U intervjuu za “Jutro na Blic” Dragan Pavlović, urednik Makedonske televizije i glavni tajnik Makedonskog udruženja novinara, izrazio je zabrinutost zbog nedosljednosti i misterija oko ovog konkretnog slučaja. Osobu za kojom se traga zbog navodnih ubojstava Vanje Gorčevske (Đorčevske) (14) i frizera Pančeta Žežovskog (77), Ljupčeta Palevskog Palča, Pavlović je opisao kao kriminalca koji je izgleda bio dio nekakvog “političkog projekta”. “.

Unatoč tome što je višestruko optužen za nasilnička djela, Ljupče Palevski uspio je izbjeći zatvorsku kaznu i osudu, kako je sam tvrdio.

Jučerašnja konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali tužitelj i ministar unutarnjih poslova ostavila je u javnosti više pitanja nego odgovora. Nedostajalo mu je preciznosti i potrebnih detalja koje je javnost očekivala. Policijske informacije predstavljene su kao pretpostavke, ali su navedene kao neporecive istine. Prema Pavlovićevim riječima, na konferenciji nisu iznesene stvarne činjenice.

Prema Pavlovićevim riječima, počinitelj ubojstava frizera Pančeta Žežovskog i djevojčice Vanje Gorčevske ne bi mogao pobjeći iz Makedonije bez pažljivog planiranja i organizacije.

Prema Pavlovićevim riječima, osoba odgovorna za smrt djevojčice nestala je iz Makedonije samo tri dana nakon tragičnog događaja, što sugerira da mu se pružila velika prilika da pobjegne u Tursku. Vrijedi istaknuti intrigantnu činjenicu da se otmica dogodila u centru grada, točnije u naselju u kojem žive roditelji višeg socioekonomskog statusa.

Prema njegovoj tvrdnji, otmica djeteta dogodila se u hodniku, dok je teren na kojem je Vanja dočekala njihovu smrt opremljen nadzornim kamerama postavljenim na izlazima.

Policija nije dala nikakve informacije o svojoj istrazi o nadzornim kamerama i njihovoj funkcionalnosti. Suprotno tvrdnji policije da se ubojstvo dogodilo usred kaosa zbog nestanka djeteta, to nije točno. Nestanak djeteta prijavljen je tek nakon Vanjine tragične smrti, otprilike sat vremena kasnije. Otmica se dogodila oko 7.30, a ubojstvo oko 10. Majka je prijavila događaj oko 11.00, a otac sat vremena kasnije. Važno je napomenuti da se ne radi o zapuštenoj obitelji. Oba roditelja su zaposlena, žive u centru grada, a dijete je uzorno iu akademskom i u ponašanju, navodi Pavlović.

Ne samo da dovodi u pitanje osposobljenost policije u obavljanju zadaća, već sumnja da je netko na vlasti namjerno prešutio određene podatke o počinitelju.

U široj javnosti postoji sumnja da se pojedine informacije namjerno prešućuju, s obzirom da je ova policijska akcija već godinama poznata u gradu i državi. Čini se nemogućim izbjeći otkrivanje na granici bez ikakvih dokaza putovnica, snimaka sigurnosnih kamera ili bilo kojeg drugog traga povezanog sa stvarnim zločinom. Prema riječima Pavlovića, gostujući na “Blic TV”, osobe koje se terete kao suizvršitelji do sada nisu bile osuđivane za ovakvu vrstu nasilja.

„Vječni poticatelj političkog diskursa

Pojedinac koji je osumnjičen za čin ubojstva posjeduje kriminalnu prošlost, iako ne konvencionalne sorte. Ova osoba je školski primjer političkog agitatora, čiji je primarni cilj poticanje straha i strepnje među stanovništvom prema protivničkoj političkoj frakciji. Ovakvim pojavama svjedočili smo više puta na području Balkana. Pavlović tvrdi da je ključna informacija činjenica da je dijete napušteno upravo na mjestu odakle je majka počinitelja, što ukazuje na to da osumnjičeni ima prebivalište oko 40-45 minuta od centra grada, gdje je dijete prvobitno odvedeno.

Prema njegovom iskazu, Ljupče Palevski je bio višestruko procesuiran za niz nasilničkih radnji, ali nikada nije dobio zatvorsku ili osuđujuću presudu.

Flash predlaže
U videu koji je zabilježio taj trenutak, otac 14-godišnje Vanje, koja je tragično izgubila život, ispraćen je na sud. Ruke su mu bile vezane lisicama i nosio je torbu, izraza lica ispunjenog boli, dok je ulazio u zgradu suda.
Majku nitko nije ni kontaktirao, što je istaknula tužiteljica iznoseći najnovije detalje u vezi s Vanjinim ubojstvom. Tužitelj je potom nastavio s raspravom o očevoj umiješanosti u zločin.
Pojavio se uznemirujući selfie na kojem je krivac za Vanjinu smrt. Pojedinac se u prikrivenom činu fotografirao uz frizerskog zeta i unuka, koje je bezosjećajno eliminirao za samo 500 eura. Namjera iza dijeljenja ove slike je razotkriti pravu prirodu psihopatskog ubojice koji je oduzeo život mom djedu.
Jučerašnja konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali tužitelj i ministar unutarnjih poslova ostavila je u javnosti više pitanja nego odgovora. Nedostajalo mu je potrebna preciznost i nije pružio očekivane pojedinosti. Podaci koje je policija iznijela temeljili su se samo na pretpostavkama, prezentiranim kao nepobitne činjenice. Prema Pavlovićevim riječima, u njihovim izjavama nema istine.

SORTI_Ubistvo_vanja_djorcevska_vesti_blic_safe_DS_VL.jpg
SORTI_Ubistvo_vanja_djorcevska_vesti_blic_safe_DS_VL.jpg
Prema riječima Pavlovića, krivac za tragičnu smrt frizera Pančeta Žežovskog i mlade djevojke Vanje Gorčevske uspio je pobjeći iz Makedonije. Bijeg bi, kako tvrdi Pavlović, zahtijevao pažljivo planiranje i opsežnu logističku podršku.

Prema Pavlovićevim riječima, osoba odgovorna za smrt djevojčice nestala je iz Makedonije samo tri dana nakon što se zločin dogodio, što sugerira da je imao dovoljno vremena za bijeg te je vjerojatno sada u Turskoj. Vrijedi napomenuti da je djevojčica oteta u centru grada, točnije u imućnijem naselju gdje žive povlašteniji roditelji.

Prema njegovom iskazu, otmica djeteta dogodila se u hodniku, dok je teren na kojem su Vanja izgubili život opremljen vidljivim kamerama na izlazima.

Policija je šutjela o istrazi o nadzornim kamerama i njihovoj funkcionalnosti. Njihova tvrdnja da se ubojstvo dogodilo usred kaosa i panike zbog nestanka djeteta je lažna. U stvarnosti je nestanak djeteta prijavljen tek nakon Vanjine tragične smrti, otprilike sat vremena kasnije. Otmica se dogodila oko 7.30, a ubojstvo oko 10. Majka je prijavila nestanak u 11.00, a otac sat kasnije. Važno je napomenuti da se ne radi o zapuštenoj obitelji. Oba roditelja su zaposleni, žive u centru grada, a dijete se, kako je naveo Pavlović, ponaša primjerno kako u školi, tako iu drugim aspektima života.

.
Slika, snimljena sa snimke zaslona Ringiera, prikazuje ministra unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije.
.
Postoji osjećaj skepse kako prema osposobljenosti policije za obavljanje svojih dužnosti, tako i prema mogućnosti da je netko na vlasti namjerno prešutio određene informacije koje se odnose na počinitelja.

U široj javnosti postoji sumnja da se određene informacije namjerno prešućuju, s obzirom na to da je ova policijska akcija već dugi niz godina općepoznata, kako u gradu tako iu državi. Čini se nevjerojatnim da bi netko mogao uspješno pobjeći iz Makedonije bez ikakvog otkrivanja na granici, bilo kroz provjere putovnica, nadzorne kamere ili bilo koje druge mjere povezane s dotičnim zločinom. Uz to, valja napomenuti da osobe koje se terete za umiješanost u zločin nemaju do sada ovakvu osuđivanost, rekao je Pavlović u intervjuu za “Blic TV”.

„Vječni poticatelj političkog diskursa

Pojedinac osumnjičen za ubojstvo posjeduje kriminalnu prošlost, iako ne konvencionalne sorte. Umjesto toga, on utjelovljuje arhetip političkog agitatora, koristeći taktike osmišljene za poticanje straha i strepnje prema protivničkoj političkoj frakciji, što je fenomen koji je na Balkanu viđen više puta. Činjenica da je dijete napušteno upravo na mjestu odakle je počinitelj odgovoran za smrt Palevskog govori da on živi otprilike 40-45 minuta od centra grada, mjesta odakle je dijete oteto, tvrdi Pavlović.

.
SLIKA: ONLINE PLATFORME
.
Nadalje, ističe nemogućnost da dijete ne pokaže bilo kakav oblik otpora.

U srcu grada stoji zgrada koja služi kao budni promatrač, pedantno bilježeći svaku akciju, svaku zamršenost i svaki zvuk. Nijedan pokret ne prolazi nezapaženo, jer uvijek netko promatra. Kako navode nadležni, riječ je o ukradenom vozilu prastarog Citroena, jednog od onih relikata koji su na cesti više od dva desetljeća i jedva funkcioniraju. Nelogično je vjerovati da je početni motiv iza ubojstva u Velesu bila krađa ovog automobila, jer je potpuno izvedivo ukrasti vozilo bez pribjegavanja tako ekstremnim mjerama na drugom mjestu. Pavlović izražava skepsu prema ovoj teoriji.

Dan nakon ubojstva prenosio je političke poruke.

Pavlović ističe da se ispitivanjem čovjekove online prisutnosti na raznim društvenim mrežama i njegovim aktivnim sudjelovanjem u internetskim podcastima, vidi da se on nastavio baviti političkim raspravama i voditi naizgled običan život samo jedan dan nakon prvog ubojstva u Velesu. Isto tako, 27., kada je mlada djevojka tragično stradala, nije pokazivao nikakve znakove uznemirenosti i nastavio se normalno ponašati kako u gradu tako i na društvenim mrežama. Ovakvo ponašanje ističe izuzetnu samokontrolu i staloženost osobe koja se doima kao da je na rubu ludila, smatra Pavlović.

Prisutnost zamršene logistike ukazuje na to da je postojao netko tko je imao saznanja o zločinu, jer bi bilo nemoguće izvršiti ga bez takve organizacije. Nadalje, postoji pretpostavka da je pripadnik policije namjerno zanemario zahtjeve za informacijama o tome gdje se djevojka nalazi. Protiv je svake logike vjerovati da se 14-godišnja djevojčica može sakriti u vreću za spavanje usred bijela dana, u srcu grada, smjestiti u vozilo koje se sporo kreće i prevoziti izvan grada u trajanju od najmanje 45 minuta, a da nitko nije promatrao niti bio svjestan situacije, tvrdi Pavlović.

Postavlja se pitanje je li policija namjerno skrivala informacije kako bi spriječila da veliki politički događaji, poput Summita u Skoplju, izgube fokus.

Otac je sa zebnjom iščekivao vijesti o svojoj kćeri, planirajući iskoristiti te informacije za manipulaciju majkom.

Ovo je priča koja se vrti oko oca koji u narativ unosi izuzetno zastrašujući element, izdvajajući ga od ostalih priča o tragičnim smrtima djece ili mladih žena. Sve donedavno njezin je otac bio na poziciji u jednoj od vodećih skopskih tvrtki. Fokus je na čovjeku čije čudne radnje prolaze nezapaženo u gradu, čovjeku koji je navodno dugovao novac ubojici. Navodno su se reketareći, kako objašnjava Pavlović, domogli sredstava koja je njezina majka navodno dobila od prodaje njihova stana.

Prema Pavlovićevim riječima, nema dokaza koji bi potkrijepili navodnu tvrdnju da je otac obavijestio ubojicu o vremenu i planu polaska djeteta iz škole.

Oglasi - Advertisement