Iako je Washington Post izvijestio da je postignut dogovor između Hamasa i Izraela, Bijela kuća i izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavili su da trenutačno nema dogovora o privremenom prekidu vatre te da pregovori još traju.

Prema Reutersu, priopćenje objavljeno iz Bijele kuće sinoć je potvrdilo da su Sjedinjene Države trenutno uključene u stalne napore da se postigne rješenje između Izraela i Hamasa.

Times of Israel je izvijestio da je Netanyahu tijekom poduže tiskovne konferencije izjavio da dogovor o oslobađanju oko 240 izraelskih talaca u Pojasu Gaze “još treba biti” finaliziran. Uz to, odbacio je “mnoga pogrešna izvješća” koja su se pojavila u proteklih nekoliko dana.

Sinoć je Washington Post objavio da je uz pomoć Katara postignut dogovor o oslobađanju zarobljenih žena i djece koje drži Hamas. Dogovor je sklopljen u zamjenu za privremeni prekid vatre u trajanju od pet dana.

Prema izvorima koji su upoznati sa šestostranim sporazumom, a koje navodi američki list, sve strane uključene u sukob pristale bi na privremenu obustavu borbenih djelovanja na najmanje pet dana. Tijekom tog razdoblja otmičari bi oslobodili početnu grupu od 50 ili više talaca u malim serijama svaka 24 sata.

7. listopada Hamas je izveo neočekivani napad na jug Izraela i uzeo taoce. Tijekom ovog napada živote je izgubilo oko 1200 ljudi u blizini.

Oglasi - Advertisement