Živahni duh slavlja ispunjava zrak u Sarajevu, užurbanom glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Dok lutate živahnim ulicama, postaje očito da se mnoštvo domaćih i stranih posjetitelja okupilo kako bi dočekali Novu godinu u ovom veličanstvenom gradu.

Prevaren za iznos od ukupno 600 eura.

Unatoč ukupnoj pozitivnosti, još uvijek postoje neki negativni aspekti koje treba razmotriti. Neven Pribojan, posjetitelj iz Apatina koji je doputovao u Sarajevo, javio se redakciji portala “Avaza” kako bi podijelio svoje nesretno iskustvo. Nažalost, on i njegova obitelj postali su žrtve lažnog smještaja.

Na početku njihove rasprave, spomenuo je da je rezervirao za sebe, svoju djevojku, sestru, šogora i njihovo dijete prije otprilike šest tjedana. Osigurali su smještaj za tri noći u srcu Sarajeva, točnije u Starom Gradu, po vrtoglavih 600 eura (identitet oglašivača je saopćen redakciji “Avaza”).
Rezervirao sam putem Bookinga, platforme koju često koristim za svoja putovanja. Kao vjeran korisnik, uživam određene privilegije s Bookingom. U početku sam malo sumnjao u smještaj koji sam rezervirao jer se činilo predobro da bi bilo istinito. Ipak, sigurnost sam pronašao u činjenici da je dobio preko 100 pozitivnih recenzija i imao impresivnu prosječnu ocjenu od 9,7 na Bookingu. Popis je uključivao opsežnu zbirku slika i uvjerljiv opis koji se na prvi pogled činio vjerodostojnim. Vjerodostojnost mu je pridonijela činjenica da su recenzije dolazile iz raznih dijelova svijeta i da su ih mogli napisati samo pojedinci koji su stvarno boravili u smještaju. Jedinstvena značajka ovog objekta bila je da nisu prihvaćali kartično plaćanje putem Bookinga. Umjesto toga, ponudili su mogućnost plaćanja putem SWIFT-a ili IBAN-a, što podržava i Booking. Pribojan, koji je podijelio svoje iskustvo, istaknuo je prednost besplatnog otkazivanja rezervacije koju nudi ovaj smještaj.

Prema njegovom zapažanju, takozvani stanodavci izmislili su točnu lokaciju smještaja.

Riječ je o izumu fiktivnog smještaja. Ljudi su na karti označili konkretnu adresu, a to je Dom za starije osobe i javna garaža u ulici Josipa Štadlera, iznad Logavine. Jednostavno su iskoristili objekt jer im je odgovarao. Žrtvom ove prijevare napalo se oko 20 do 30 obitelji, a većina je manje stanove platila 240 eura. Nakon ispitivanja dostupnih opcija, Pribojan je uočio tri ili četiri različita stana.
Uspostavio komunikaciju s navodnim vlasnicima nekretnine.

Prema njegovim riječima, bio je u kontaktu s navodnim vlasnicima nekretnine.

Razmjena dopisivanja, telefonski razgovori i dolazni pozivi tekli su besprijekorno. Pouzdanost Bookinga, potkrijepljena opsežnom zbirkom pozitivnih ocjena i komentara, ne ostavlja mjesta skepticizmu. Nepokolebljiva pouzdanost Bookinga dovela nas je do ove točke – nedvosmislene potvrde.

Pribojanu je igrom sreće osigurao novi smještaj u Sarajevu za Novu godinu, unatoč činjenici da je većina objekata bila unaprijed popunjena.

Srećom, mogao sam se glatko nositi sa situacijom zahvaljujući svojoj financijskoj potpori. Za razliku od većine drugih, ja sam već bio zamislio da bi moglo doći do duple rezervacije. Baš sinoć su me obavijestili da me ne mogu smjestiti i predložili mi da pronađem alternativni smještaj. Uvjeravali su me da će mi pomoći u traženju odštete od Booking.com-a, što se pokazalo učinkovitim u takvim okolnostima.

Došavši u petak, našao sam se među nekolicinom sretnika koji su bili vješto prevareni. Većina pojedinaca postala je žrtva prijevare i stigla danas. Strategija je bila šutjeti i čekati vrijeme do ovog trenutka, kako je on savjetovao.
Slučaj je odmah prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kao bivši pripadnik policije, još nisam dobio nikakvu službenu dokumentaciju od njih. Uvjeravali su me da će mi dostaviti službenu obavijest, ali do tada su mi dali e-mail adresu za kontakt. Objašnjavaju da trenutno sastavljaju slučajeve pojedinaca koji su prevareni istom prijevarnom shemom, a kada prikupe dovoljno dokaza, poslat će mi potrebne dokumente. S obzirom na prirodu kaznenog djela, koje se odnosi na računalne prijevare, izgledno je da će slučaj eskalirati i na razinu FBiH.
Obitelji s djecom koja su u depresiji

Pribojan je izrazio kako nije razočaran Sarajevom, već ga je zaintrigiralo načinima na koje prevaranti uspješno reklamiraju na Bookingu.
Booking je jedini krivac po mom mišljenju, jer je omogućio ovu lažnu shemu. Intrigantno mi je kako su uspjeli zaobići svoj strogi sustav popisa nekretnina, budući da oni obično imaju rigorozne standarde. Mora postojati predstavnik ili agent koji zakonski ugovara i odobrava smještaj u njihovo ime. Netko je morao potpisati ugovor. Ono što me fascinira je kako su uspjeli stvoriti 137 različitih računa na Bookingu s raznih lokacija diljem svijeta, koristeći te račune za rezerviranje smještaja, predstavljanje kao gosti i ostavljanje pozitivnih recenzija. Na temelju njihovih ocjena, Booking bi im zatim fakturirao proviziju. Zanima me jesu li stvarno platili ovu proviziju za listopad i studeni, kada su recenzije počele, ili su prevarili i Booking. Bilo je zaista porazno svjedočiti žrtvama ove prijevare, koje su stigle sa svojim obiteljima, da bi se našle bez novca za alternativni smještaj i nesigurne kako će se vratiti kući bez nekoliko stotina eura – zaključio je Pribojan.
O slučaju je obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova KS.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo službeno su potvrdili saznanja o konkretnom slučaju.

Pridružile su nam se kolege koje su aktivno uključene u ovaj slučaj. Iako se suzdržavamo od davanja pretpostavki o točnom broju pojedinaca pogođenih ovom prijevarom, imamo pouzdane informacije da postoje pojedinci koji su se javili i prijavili slučajeve ove prijevarne aktivnosti.

Oglasi - Advertisement