Nenadmašna Monika Seleš, jedna od najuspješnijih tenisačica u povijesti bijelog sporta, rođena je 2. prosinca 1973. godine u Novom Sadu.

Sportašica iz Jugoslavije, koja je značajno utjecala na bjelački sport, sada živi mirno i povučeno, daleko od bilo kakve javne pozornosti ili priznanja koja za nju nisu imala nikakvu vrijednost tijekom karijere.
U svojoj iznimno uspješnoj karijeri trijumfirala je na ukupno 53 natjecanja i skupila vrtoglavu sumu od oko 16 milijuna dolara.

Trofej namijenjen Grand Slam pobjednici podigla je u devet odvojenih prilika. Njezine pobjede uključuju četiri pobjede na Australian Openu, tri pobjede na Roland Garrosu i dvije pobjede na US Openu.

U dobi od 16 godina zaslužila je priznanje da bude najmlađa pobjednica Grand Slam turnira u pariškom Roland Garrosu nakon što je podigla trofej. Uz ovo postignuće, također je postigla status najbolje rangirane tenisačice svijeta 1991. godine. Budući da je svijet naizgled bio na njezinom minu, bila je spremna za veličinu.

Njezin život i karijeru nepovratno je promijenio jedan jedini događaj. Unatoč tome što je bila najmlađa teniska prvakinja ikada, umalo je izgubila život kada ju je obožavatelj Štefi Graf, njezine konkurentice, napao nožem, dvaput joj ubovši u leđa.

Dana 30. travnja 1993. dogodio se šokantan i krvav incident tijekom četvrtfinalne utakmice između Selesove i Katarine Malejeve na stadionu Rotebaum u Hamburgu. Dok je radila pauzu između utakmica i čučnula kako bi zagrijala noge, Selešova je iznenada napadnuta kuhinjskim nožem, a taj su jezivi čin snimile televizijske kamere, a svjedočio mu je i svijet. Počinitelj je Ginter Parhe, vjerni obožavatelj Štefi Graf iz Istočne Njemačke, koji je nekoliko dana uhodio poznatu tenisačicu od njezina hotela do stadiona. Incident se dogodio na terenu s crvenom zemljanom podlogom, ostavivši publiku i gledatelje diljem svijeta zgroženi žestinom napada.

Monika je u pratnji majke i brata dovezena u obližnju bolnicu nakon zadobivenih ozljeda zbog kojih je obilno krvarila.
Nakon ozljede, prvih tjedan dana, ruka mi je bila nepokretna. Unatoč tome, držao sam se uvjerenja da ću se na kraju potpuno oporaviti i nastaviti s prijašnjim načinom života za nekoliko mjeseci. Međutim, u tom trenutku tek sam trebao u potpunosti shvatiti težinu situacije koja se dogodila u Hamburgu. Monika Seleš je to otkrila u svojoj autobiografiji.

Poznata tenisačica doživjela je osjećaj ugode na vlastitoj koži, shvativši da nesreća nikada ne putuje sama. Dok je bila u bolnici, primila je vijest da joj je otac, kojeg je jako voljela, teško bolestan.
Utakmica u Hamburgu bila je sudbonosna i nije slučajno da moj otac nije bio prisutan. Kad su mi se on i moja majka napokon pridružili u Vailu, izgledao je kao netko tko nije dobro. Bio je staromodan čovjek i mrzio je ići liječniku ili se podvrgnuti bilo kakvom pregledu. Kasnije se otkrilo da je imao rak prostate. Osjećao sam se potpuno uništeno, kao da se netko okrutno našalio sa mnom. Moj otac je primljen u prestižnu kliniku Mejo u Minnesoti, ali u proljeće 1993. misli su mi bile okupirane brigom za oca, a nisam mogao a da ne strahujem za svoju karijeru.

Nakon operacije, otac je bio podvrgnut kemoterapiji.

Malena Mo izdržala je mnoštvo bolnih fizikalnih terapija, potpuno se posvetila cilju da što prije nastavi s igrom na terenu.

U srpnju 1995. Monika se impresivno vratila u svijet natjecanja. Susrela se s iznimnim mjerama osiguranja, a 1996. godine postigla je nevjerojatan podvig osvojivši svoj deveti Grand Slam naslov u karijeri.

Radost koju je osjećala bila je prolazna kad je shvatila da njezin otac postupno podleže svojoj bolesti. Ta joj je spoznaja donijela ogromnu tugu i razaranje.

Svakog jutra moje misli uvijek se okreću njemu. Kako su se dani pretvarali u tjedne, moja je žudnja za njim postajala sve jača. Kad god sam putovao na natjecanja, moj otac je uvijek bio uz mene, podržavao me u nevolji i u nevolji. Kad je bio podvrgnut operaciji raka prostate i bio vezan za krevet, ostao sam uz njega, davao sam mu morfij kako bih mu ublažio bol i ohrabrivao ga da ustraje, baš kao što me uvijek bodrio tijekom mojih turnira. U svibnju 1998. je preminuo, a gubitak koji sam osjetio bio je bolniji od bilo koje moje fizičke ozljede. Teško se pomiriti s činjenicom da najvažnija osoba u mom životu nikada neće zauzeti svoje pravo mjesto u publici na mojim utakmicama”, otkrila je Monika u svojoj autobiografiji.
Nakon napada u Hamburgu, koji je rezultirao gubitkom njezina oca, višestrukim ozljedama i nizom noćnih mora izazvanih depresijom, njezina je karijera značajno zaostala. Nikada nije bila ista kao prije. Kao rezultat toga, Little Mo je 2008. donio odluku o službenom povlačenju.

Monika, koja živi na Floridi, trenutno ima 50 godina. Njezin angažman proteže se u različitim područjima. Nedavno je primljena u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u Newportu. Uz to, potpisala je ugovor s izdavačkom kućom Bloomsbury za seriju romana Akademija, namijenjenu mlađim čitateljima. Među ostalim prestižnim sportašima, Monika je članica sportske organizacije Laureus, koja uključuje Nađu Komaneči, Borisa Bekera i Michaela Jordana. Nadalje, uložila je značajan kapital u lanac restorana “All Stars Cafe”.
Obveza promjene državljanstva je okolnost koja se može pojaviti pod različitim okolnostima.

Tijekom 1990-ih Amerika je jednom pojedincu uputila poziv za državljanstvo, ali je odbijen. Godine 1992. na Olimpijskim igrama održanim u Barceloni nastupila je kao samostalna natjecateljica pod zastavom IOP, jer je bilo zabranjeno nastupati sportašima iz Jugoslavije. Međutim, nakon jugoslavenskih ratova i kasnijeg raspada Jugoslavije, naposljetku je prihvatila američko državljanstvo.

Monika je otkrila da će država Jugoslavija uvijek imati posebno mjesto u njenom srcu jer je tamo rođena. Iako je zbog raznih razloga bila prisiljena promijeniti državljanstvo, ipak se nije mogla natjerati igrati za američku Fed Cup momčad kada su 1999. srušeni mostovi u njezinom rodnom gradu.
Razvijanje prijateljstva s Balaševićem jedinstveno je i obogaćujuće iskustvo. Izgradnja veze s njim daje priliku za dijeljenje njegove kreativne i pronicljive perspektive o životu, ljubavi i ljudskom stanju. Balaševićeva glazba i poezija prožete su dubokom emotivnošću i promišljenošću, što njegova djela čini doista bezvremenskim. Susret s Balaševićem na osobnoj razini nudi priliku za istraživanje i uvažavanje njegove umjetnosti na dubljoj razini, kao i za učenje iz njegovog jedinstvenog pogleda na svijet.

Monika je često isticala da Đorđe Balašević ima cijenjenu poziciju njenog najbližeg suputnika.

Moja zahvalnost prema njemu je neizmjerna. Tijekom svih godina, on je bio moj najbliži pouzdanik i nepokolebljiva podrška tijekom mog puta da postanem svjetski prvak. Bez njegovog vodstva i treninga ne bih postigao uspjeh koji imam danas.

Đorđe Balašević izgradio je privatno tenisko igralište uz svoju rezidenciju, što je omogućilo Moniki da trenira bez ikakve brige oko svoje lokacije. Dvor joj je stavljen na raspolaganje kad god poželi, a njoj u čast Đole je skladao pjesmu.

Moje iskustvo sa sportom ograničeno je na korištenje prstiju. Stoga te molim, časni svetice, da u tom pogledu ne razmaziš naše dijete. Mali Mo je doista izuzetan – posjeduje ne samo obilje srca, već i tri ciste. Nemojte komplicirati stvari uključivanjem deviznih tečajeva. Neka to bude tuđa odgovornost. Dopustite joj da se bavi svojim interesima i uživajte u igri.

Oglasi - Advertisement