Iz Konjodora, općina Bužim, stiže tragična priča. Otac šestero djece zatvoren je zbog posjedovanja svega dva i pol metra drva.

Selmir Pehlić priča svoju priču, počevši od priznanja da ne može raditi zbog povrede koju je zadobio cjepačem drva, zbog čega su mu ruke beskorisne. Trenutačni prihod ostvaruje isključivo od brige o malom stadu ovaca i malog dječjeg doplatka. Uz njegovu ženu i šestero djece, oni se uvelike oslanjaju na ovaj ograničeni prihod kako bi preživjeli, pogotovo sada s novorođenčetom. Pehlić potiče svoju djecu da marljivo uče, podsjećajući ih da je obrazovanje ključno kako bi se izbjegla slična sudbina nemogućnosti zarađivati ​​dovoljnu plaću.
Nakon što je uhvaćen u krađi drva, Selmir je bio u zatvoru ukupno 18 mjeseci.

Prije Nove godine dobila sam djecu i nedugo nakon toga zapali smo u financijske probleme. Žena nije mogla dojiti, zbog čega smo morali kupovati hranu i pelene. Kako bih riješio našu situaciju, prodao sam dva i pol metra drva koje sam posjekao. Nakon što sam pošteno i pošteno odslužio kaznu, vratio sam se kući i prihvatio posao. Nažalost, na radu sam se ozlijedio. I pored ovih izazova, trudim se da moja djeca ne ostanu gladna, objašnjava Selmir.

Srećom, u tom razdoblju centar za socijalni rad je supruzi i djeci pružao novčanu pomoć, a dobivali su i mjesečni prehrambeni paket kako bi im olakšali financijski teret.

Umjesto da odem u zatvor, podnio sam zahtjev sudu da mi dopusti da kaznu odslužim služeći društvenoj zajednici ili radeći u vodovodu. Nažalost, zahtjev je podnesen kasno i sudac ga je odbio. U dobi od 44 godine doživio sam prvo uvjerenje, iskustvo koje bih svima savjetovao da izbjegavaju. Selmir dijeli ovo mišljenje, navodeći da zatvor nije pogodno okruženje za pojedince.

Prema njegovim riječima, nema dostupnih članova obitelji koji bi mogli pružiti pomoć.

Selmir navodi da ima dvije sestre, od kojih je jedna odsutna, a druga boravi u Sloveniji. Kad ga posjeti njegova sestra, ona mu priđe što bliže. Selmirov glavni prioritet je opskrba njegove djece kako bi spriječio da osjećaju glad i žeđ. To je najznačajniji aspekt njegova života, a ostali rekviziti mu nedostaju.

Oglasi - Advertisement