Posljedice samoubojstva Mladena Dulića (22) iz Laktaša privedene su kraju. Prije godinu dana, snimka zaposlenika benzinske postaje kako se ruga Duliću tijekom razgovora za posao postala je viralna, što je na kraju dovelo do njegove tragične odluke da si oduzme život.

Optužnicu protiv Veljka T. (45), pumpadžije iz Laktaša, potvrdio je Osnovni sud u Banjoj Luci. Veljko je snimku razgovora za posao jednog mladića podijelio s kolegama na Vajberu, koji su je potom proširili i objavili na društvenim mrežama, zbog čega je mladić doživio goleme duševne boli. Prema optužnici, video je postao središte rasprave na raznim platformama, uključujući Tiktok. Kao rezultat toga, mladić je odlučio ne nastaviti s poslom. Tragično, samoubojstvo je počinio u jednoj od pomoćnih prostorija svoje obiteljske kuće u Laktašima samo dva dana nakon objave snimke, 28. listopada 2022. godine.
Optužnicom se Veljko T. tereti da je počinio djela zlostavljanja, mučenja i drugih oblika nečovječnog i ponižavajućeg postupanja.

Nažalost, situacija u kojoj se nalazi mladić iz Laktaša nije usamljen incident. Posljednjih godina zabilježena su tri dokumentirana slučaja pojedinaca koji su si oduzeli život nakon što su bili izloženi ismijavanju i uznemiravanju na internetu. Neprimjereni sadržaj objavljen s namjerom ismijavanja ovih osoba bio je katalizator njihovih tragičnih odluka.

Nedavni incident samoubojstva uznemirio je Bosnu i Hercegovinu. Prije 15 dana žena po imenu D.M. oduzela si je život nakon objave videa na kojem se vidi kako zaustavlja automobil i izlazi iz crvenog vozila kako bi obavila nuždu ispred Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. Na snimci koja je dospjela u javnost vidi se kako ženu tjeraju nakon što je obavila nuždu.

Jedna osoba je dokumentirala ovaj incident i postavila snimku na društvene mreže. Snimak je vrlo brzo postao popularan, a nekoliko dana ova Banjalučanka bila je izložena najezdi pogrdnih primjedbi zbog svojih postupaka. Pritisak javnosti postao je prevelik za podnijeti, zbog čega je žena oduzela sebi život kao odgovor na verbalno zlostavljanje primljeno na internetu. Obitelj preminulog pozvala je vlasti, kako javljaju lokalni mediji, da lociraju osobu koja je snimila i podijelila video te da identificiraju one koji su poslali uvredljive poruke.
Srpska zajednica potresena je iznenadnom smrću Kristine Kike Đukić. Kao najistaknutija igračica, influencerica i YouTuberica u zemlji, njezina prerana smrt bila je veliki šok. Kika je 9. prosinca 2021. pronađena mrtva u iznajmljenom stanu u srcu Beograda. Prema izvješćima, oduzela si je život, za što mnogi nagađaju da je rezultat konstantnog maltretiranja s kojim se suočavala na društvenim mrežama tijekom nekoliko godina.

Bogdan Ilić, poznatiji po YouTube kanalu Baka Prase, sukobio se sa svojom bivšom suradnicom Kikom. Dvije godine prije njezine tragične smrti producirao je pjesmu u kojoj je ismijao mladu influencericu. Nakon njene smrti, Specijalno tužiteljstvo za suzbijanje visokotehnološkog kriminala zatražilo je od SBPOK-a, Odjela za suzbijanje VTK, hitno privođenje Ilićeve.
Ilić je zadržan u pritvoru zbog zahtjeva građana za prikupljanje informacija, točnije razgovora vezanih uz novinske članke u kojima se spominje jedan od razloga navodnog samoubojstva Kristine Đukić Kike. Razlog tome je što ju je Bogdan navodno maltretirao dvije godine prije samoubojstva te je svoje pratitelje na društvenim mrežama poticao na isti čin.

Nakon samoubojstva mladića u Laktašu, pojavio se pokret za uspostavljanje pravnih smjernica za cyber nasilje, slično kao što je smrt poznate YouTuberice Kike Đukić potaknula akciju u našoj zemlji. Unatoč tome, tek treba donijeti bilo kakav službeni zakon o digitalnom nasilju.

Oglasi - Advertisement