U ljetnim mjesecima maline su se prodavale po 190 dinara za kilogram. No, u tekućoj jesenjoj sezoni kilogram plodova kleke može se kupiti po cijeni od 450 dinara.

Novovarčanima je branje borovica postalo uobičajena praksa, ali i način zarađivanja. Prvobitna cena ovog šumskog voća bila je 300 dinara po kilogramu, ali je u međuvremenu narasla na 450 dinara. U jesen ovi gorštaci s brda Murtenice i Zlatara značajan dio vremena posvećuju berbi kleke, crnogoričnog stabla koje u ovom kraju obilno rađa plavim bobicama.

Ovim poslom Novovarčani se bave dugi niz godina. Omogućio im je da steknu određenu razinu vještine u umijeću odabira i oni samouvjereno tvrde da su dosegli najjednostavniju metodu.
Često postoji znatiželja oko procesa branja smreke, uključujući tehnike za izbjegavanje bodljikavih čekinja te kako se bobice beru s grana. Rješenje za ove upite je prilično jednostavno – znanje je ključno. Svaki berač ima svoju jedinstvenu metodu za sakupljanje smreke, ali se općenito slaže da je korištenje plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica najučinkovitiji pristup. Kako sami berači objašnjavaju, ova metoda je dala najbolje rezultate.

Da biste sakupili bobice kleke, prvo morate postaviti posudu blizu stabla. Bobice koje su zrele i spremne za branje lagano se vade uz nošenje rukavica. Nakon što je proces sakupljanja završen, ubrana količina se mora prosijati kako bi se uklonile sve iglice ili ostaci. Napokon su bobice pripremljene za prodaju.
Prema uvriježenom mišljenju, zadatak koji je pred nama nije osobito zahtjevan, međutim, ključni element je odlučnost da se to završi. Dosljednost i disciplina kvalitete su koje se bruse s vremenom, a resursa uvijek nedostaje. Poznato je da berba bobica smreke varira svake godine, a najveći prinosi se javljaju svake tri godine. Osim toga, postoje trenuci kada potrebni lijekovi nisu dostupni zbog nedostatka roda.

Gin na bazi smreke, poznat po svom posebnom okusu, konzumira se diljem svijeta, a Gorštak smreka je popularan izbor među potrošačima.

Mistične bobice, koje su ubrali planinari iz Srbije, koriste se kako u farmaceutskoj industriji, tako i u stvaranju popularnog egzotičnog napitka džina koji je stekao svjetsku slavu.

Oglasi - Advertisement