mladeži od strane ekstremističkih organizacija putem širenja propagande.

Oglasi - Advertisement