U Višem sudu u Beogradu za 11.00 časova zakazano je suđenje roditeljima ubice dečaka, koji je 3. maja prošle godine ubio devet njegovih vršnjaka i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

Podsjetimo, optužnica uključuje direktora streljane, kao i instruktora, za koje se sumnja da je otac naučio da puca. Otac je optužen za krivična djela teško ugrožavanje javne bezbjednosti, dok je majka optužena za krivična djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja. Osim dječakovih roditelja, u optužnici se navode i direktor streljačkog društva “Gerilsko praktično gađanje”, gdje je dijete naučilo gađanje iz zraka i vatreno oružje, kao i instruktor kluba.

Porodice povređene dece polako stižu u beogradsku Palatu pravde, gde će se suđenje održati u najvećoj sudnici u prizemlju.

– Tužioci u predmetu preporučili su zatvoreno suđenje, a jedan od razloga je što su kao svjedoci pozvani maloljetnici koji su bili prisutni kada je drug iz razreda ubio njihovog druga i ranio nastavnika istorije u njegovoj kancelariji. Svi učenici u odeljenju VII/2 u to vrijeme, bili povrijeđeni ili ne, imali su status oštećenih, kazali su izvori Curiel i dodali da će na današnjem ročištu biti odlučeno da li će suđenje biti otvoreno ili zatvoreno.

Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu, upravo je stigao u sud i prisustvovaće suđenju. Inače, to je bio i prvi put da je glavni tužilac, osim postupajućeg tužioca, lično prisustvovao sudu.

“Očekujem zakonito i pravično suđenje koje će na kraju dovesti do osude optuženog na osnovu dokaza tužilaštva i predložene kazne zatvora”, rekao je Stefanović Curielu kratko pre početka suđenja. isprobaj.

Ispred suda majka dječaka ubice sa svojim advokatom čeka početak ročišta.

Tužilac Nikolaj Uskković je na početku suđenja predložio da se ono zatvori za javnost zbog zaštite maloljetnih žrtava.

– Tužilac Uskoković je rekao da je u optužnici tužilaštvo detaljno obrazložilo razloge zbog kojih javnost treba biti isključena iz cijelog postupka.

Predlogu se usprotivio advokat dječakovih roditelja Borivoje Borović, o čemu će sudsko vijeće donijeti odluku.

Inače, otac dječaka koji je počinio ubistvo doveden je u sudnicu u pratnji dvojice stražara, sa rukama vezanim lisicama dok nije sjeo na optuženičku klupu.

Sjeo je ispred porodice ubijenog djeteta, a da ih nije ni pogledao, ali je klimnuo glavom svojoj supruzi, koja je također optužena u tom slučaju, a oni su se pogledali i zaplakali.

– izgledalo je kao da ne plaču za porodicama ubijene djece, već jedni za drugima – objašnjava naš izvor.

Oglasi - Advertisement