David Radovanović diplomirani je ekonomist rodom iz Svilajnca. Iako trenutno ne radi u svom području studija, nakon boravka u Americi pronašao je inspiraciju za pokretanje obiteljskog posla. Njegovo imanje bobičastog voća uspješno posluje i osigurava mu stalan prihod već niz godina. U životu živi prema filozofiji da ako imamo istinsku želju da nešto postignemo, Svemir će posložiti zvijezde i utrti nam put za postizanje naših ciljeva.

David naglašava važnost postojanja jasne namjere koja stoji iza naših postupaka, jer to jamči da slijedimo ono što nam je doista bitno i jača naše povjerenje u naše napore.

Nakon što je tijekom boravka u Americi uočio Amerikanov nezasitan apetit za borovnicama, odlučio je sam eksperimentirati s uzgojem američke biljke visokog grma. Ovaj je pothvat započeo u jesen 2019. Prethodno je radio u odjelu voća i povrća na lokalnoj tržnici gdje je uočio da su borovnice najprodavaniji artikl. Za sada ima oko 3000 sadnica, što je dovoljno za jedan hektar zemlje.

U nedavnom intervjuu za Kurir, sagovornik je primijetio da postoji svjetski trend konzumacije supervoća, a borovnica je najbolji primjer. Ovaj trend posebno je primjetan u većim urbanim sredinama u Srbiji, uključujući Beograd i Novi Sad, gdje su ljudi sve svjesniji zdravih prehrambenih navika.

INOVACIJE

Davidov pristup proširenju proizvodnje usmjeren je na povećanje kvalitete voća. Umjesto povećanja površine zasada, on nastoji optimizirati postojeće resurse kako bi postigao najvišu moguću razinu kvalitete.

David tvrdi da je u uzgoj borovnica uveo neke revolucionarne tehnike koje dosad nisu bile primijenjene. Konkretno, njegova metoda uključuje sadnju jagoda uz grmove borovnice kako bi se omogućio obostrano koristan odnos između dviju biljaka koji rezultira proizvodnjom voća. Ova tehnika ima brojne prednosti i pokazala se povoljnom za obje vrste voća.
Na čelu i na kraju obiteljskog posla, njegova druga osoba igra vitalnu ulogu u njegovom radu. Nevenina nepokolebljiva podrška očituje se kroz njezino neizmjerno suosjećanje i privrženost, koju mu pruža ne samo u prodaji nego iu njihovom svakodnevnom životu.

Ljubav je ključni element zadovoljstva pojedinca. Jednako je važno imati suputnika koji ih može podržati i pratiti u svakom aspektu života. To uključuje njihov odabrani način života. Iza kulisa, majka i otac nadziru poljoprivredne poslove, od organiziranja žetve do plijevljenja, kao i razne druge zadatke koji mogu proći nezapaženo. Neprocjenjiva je i prisutnost djedova, baka i sestara koji pružaju ruku pomoći kad god je to moguće. Dodatno, tu su i pomoćni radnici koji nam se pridružuju na nekoliko sezona, pomažu u poslovima poput branja jagoda i borovnica te plijevljenja.

Identifikacijska iskaznica ili skraćeno ID iskaznica je dokument koji služi kao dokaz identiteta osobe. Osobne iskaznice obično sadrže osobne podatke kao što su puno ime osobe, datum rođenja i fotografija. Mogu sadržavati i druge pojedinosti kao što su visina, težina, boja kose i očiju te adresa pojedinca. Identifikacijske iskaznice često se koriste u različitim okruženjima, kao što su škole, radna mjesta i vladine agencije, kako bi se potvrdio identitet osobe i osigurala sigurnost. U nekim slučajevima, osobne iskaznice također mogu biti potrebne za pristup određenim objektima ili uslugama.

Trećeg rujna 1994. godine u kantonu Aarau u Švicarskoj rođen je David Radovanović.

Da biste postali diplomirani ekonomist, potrebno je steći visoko obrazovanje iz područja ekonomije. To obično uključuje završetak diplome iz ekonomije, nakon čega slijedi program magisterija. Obrazovanje i obuka stečena u ovim programima pojedincima pružaju vještine i znanja potrebna za analizu ekonomskih podataka, donošenje informiranih odluka i razvoj strategija za gospodarski rast.

Moj najveći trijumf je mogućnost da radim ono što me zanima i živim u svom rodnom Svilajncu.

On vjeruje da u životu ne postoji neuspjeh. Naprotiv, svako iskustvo vidi kao priliku da nauči vrijednu lekciju. U njegovim očima, tek kada svoja iskustva odlučimo promatrati kao neuspjehe, ona to i postanu.

Najznačajniji izvori podrške za Nevenu nedvojbeno su obitelj i zaručnik.

Pojam neostvarenih ciljeva u njegovom životu ne postoji, jer se nikada ne predaje porazu kada su u pitanju njegove težnje i ciljevi.
Jedan kritični aspekt svakog posla je zarada. Oni su nedvojbeno ključni za većinu pojedinaca. Međutim, postoji nešto još značajnije od novčane naknade, kako navodi pojedinac. Iako su izjavili da su zadovoljni svojom zaradom, u igri je važniji faktor.

Tijekom ove sezone doživjeli smo najplodniju berbu u jednom danu do sada. Ubrano je gotovo 800 kilograma plodova, čime smo ostvarili rekordnu proizvodnju od 5,5 tona. Najveći dio toga prodan je u maloprodaji, što potvrđuje da postoji značajna potražnja za svježim i provjerenim voćem. Iako postoje očite koristi od ovog rada, nije bez žrtava. Na primjer, ove godine nisam mogao prisustvovati ponovnom okupljanju 10 godina moje mature jer se isporuka nije mogla odgoditi. Ipak, vjerujem da je vrijedilo. Kad čujem ljude kako se hvale kako su svojoj djeci dali prvi gutljaj voćnog soka od naših jagoda i borovnica, srce mi se ispuni radošću – rekao je David za Kurir.

Oglasi - Advertisement