Finska je zatvorila svoja vrata za tražioce azila na četiri prelaza, objašnjavajući da ih je Vladimir Putin namjerno poslao preko ruske granice zbog članstva zemlje u NATO-u. Finska granična policija objavila je u petak da će od ponoći po lokalnom vremenu biti postavljene blokade na graničnim prijelazima Valima, Nuiha, Imatra i Nirara na jugoistoku Finske.

Prema izvještaju “Daily Mail”, kapetan finske granične policije Jusi Vainika rekao je: “Imamo veliku grupu ljudi. Jučer je bilo mirno, ali danas je više od 100 neregularnih imigranata došlo u jugoistočnu Finsku.” Finska vlada optužila je Rusiju za slanje Migranti su upućeni na prelaz pošto je zemlja odlučila da pojača saradnju u oblasti odbrane sa članicom NATO-a Sjedinjenim Državama, odluku koju je Moskva zvanično odbacila.

Kremlj je u petak saopštio da je Finska napravila “veliku grešku” zatvaranjem svojih graničnih prelaza i da taj potez Helsinkija šteti bilateralnim odnosima. Granica sa Finskom duga je 1.340 kilometara. Oko 300 tražilaca azila stiglo je ove sedmice u Finsku, uglavnom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije. Peti prelaz zatvoren je za putnike prošle godine kada je obustavljen saobraćaj između dve zemlje, dok su sada otvorena četiri redovna prelaza.

Oglasi - Advertisement