Krajem 2009. Jaycee Lee Dugard pojavila se u policijskoj postaji u Kaliforniji nakon 18 godina nestanka. Otmičar je bio s njom.

Jaycee Dugard je 18 godina držao u zatvoru u kući u dvorištu registrirani seksualni prijestupnik Filip Garrido.

Tijekom tih 18 godina Jesse je Philipu rodila dvoje djece. Kad je Jesse puštena, njezino dvoje djece imalo je 11 i 15 godina.
Jacey Dugard je imala 11 godina kada je oteta na putu u školu. Dana 10. lipnja 1991. oteta je izvan svoje kuće u području South Lake Tahoea u Kaliforniji, a iako je nekoliko ljudi, uključujući Jessina očuha, svjedočilo događaju, nije bilo tragova tko stoji iza toga. sve ove.

Čak ni FBI nije uspio ući u trag gdje se djevojčica nalazi, a nekoliko godina kasnije slučaj je još uvijek daleko od rješenja. Gotovo dvadeset godina kasnije sve je ukazivalo na to da Jesse nikada neće biti pronađen.
Zatim, nešto više od 18 godina kasnije, 24. kolovoza 2009., Filip Garrido poveo je dvije tinejdžerice u obilazak kampusa Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju kako bi se raspitali o organiziranim vjerskim aktivnostima na toj ustanovi. Kad je sveučilišna policija provela provjeru Garrida, otkrili su da je registrirani seksualni prijestupnik na uvjetnoj slobodi zbog otmice i silovanja.

Ispostavilo se da službenik zadužen za Garridinu uvjetnu kaznu nije ni znao da on ima dijete. Dva dana kasnije, Garrido je prisustvovao sastanku s istim policajcem zajedno sa svojom suprugom Nancy, dvjema djevojkama i mladom ženom. Odjednom igre pogađanja i skrivene stvari nadilaze njegove sposobnosti i on odlučuje otkriti istinu.

Djevojčice su bile njegove kćeri, ali ih nije dobio sa svojom ženom Nancy. One su zapravo kćeri dotične mlade žene po imenu “Elissa”. Ispostavilo se da ju je Garrido oteo prije 18 godina i u tom razdoblju mnogo puta silovao. Da, to je Jaycee Dugard!
Jesse je konačno oslobođena 18 godina kasnije, a svoja neugodna iskustva opisala je u svojim memoarima “Ukradeni život”.

Evo okolnosti otmice i što se tamo dogodilo

Prije otmice Jesse je bila tipična, sasvim normalna djevojka. Rođena je 3. svibnja 1980. i živi s majkom Teri i očuhom Karlom Probinom. Godine 1990. Karl i Teri dobili su još jednu kćer – Šajnu. Godinu dana nakon rođenja njegove sestre, život Jayceeja Chana potpuno se promijenio. Philippe i Nancy Garrido potom su je oteli samo nekoliko metara od kućnog praga.

Tada je Philip već bio osuđeni seksualni prijestupnik i ubojica. Godine 1972. drogirao je i silovao 14-godišnju djevojčicu u okrugu Contra Costa. Četiri godine kasnije uvjerio je 19-godišnju djevojku da uđe u njegov auto u South Lake Tahoeu, zatim joj je stavio lisice na ruke i silovao je. Iste godine je na isti način pokušao silovati 25-godišnju djevojku, ali je ona uspjela pobjeći. Sat vremena kasnije zaveo je drugu žrtvu i odveo je u skladište gdje ju je silovao. Samo za ovaj zločin osuđen je na 50 godina zatvora!

Međutim, Garrido je odslužio samo 11 godina zatvora prije nego što je povjerenstvo za uvjetni otpust utvrdilo da “nije pridonio dobrom zdravlju, moralu i sigurnosti društva”. Dokazano je da nisu bili u pravu.

Nekoliko mjeseci nakon puštanja na slobodu posjetio je bivšu žrtvu dok je radio u South Lake Tahoeu. Rekao joj je: “Nisam pio 11 godina”. Prijavila je incident Garridovom agentu za uvjetni otpust, no on je odbio njezinu žalbu, navodeći u podnesku da bi “elektronsko praćenje Garrida bilo nepotrebna komplikacija temeljena na histeriji ili zabrinutosti žrtve.”
Shvativši da se njegovim postupcima pridaje malo pažnje, Felipe Garrido je počeo tražiti svoju sljedeću žrtvu. Pronašao ju je 10. lipnja 1991., a ta osoba bila je Jaycee Dugard.

Tog jutra Karl Probin ostavio je svoju 11-godišnju pokćerku na autobusnoj stanici samo nekoliko metara od kuće, nadajući se da će jutro biti normalno i da će Jaycee Chan uskoro biti u školskom autobusu. Umjesto toga, dvojica neidentificiranih muškaraca zgrabila su djevojku i odvukla je u svoj automobil. Probin, koji još nije ušao u kuću, vidio je ovaj prizor. Skočio je na bicikl i krenuo u potjera za automobilom, ali nije bio dovoljno brz. Pobjegli su od njega i Probyn je odmah obavijestio vlasti.

Nažalost, prva potraga je bila bezuspješna i ni policijski psi, ni helikopteri, ni naknadni angažman FBI-a nisu uspjeli locirati djevojku.

Nekoliko godina kasnije Probyn se razveo od Jessine majke Terry, a on sam je izjavio kako vjeruje da je za to kriva otmica. “Gledajući unazad, možda žalim što je nisam zagrlio prije nego što je otišla. Terryjeva obitelj mislila je da sam zao prema Jesseju. Mislim da su mislili da sam ja razlog zašto nije pobjegla od Garrida. Ali mogu vam reći, stvarno mi je bilo stalo o njoj”, rekao je njezin očuh godinama kasnije.
Kakav je bio život Jacea u zatočeništvu?

Iako je potraga vlasti bila bezuspješna, Jesse je bila prisiljena započeti svoj novi, užasni život u Antiochu u Kaliforniji, oko 270 milja od svog rodnog grada, u kolibi u dvorištu kuće Philipa i Nancy Garry. Par je Jaycee počeo zvati “Alice”, a Philip se upustio u niz silovanja koja su trajala godinama, što je rezultiralo time da je dvaput ostala trudna: prvi put kada je imala 14 godina, a drugi put kada je imala 17 godina.

Jesse je u oba slučaja rodila kćer, a Garriderovi su je rodili bez ikakve medicinske pomoći. Uskoro su njezine dvije kćeri bile zatvorene u kolibi s Jessejem.
Jessie je tijekom 18 godina zatočeništva vodila dnevnik; pisala je o strahu, usamljenosti, depresiji i osjećaju da je “nevoljena”. Isprva je pisala o svojoj obitelji, pitajući se traže li je.Međutim, s vremenom je njezina izolacija od vanjskog svijeta izazvala žudnju za bilo kakvim oblikom ljudske interakcije, čak i s Garidom.

“Osjećam se kao da tonem. Ovo je trebao biti moj život i mogao sam raditi što god sam htio… ali opet mi je oduzeto. Koliko puta mi to može oduzeti? Bojim se on Ne može” “Ne znam kako me ono što je rekao učinilo zatvorenikom… zašto nisam mogla kontrolirati svoj život”, bila je jedna od bilježaka u njezinom dnevniku.

Kad je Jesse pronađena živa 18 godina kasnije, trebalo joj je dosta vremena da se prilagodi novoj okolini. Skoro dvadeset godina s njom se nije postupalo kao s ljudskim bićem niti se osjećala voljenom.

“Smiješno je to što sada kad pogledam unatrag, ‘Tajno dvorište’ nije izgledalo tako tajno. To me je navelo da vjerujem da nikome nije stalo do mene niti da me stvarno traži”, napisala je u svojim memoarima, ” Ukradeni život.” .

Kako je zapravo riješen ovaj slučaj?

U kolovozu 2009. dvojica sveučilišnih policajaca koji su posumnjali u Philipa Garrida nenamjerno su pridonijeli konačnom rješenju misterija nestanka Jaycee Dugard. Ali glavno pitanje ostaje bez odgovora: zašto Garridov agent za uvjetni otpust nikada nije primijetio Jaycee Chan u dvorištu tijekom posjeta? Čak je i Jaycee Chan imala istu ideju u svojim memoarima.

Mediji su veliki dio neuspjeha u rješavanju slučaja pripisali ovom agentu Edwardu Santosu. Trinaest godina kasnije, u studenom 2022., prekinuo je šutnju o slučaju.
“Pretražio sam cijelu kuću i nije bilo nikoga drugog. Pogledao sam dvorište i bilo je tipično dvorište. Tipično dvorište, nije zastrašujuće, nije dobro zaštićeno. Bilo je puno smeća i ostavljenog travnjaka Puno kućanskih aparata , trava, zaraslo… Nisam vidio ništa neobično”, rekao je i dodao da je zapravo on odgovoran što je Jesse uopće pronađen.

Santos nije shvatio da Garrido ima dvije tinejdžerice s njim sve do incidenta na Berkeleyju. Nakon što su čuli za sumnjive posjete Berkeleyu, agenti su posjetili Garridov dom i otvoreno ga pitali tko su dvije djevojke s kojima je pronađen. Garrido je rekao da ga je njihov otac zamolio da dođe po njih.

Ipak, Santos je naredio Garridu da sljedeći dan ode u ured za uvjetni otpust s roditeljima djevojčice na daljnje ispitivanje. Umjesto toga, Garrido se pojavio sa suprugom Nancy, tinejdžericama i Jaycee Chan. Nije dugo trebalo da sve prizna.

“Kimnuo je glavom i rekao: ‘Prije mnogo vremena, dok je bila dijete, oteo sam je i silovao'”, rekao je Santos.

“Volio bih da sam te uhvatio prvi dan kad sam ušao u tu kuću. Dakle, žao mi je zbog toga. Ali, obavio sam svoj posao tog dana”, neizravno je poručio Jaycee Chan putem medija.

Život koji je ukraden se vraća

Jesse je uspjela prebroditi traumu, okrenuvši svoj život za 180 stupnjeva. Godine 2011. objavila je svoje prve memoare Ukradeni život i osnovala Zakladu JAYC, organizaciju koja podupire obitelji koje se oporavljaju od otmica i sličnih trauma. U srpnju 2016. objavila je svoje druge memoare “Sloboda: Moja prva knjiga”. Redoviti je gost brojnih televizijskih emisija i podcastova, gdje govori o svojoj muci i oporavku.

“Život opstaje nakon tragedije. Život ne mora završiti ako to ne želiš. Sve ovisi kako na to gledaš. Nekako još uvijek vjerujem da svatko od nas drži ključ svoje sreće, a ti moraš učiniti što god možeš da ga zgrabiš u bilo kojem obliku”, napisala je u drugim memoarima.

Oglasi - Advertisement