Jutros smo ponovno svjedočili izbijanju požara u Kineskom trgovačkom centru koji se nalazi u Bloku 70, upornom plamenu koji je trajao cijelu 2021. godinu.

Jutros u 6.57 sati ponovno je izbio požar koji je zahvatio kineski tržni centar u Bloku 70.

U 11:09 sati započelo je pokretanje očevida.

Požar u Kineskom trgovačkom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, koji je izbio ranije danas, uspješno je stavljen pod kontrolu. Helikopteri koji su prethodno nadlijetali mjesto prestali su s radom, iako je značajan broj vatrogasaca i policajaca i dalje na licu mjesta. Osim toga, stigle su ekipe kriminalističke policije kako bi započele očevid događaja.

U 11:03 atmosfera je bila ispunjena šokantnim prizorima i zvukom plača radnika.

Svojim gostovanjem u emisiji Puls Srbije reporterka Milica Stanojević pronicljivo je informisala o trenutnoj situaciji u Bloku 70.

Plamen i dim koji kulja postupno su se smanjili, no policija i vatrogasci i dalje su prisutni. Dok se javnost polako povukla, kineska zajednica i radnici odlučili su ostati. Pokušali su spasiti neke od svojih stvari i okupili su se vani, iako je mnogo toga izgubljeno u procesu. Scene koje se odvijaju na mjestu događaja zaista su potresne, nekoliko radnica vidno izbezumljenih i suznih očiju, neizvjesne za sudbinu svojih trgovina. Podrijetlo požara ostaje misterij, a postoje izvještaji koji upućuju na to da je možda prethodila eksplozija, kako navodi doušnik.
MUP je u 10:55 sati priopćio da je požar lokaliziran na određenom području.

Požar koji je jutros izbio u Kineskom tržnom centru u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu uspešno su lokalizovali Sektor za vanredne situacije i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema dostupnim informacijama, čini se da nema ozlijeđenih osoba.

U intervenciji je aktivno sudjelovalo ukupno 76 vatrogasaca-spasitelja opremljenih s 25 vatrogasnih vozila, dok je Helikopterska jedinica sastavljena od tri helikoptera u 37 naleta uspješno ispustila 71 tonu vode.

Trenutno se radi na gašenju požara.

U 10:06 sati možemo se uvjeriti da je situacija uspješno stavljena pod kontrolu.

Prema dojavama s lica mjesta, trenutno stanje se donekle smirilo; međutim, službenici za provođenje zakona i vatrogasci ostaju prisutni na mjestu događaja. Gomila se postupno razilazi, ostavljajući iza sebe samo kineske državljane i radnike. Imovina koja je spašena sada je razbacana vani, dok je sve ostalo odbačeno, uključujući i najsitnije stvari i dječju garderobu.
U 10:02 Kineskinja je ispričala pravi užas kojem je svjedočila.

Nakon što je vidjela izvor požara, Kineskinja zaposlena na istom katu ispričala je kako su brzo počeli bježati s mjesta događaja.

U razgovoru za Kurir otkrila je da su uspjeli spasiti samo mali dio svojih stvari jer nije ostalo ništa.

Kineskinja u razgovoru za Kurir izražava uznemirenost trenutnom situacijom, opisujući strah i neizvesnost koji ih obuzima od jutrošnjeg razornog požara, iako su slične incidente doživljavali u prošlosti.

Prema riječima okupljenih na mjestu događaja, vatra bukti od 7 sati i nema mogućnosti da išta preživi. Vatru gase iz zraka tri helikoptera, zbog čega se dim pojačao. Dodatno, upravo je stiglo dodatnih 18 vatrogasnih vozila.

Unatoč uvjeravanju čovjeka koji ovdje radi da nije bilo ozlijeđenih, prisutnost hitne pomoći od jutros govori da se poduzimaju mjere opreza.

U 10 sati je obilježen dolazak kineskog ambasadora u Srbiji koji je stigao do Bloka 70.

Prilikom posjete kineskom trgovačkom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, Li Ming, veleposlanik Kine u Beogradu, svjedočio je nesretnom događaju požara.

Luka Čaušić, voditelj Sektora za hitne situacije, izvijestio je veleposlanika o dosadašnjim aktivnostima gašenja požara i aktualnoj situaciji.

Izrazivši zahvalnost srbijanskim vlastima na brzoj intervenciji, kineski veleposlanik izrazio je zahvalnost, priznajući turobnu prirodu situacije. Naglašavajući da će veleposlanstvo objaviti službeno priopćenje kada se situacija riješi.

U 09:58 zgradu nastavlja gutati nemilosrdna silina vatrene stihije.

Kako javlja reporterka Kurir TV-a Tamara Stanković, vatrena stihija u zgradi još uvijek traje i nije u potpunosti ugašena. U gašenju požara trenutno je angažirano ukupno 18 vatrogasnih vozila i tri helikoptera. Nakon što požar bude u potpunosti ugašen, očevidom će se utvrditi uzrok.
U 09:50 nastavljaju odjekivati ​​eksplozije.

Zbog prisutnosti brojnih plinskih boca u trgovačkom centru, policija trenutno preventivno evakuira sve osobe u okolici.
U 09:47 požar još nije lokaliziran unutar određenog područja.

Novinarka Tamara Stanković nedavno je gostovala u Jutarnjem programu Kurir televizije i iznijela zanimljive informacije.

U ovom trenutku vatra nije obuzdana na određenom području, ali srećom nema izvještaja o ozlijeđenima. Helikopteri neumorno rade na gašenju požara, a dim se povećava i postaje sve neugodniji.
U 09:12 još traje dolazak tri helikoptera i 18 vatrogasnih vozila.

U utrci s vremenom, kineski stanovnici užurbano skupljaju svoje stvari, očajnički želeći spasiti što god mogu. U međuvremenu, policija ih je brzo evakuirala iz cijele zgrade, ne ostavljajući mjesta za odgodu.

Prema riječima okupljenih na ovom mjestu, vatra gori od 7 sati, no malo je vjerojatno da će potrajati. Odozgo su započeli pokušaji gašenja plamena, zbog čega se dim pojačao. Djelatnica prisutna na ovom mjestu uvjerava nas da nitko nije stradao, iako je ovdje preventivno od ranog jutra stacionirana hitna pomoć.
U 09.05 na mjesto događaja stigao je reporter Kurir TV-a koji je izvještavao o događaju.

Naša predana reporterka Tamara Stanković ponovno se aktivno angažirala na licu mjesta kako bi razotkrila i razotkrila trenutno stanje unutar bloka 70.

Trenutačno je vatra ograničena na određeno područje, iako je prisutna značajna količina dima. Za cijelo vrijeme incidenta iznad nas su neprestano letjela tri helikoptera. U jednom trenutku smo bili potopljeni vodom jer su se oni trudili prići što bliže kako bi ugasili plamen. Srećom, nema izvješća o ozlijeđenim ili povrijeđenim osobama – kako je rekao govornik.
Na temelju najnovijih ažuriranja, čini se da je vatra ograničena na određeno područje, a količina dima za sada se znatno smanjila.

U 08:40 vatra se brzo proširila na obližnje objekte, zahvativši i njih.

Kako javljaju novinari Kurira s lica mjesta, vatra se znatno pojačala i sada se širi na susjedne objekte, uz čujne eksplozije.

U 08:35 stigao je i helikopter.
Važno je napomenuti da je MUP dojavu o požaru dobio u 6:57 sati, a gašenje požara još uvijek traje. Na gašenju plamena trenutačno predano radi ukupno 51 vatrogasac opremljen s 15 vozila Sektora za hitne situacije.

U 08:20 zabilježen je dolazak načelnika sektora za izvanredne situacije.

Ispred kineskog trgovačkog centra aktivno je sudjelovao Luka Čaušić, načelnik Sektora za hitne situacije koji je s javnošću podijelio dodatne informacije.

Točno u 6:57 Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd dobila je hitnu dojavu o požaru. Nevjerojatnom brzinom naša ekipa je brzo stigla na mjesto događaja, prevalivši udaljenost od Vatrogasno-spasilačke stanice Novi Beograd za samo 2 do 3 minute. Nažalost, po dolasku smo ustanovili da je požar već u poodmakloj fazi. Trenutno imamo ukupno 62 posvećena vatrogasca i spasioca, zajedno sa 17 vozila, a taj broj raste sa svakom minutom. Stoga smo angažirali svo raspoloživo ljudstvo na gašenju ovog požara, imajući u vidu da hitne situacije mogu nastati iu drugim dijelovima Beograda. Osim našeg tima podršku su nam pružili i policijski službenici, policijske uprave, pripadnici gradskih službi i Vodovoda koji su nam velikodušno ustupili dodatne spremnike. Čaušić se dodatno osvrnuo na situaciju rekavši:
Ozbiljnost ovog požara ne može se podcijeniti. Prije dvije godine uspjeli smo uspješno spasiti više od polovice pogođenog područja kada je bilo djelomično u plamenu. Međutim, ovakvi objekti su ispunjeni visoko zapaljivim tvarima, što dovodi do razvoja intenzivne topline. Naš trenutni fokus je na spašavanju pojedinaca sa stražnje strane zgrade. Nažalost, zbog ekstremnih temperatura nevjerojatno je teško predvidjeti put kojim će ovaj požar ići. U ovom trenutku nema dojava o žrtvama.

Točno u 7:40 kurirska ekipa stigla je na zakazano mjesto.

Tamara Stanković, naša posvećena reporterka, zajedno sa ekipom Kurir televizije, aktivno se angažovala na licu mesta da razotkrije i obelodani trenutno stanje u bloku 70.
Prisutna je značajna količina dima, a ako se malo udaljimo, možemo vidjeti i plamen. Distancirali smo se od trgovačkog centra gdje sada možemo promatrati prisutnost vatrogasaca i policije jer su nas zamolili da se maknemo dalje zbog potencijalne opasnosti od eksplozije. Još uvijek nije poznat točan uzrok požara, kao ni ima li ozlijeđenih. Trenutno je na terenu 51 vatrogasac i 15 vatrogasnih vozila koji aktivno rade na gašenju požara. Očekuje se da će se intervenciji pridružiti još vatrogasaca. Radnici marljivo spašavaju koliko mogu, stavljaju predmete u vreće i uklanjaju ih s prostora kako bi sačuvali sve što je moguće. Dim se sada proširio i na Genex, kaže Stanković.

Oglasi - Advertisement