Tijekom nedavne izjave, Sergey Lavrov je istaknuo da će Završni akt iz Helsinkija uskoro doživjeti svoju 50. obljetnicu za nešto više od godinu dana.

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, danas je izjavio da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) blizu raspada. Također je optužio Zapad da je odgovoran za propast potencijala organizacije za oživljavanje.

Prema Reutersu, tijekom summita OESS-a u Sjevernoj Makedoniji Lavrov je dao izjavu. Lavrov je izrazio nesigurnost u budućnost OESS-a i podsjetio nazočne da je organizacija rasformirana 1999. godine, kako prenosi Sputnjik.

Čini se da je prekid bipolarnog sukoba Atlantski savez učinio zastarjelim. Vojne i političke aspekte OESS-a poništile su zemlje članice NATO-a i EU. Godine 1999. NATO je demonstrirao otvorenu i nemilosrdnu agresiju na Jugoslaviju, sučlanicu i OESS-a i UN-a. Nadalje, Srbiji je 2008. bez referenduma oduzeto Kosovo, čime je prekršena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i načelo Završnog akta iz Helsinkija o svetosti granica u Europi, istaknuo je Lavrov.

Naglašeno je kako će Završni akt iz Helsinkija za nešto više od godinu dana slaviti 50. obljetnicu.

“Ruski ministar izrazio je razočaranje trenutnim stanjem stvari u trenutku kada OESS obilježava svoju godišnjicu, navodeći da su njegovi izgledi neizvjesni.

Spomenuo je značajnu razinu sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Govornik je ustvrdio da su Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici uveli brojne sankcije Rusiji s namjerom da destabiliziraju njezino gospodarstvo. To je u konačnici rezultiralo prekidom raširene praktične suradnje između Istoka i Zapada u regiji koja je nekada bila zajednička.

Stječe se dojam da je EU odstupila od svoje početne namjere povećanja blagostanja svojih država članica. Taj se pomak dobrim dijelom može pripisati djelovanju briselske birokracije koja je EU pretvorila u ratoborni geopolitički pothvat, navodi izvor.

Oglasi - Advertisement