Vaša usta mogu sakriti važne naznake o vašem cjelokupnom zdravlju, pa čak i ukazati na rizik od dijabetesa.

Dr. Vivian Roknian, stomatolog na Beverly Hillsu u Kaliforniji, otkrila je da stomatolozi mogu naučiti o vašem zdravlju jednostavnim gledanjem u vaša usta.

Jedan od zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati simptome u ustima je dijabetes. Dr Roknian predlaže tri znaka koji mogu ukazivati ​​na to da nivo hodanja pacijenta nije u granicama normale.

ispucali jezik

Prvi znak upozorenja može se pojaviti u obliku pukotina na vašem jeziku, objašnjava ona.

– Pacijenti se žale na stalnu žeđ i kada im pogledate jezik vide se pukotine.

Uporna žeđ uprkos konzumiranju velikih količina tečnosti

Možda jedan od najpoznatijih simptoma dijabetesa, polidipsija je još jedna crvena zastavica koja ukazuje na to da ste i dalje jako žedni uprkos tome što pijete puno tečnosti “sve vreme”, objašnjava dr. Roknijan.

Iako svi s vremena na vrijeme osjećaju žeđ, ako osjećate žeđ cijelo vrijeme, ili ste žedni nego inače, ili vaša žeđ ne prestaje i nakon pijenja vode, to bi mogao biti znak povišenog šećera u krvi. Ovaj simptom često prati privremena ili dugotrajna suha usta.

crvene desni

Poslednji znak koji se može videti u ustima je crvenilo desni. Dr. Locknian objašnjava da mogu čak početi da krvare kada ih dodirnete.

Ona preporučuje da osobe sa sumnjom na dijabetes urade test koji mjeri njihov prosječan nivo šećera u krvi u posljednja tri mjeseca.

Prema NHS-u, drugi glavni simptomi dijabetesa uključuju:

Mokrenje češće nego inače (naročito noću)
osećam se veoma umorno
Gubitak težine i mišićne mase
Svrab u intimnim dijelovima
zamagljen vid
Zdravstvena služba napominje da se dijabetes tipa 1 može brzo razviti, jer mnogi ljudi mogu imati dijabetes tipa 2 godinama, a da to ne znaju jer su rani simptomi često česti.

Oglasi - Advertisement